Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Felhívás: Mit tegyünk a Magyar Charta helyett?

2008.07.08. 20:02 :: Saman

Gyurcsány Ferenc azzal a javaslattal állt elő, hogy szeptemberben közfelkiáltással szentesítsük a Magyar Charta nyilatkozatait!

Valóban időszerű lenne lépéseket tenni a káoszba taszító politikai viselkedés össznemzeti elutasítására, sőt be kellene vezetni olyan kommunikációs gyakorlatot, amely egyértelműen lezárja az ide vezető politikai kulúrára épülő korszakot! Egy Charta elfogadása csakis egy közösen előkészített javaslat csomag elfogadása után lehetséges.

Ennek érdekében kérjük, hogy politikai párt vezetője, ne kezdeményezzen össznemzeti összefogást, mert az elmúlt években a saját szavazótáboruk számára sugallt kommunikációval ez, ellentétes irányba mutat. A megosztottsághoz, és az emberek kirekesztettség érzéséhez sok köze van a parlamenti pártok vezetőinek, ezért nem alkalmasak arra, hogy egyszer csak egy mindannyiunk számára kulcsfontosságú folyamat hiteles kezdeményezői legyenek!

Egyetértünk azzal, hogy induljon be valódi értékelő-elemző folyamat a hazai politikai kultúráról. El kell ítélnünk az utcai erőszakot, ugyanakkor meg kell vizsgálnunk, hogy mi vezetett oda, hogy a politikai kultúra részévé vált az, amit 2008 július 5-én láttunk!

Azt is fontosnak tartjuk, hogy fogalmazzunk meg célokat és feladatokat annak érdekében, hogy demokratikus, alkotmányos alapokon nyugvó a társadalom közügyeiről nyilvános és szabad kommunikációt biztosító demokrácia jövőképét közösen felvázoljuk.

Ehhez elengedhetetlenül fontosnak tartjuk, hogy a folyamatot a pártok részvételével, de nem a pártok vezetésével kell levezetni. A Köztársasági Elnök Úr vegye kezébe a párbeszéd folyamatának a vezetését, mert az ő személye lehet a garancia arra, hogy a parlamenten kívüli civil szervezetek éppen úgy szót kapjanak a helyzetértékelés és a célok megfogalmazásánál, mint a pártok képviselői!

Mivel az értékelésnek a pártok felelősségét is fel kell tárnia, ezért azt javasoljuk, hogy egy háromoldalú testületet állítsunk fel, amelynek egyik oldalát a civilek, a másik oldalát a Köztársasági Elnök Úr által delegált szakértők és a harmadik oldalát a pártok képviselői adják!

Arra kérjük a létrejövő testületet, hogy a saját helyzetfeltáró munkáján kívül szervezzen országos társadalmi vitát a hazai közélet demokrácia deficittel összefüggő kérdéseiről, minél szélesebb körben biztosítsa civil szervezetek és a nem intézményesült civil közösségiségek beleszólásának lehetőségét!

Az országos társadalmi vita kapjon akkora költségvetést, mint a FIDESZ vagy az MSZP országos társadalmi vitái, ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a helyi lakossági fórumokat pártoktól független civil aktivisták vezessék. Mi az Összefogás Szociális Parlament Demokrácia Deficit – Civil Érdekérvényesítés Bizottságának tagjai készen állunk arra, hogy 200 településen olyan demokrácia klubokat indítsunk el, ahol a polgárok értékelik az ország helyzetét és nyilvános javaslatokat, megoldásokat fogalmaznak meg.

Állás/pont/ Lakossági Kör

Részvételi Demokrácia Hálózat

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr66559371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása