Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A pártokrácia intézményességeket erodáló legfontosabb intézkedései

2008.07.12. 08:00 :: Saman

Hallgatom  televízióban Battonya polgármesterét, aki össze szeretné hívni a parlamentet, azért, hogy azonnal elcsapja a Monetáris Tanácsot.

Kb. 10%-ot erősödött a forint, ez az exportra termelő vállalkozásoknak komoly veszteséget okoz, ezért a javaslat!

Meglehetősen nagy tájékozatlanságról tesz tanubizonyságot az ilyen javaslat. Azon kezdtem gondolkodni, hogy vannak-e hasonlóan nagy ívű politikai  ökörségek, amit a pártokrácia a hazai demokrácia ellen elkövetetett. Kiderült, hogy rengeteg van!

Megpróbálom csokorba szedni a legszebbeket!

  1. A legnagyobb böszmeség ugye az öszödi beszéd, ami szembesítette az országot azzal, hgy a kormány nem kormányoz, hanem választásokat nyer, akár annak árán is, hazudnak az ország állapotáról, nem mondják  meg, hogy milyen intézkedésekre kérnek felhatalmazást a választások által. Az összes rendszerváltás utáni kormány gyáván megfutamodik attól, hogy az ország nagy elosztó rendszereit fenntarthatóvá és a kor szinvonalának megfelelővé tegyék!
  2. Már korábban elkezdődött a nagy nemzeti ígérgetés verseny, ahol a nyugdíjasoknak 14. és 15. havi nyugdíjat, betegeknek ingyen gyógyszert, vállalkozóknak adócsökkentést, "kígyónak lábsót, madaraknak fogsort" szintre sülyesztették a választási program intézményét!
  3. 3 évvel ezelőtt az Érdekegyeztető Tanácsban meghatározták az adócsökkentés ütemét, és megállapodást kötöttek a bérek várható alakulásáról. Az ilyen megállapodások lehetnének alapjai annak, hogy a vállalkozásoknak és a munkavállalóknak legyen kiszámítható képe arról, hogy miként alkalmazkodjunk a választásokhoz.
  4. Érdekes a fejlesztési testületekhez való hozzállása a pártokráciának. A szakemberek vagy az adott szakterület szakmai önszerveződéseinek képviselői csak nyomokban fellelhetők azokban a testületekben, ahol nagy szükség lenne a szakemberek és az érintettek részvételére. A LEADER döntéshozó testületekben például kötelező a pártokráciának visszahúzódnia és a civil és vállalkozói oldal többségi dominanciáját biztosítani. Ehhez képest a hazai gyakorlat az, hogy a pártokrácia emberei azt kérdezik a LEADER tagoktól, hogy MSZP vagy FIDESZ hűbéres vállalkozást vagy civil szervezetet képviselnek-e! A politikafüggetlen világ leigázása és megszállása elhitelteleníti a polgári önszerveződések intézményét! Senki nem hihet abban, hogy pusztán azért mert helyiek összeálltak helyi problémák megoldására, támogatást kaphatnak a problémák megoldására.
  5. A saját érdekképviseletek tudatos elsorvasztása közvetlen következménye annak, hogy a demokácia önvédelmi mechanizmusai nem működnek. Nincsenek tiszta szabályok, működő feljebbviteli lehetőség, mozgósítható nyilvánosság, és amegfelelő jószolgálati és saját érdekképvisleti háttér! Amikor a pártokrácia kezdeményez megtisztulási lépéseket (tisztasági csomag), akkor a saját apparátusi érdekcsoportjai elsorvasztják, megfúrják az ilyen kezdeményezéseket! A kontrollok nélküli pártokrácia önkénye ezért hatalmasodott el!
  6. Az új belépők eleve nem pályázhatnak sehová, a szervezetek missziója és a projektjeik társadalmi hasznossága helyett a pártokrácia zsákmányszerző munkájába való betagozottság dönt arról, hogy hazánkban ki vehet részt a fejlesztésekben!
  7. A sajtó kiszolgálja a közbeszéd teljesen pártokrácia által uralt jellegét. Horn Gábor egy szombat reggeli műsorban arra a kérdésre, hogy "miért nem jönnek elő civil arcok?, akik tematizálhatnák a - megfelelő eszköz-e a megfélemlítés, az életveszélyes támadások a társadalmi vita lefolytatására" - tipusú kérdéseket, azt válaszolta, hogy azért, nem jönnek elő civil arcok, mert nem tartják fontosnak! Arcátlan és cinikus érvelés ez. A valóság az, hogy a sajtó nem ad hangot civil szervezeteknek. Csak a pártokrácia embereinek biztosítanak szereplési lehetőséget! Tény, hogy ebben a kérdésben elég problematikus lenne, ha a pártokrácia kezdene ezügyben társadalmi vitába. Ők hiteltelenek a korrupció elleni harcban, vagy a társadalmi integráció témájában!
  8. A civil humánszolgáltatók 95-99%-ának nincsenek likvidforrásai ahhoz, hogy a pályázati pénzeket 10 hónapos fizetési késedelemmel kifizető maffiaállam beszállítói legyenek. A leg intézményesültebb civil szervezetek tömegével mennek tönkre, vagy tömegével kényszerülnek a kapcsolati hálójuk bizalmának felőrlésére, a munkatársaik családi kasszájának tartalékai felélésére. A családi kassza és szervezeti költségvetés ilyen arányú összemosása komoly intézményesség pusztító tényező!
  9. Talán a legnagyobb tevőleges támadás az intézményességek ellen, amikor a politikai marketing duma elfogadható részévé válik a politikai ellenfelek megsemmisítésére uszítás! Az ötös pont arról szól, hogy a civileket meg is tizedelték azon az alapon, hogy pusztuljon, aki nem hódol be nekik! Utoljára a fasiszta és a kommunista rezsimeknek volt szokása elpusztítani a politikai ellenfeleiket! (Amikor a cikk készült, akkor még csak ugattak a kutyák, azóta harapnak is: Helmeczy ügy)

 

1 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr98564676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

donofrio 2008.07.12. 08:34:13

JAj,annyi okos ember van e kis hazában,mégis szarban vagyunk!
süti beállítások módosítása