Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Orbán disznószar szagú szellentése

2007.12.05. 15:31 :: RDH

A múlt hétvége egyik legnépszerűbb politikai híre, hogy az ellenzék és a leendő kormány vezére két megközelítésben is lesertésezte a kormányt.

Egyrészt a „disznók nem szokták maguk után kitakarítani az ólat” – című magas röptű képzavarral (a dakota döglött lovakhoz képest nem is rossz).

„Másrészt az éhes (micsoda is, ez most nem jut eszembe ööö) makkal álmodik” – közmondás, hátha valaki az előzőt nem tudta volna esetleg összerakni!

Ez a merőben mély filozófia töltetű, a hazai népi természetfilozófia világába kalauzoló szakrál bölcsesség, kitűnően beleillik abba a sorba, amely arról szól, hogy az ellenségünk nem ember, így vele szemben teljesen normális, ha nem a szokásos emberi kommunikáció formáit választjuk, hanem ütközünk vele. Az intézményességtagadás magasfoka, ha a másiktól elvitatom az emberi mivoltát.

Valóban dolga a politikai ellenzéknek ütközni a kormányzattal, valóban dolga kifejezni, hogy az ő kivívott elfogadottsága vélhetően nagyobb lesz, mint a kormányé, de az nem lehet dolga egy politikusnak, hogy elérje, hogy ne tekintsék egymást embernek a más politikai nézeteket vallók, és ne tudjanak szóba állni egymással. Sajnos már szinte egy évtizede olyan mélyreható politikai szocializációs „siker” ez a terület, ami családokban, helyi kisközösségekben mérgezi meg a helyi közbeszédet.

Az sem lehet dolga egy politikusnak, hogy elérje, hogy a közjóról folytatott párbeszéd helyett, agyalágyult tüntetők dobáljanak utcaköveket és molotov koktélos üvegeket a rendőrökre.

Magamban gratulálni szoktam a Stumpf Pistának, hogy a FIDESZ keresztény – népies – populista arculatával meg tudta idézni a Horthy korszak idején kialakult választási földrajzi helyzetet, de az nem lenne szerencsés, ha a huszadik század elején tapasztalható fizikai erőszak is napjaink gyakorlatává válna. Akkoriban több különböző kormányzat állt fizikai harcban a polgárokkal. Ma talán más módja is lehetne a társadalmi közmegegyezésnek. Azóta feltalálták ezt a TV-t meg a rádiót, legutóbb ezt a zinternetet, no meg civilzált demokráciákban vitafórumokon szoktak beszélgetni.

Kommunikálni kellene, mert ez előfeltétele annak, hogy a különböző szintű közmegegyezések kialakuljanak. Ha a „más párt”, az hazaáruló, vagy állat (és még hosszan sorolhatnám), akkor az arra ideológia, hogy miért nem kell vele szóba állni.
 
Az Oroszlánkirály című mesében van egy szép mítosz erről a jelenségről! A varacskos-sertésre egy hiéna azt mondja, hogy: "DISZNÓ"! Mire barátja a mongúz jelzi, hogy, no most ezt nem kellett volna, mert ettől aztán a sertés akkora sértés áldozata lesz, hogy égtelen haragra gerjed!
 
-"Ajajj! Ledisznóztátok!"
- "Ledisznóztatok?" -mondta a varacskos disznó és dühében szétvert negyven hiénát!
 
Hát így bukott el Orbán Viktor két olyan választást, amit simán megnyerhetett volna! Ha nem hallgat az amerikai kampánytanácsadóira, akik szerint az ember falkaállat, érzelmi üzeneteket kell felfesteni az ellnséges ellenségről, aki maga a Gonosz! Ez az, amit a választók egy része nem vesz be! Kontraproduktív! Amennyi embert meggyőz ez az érzelmi felindulás, annyit elriaszt!
 
Olyanokat, akik kognitív síkon belátják, hogy ekkora őrültet nem tehetünk meg miniszterelnöknek! Ezért szoktunk olyanokat választani, akiket legalább nem ismerünk! Hátha az normális! Persze ez most nem jött be! Kétszer!
 
Különösen az újságírók között akadnak olyanok, akik szoktak gondolkodni, és a "Le kell menni kutyába!" - náluk nem annyira jön be! Ezért érzi a jobboldali sajtó olyan mérhetetlenül egyedül magát! Szerintük, aki rosszat mond a királyról, vagy a jobboldali politikai szocializációs klisékről, az ellenség! A Gonosz beépített kémje! Az egyik kedvenc paranoiájuk ezeknek a prédikátoroknak, hogy a balodali újságíró és a független újságíró, az egy és ugyan az! Ugyanis a független, az nincs! Olyan, hogy valaki a saját szakállára gondolkodik, olyan nincs!
 
Tény, hogy a független civileket, a független tudósokat és valószínüleg a független újságírókat is redesen megtizedelték az elmúlt 10 évben, de azért nem deoprtáltak bennünket!
 
Ez elég szép tőlük? Nem?

2 komment

Címkék: kampány politika fidesz társadalom demokrácia orbán viktor

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr87253277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blogos · http://vakos.hu/ 2007.12.06. 06:46:33

Én már ilyeneken meg se lepődök.

atom_hfgjghjghj 2007.12.09. 12:58:38

Gondolom már az összes olyan értelmes téma amiben beszéni lehetne egymással érvek-ellenérvek formájában olyan megállapodás része hogy:
Erről ne beszéljetek mert itt valami disznóság van, cserébe mi se beszélünk egy másik hasonló témáról nálatok! Már csak ez maradt.
süti beállítások módosítása