Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Az életszínvonal és a tudatlanság társadalom a játékelmélet szemszögéből

2008.07.14. 10:53 :: Saman

A közalkalmazotti béremelés befagyasztása, a 3 évvel ezelőtti bér és adó-megállapodás kormány oldali felrúgása és Friderikusz utolsó ATV műsorában elhangzott miniszterelnöki kijelentés, mi szerint a lakossági fogyasztást kell visszafogni, elég érdekes képet fest elénk!

Úgy tűnik, hogy hazai nemzeti elit a nagy modernizációs igyekezetben megint valami leszakadásra predesztináló pályát rajzol elénk!

Nem nagyon tudok elképzelni ennél öngyilkosabb politikai programot! Az SZDSZ a liberalizmussal már jól befürdött. Hihetnénk a „piac majd mindent megold” liberális üzenetben, de mivel a piac a legrosszabb foglalkoztatási struktúrát tartja fenn nem emelkedő dolgozói életszínvonallal, miközben hazánk végig élenjárt a külföldi tőke idevonzásában a keleti országok között…Így látjuk, hogy ez mennyire nem vált be!

A szociális biztonsági háló teljes fenntartása, meg eljutott oda, hogy másfél – két millió ember tart el 8 milliót! Ennek se sok köze van a fenntarthatósághoz!

Valahogy úgy tűnik, hogy az ipari társadalom termelési kultúrájáról nem akarunk olyan irányba haladni, ahol a tudástársadalom 70%-os foglalkoztatási szint mellett fenntartja a jólléti vívmányait úgy, hogy közben az állami "biztonság szolgáltatás portfolió" egyre inkább átengedi helyét az egyén felelősségének!

A hazai demagóg politikai programnélküli lavírozás beragad abba a gondolkodásmódba, hogy lehet-e „milyen lukat lehet ma betapasztani?”. Már nem maradt más, mint a közalkalmazotti bérek elinflálása, a segélyek megfelezése! Ezzel a segélyezettek és a közalkalmazottak a megélhetéshez szükséges létminimum alá kerülnek.

A rendőr, a tanár, a mentős,  a szociális munkás az orvos, eztán egy semmiféle biztonságot nem kínáló éhbérért fog harcolni egy teljesen kilátástalanságban élő tömeges szegénységi kultúrával a végeken!

Ekkora reberbarizációs programot még nem hordott a hátán a föld!

16 éves koromban az általam vezetett Szivárvány Debreceni Diák Menedzser Klubban az egyik első tréningen előkerült a játékelmélet.

20 évvel később a John Nashről készült filmből kiderült számomra, hogy Nobel díjat kapott a modell megszerkesztője, és ez a matematikai elmélet forradalmasította a közgazdaságtant. Naív fejjel azt hittem, hogy 5-10 - 20 éven belül, ezt a modellt, az általános iskolákban fogják tanítani! Ehhez képest a pártokrácia és a mediokrácia hazai diktatúrájában fel sem merül, hogy ebből a nézőpontból is meg kellene vizsgálni a dolgainkat!

Persze a "kultúra" sem kíváncsi az emberi működésről szóló tudásra! Azt szoktam mondani, hasonló esetekben, hogy "Norbi tíltsa!" Lényegesen egyszerűbb kihívás a tenger fenekére bugyit húzni, mint a magyar meggytermelőket vagy dinnye termelőket behívni egy képzésre és elmagyarázni nekik, hogy más országokban hogyan védik a TÉSZ-ek és az ágazati megállapodások a vállalkozókat és a munkavállalókat! Akkora káosz, akkora  krízis nem alakulhat ki, hogy két másfél órás képzésen résztvegyenek! Próbáltam már olyat, hogy a strucctenyésztőkkel együtt dolgoztam közel egy évig, meg is értették, hogy az együttműködés lényege a közös értékesítési csatorna, de mivel a kormányis föld hülye az ilyesmihez meg a mezőgazdaásgi vállalkozók is, így egyedül maradtam azzal, hogy foglalkoztatási szempontból fontosak ezek a piaci rések! Sokat dolgozom Szatmárban, ahol a térség teljesen ráált a meggy termesztésére. Eddíg örültem neki, hogy találtak új profilt!

Sajnos az első 50 évben várható, hogy a centrum országok arra használják a játékelméletből adódó tudást, hogy az IMF és a Világbank segítségével újratermeljék a rabszolgakereskedő időkben (1600-1700-as évek) keletkezett centrum – periféria viszonyt a volt gyarmatokkal.

Mivel mi félperifériának számítunk, így nálunk bő termés esetén garantáltan éhen halnak a termelők! A felvásárlók ilyenkor halálra keresik magukat, a termelők meg dögöljenek meg! A populista politikusok két perc alatt zsidókérdést csinálnak az ilyen helyzetekből, pedig ezeknek a kartellező hűtőházaknak magyar tulajdonosaik vannak.

Más országokban garantált felvásárlási ár védi a termelőket, no meg az önszerveződés - az önkormányzat! Jó kérdés, hogy a 2013-tól életbe lépő új EU agrárpolitika még mindíg arról fog szólni, hogy megvéldje a nyugati gazdák 450-ezres fizetését és megsemmisítse a kelet - európai mezőgazdasági termelést?

A nyugatiak számára létezik egy olyan információs társadalom kép, ahol a brókerek a félperiféria és a periféria tudatlanságát és irányíthatósági tehetetlenségét feltételezve indítanak támadásokat az egyes részpiacok ellen. Soros ilyen szinguláris pontok beazonosításának képességével kereste halálra magát!

A hazai pártokrácia azzal idézi elő a 30-as évek zsidóellenes és tőkésellenes társadalmi kultúrális közegét, vele az utcai őrjöngéseket, hogy vak az ilyen tudásbázisok jelentősségére. A mezőgazdasági miniszerek álmukból felköltve bármikor szónokolnak a termelők közötti együttműködés jelentőségéről, de soha senki nem tett ebbe humán tudást. Pusztán a pénzeszközöktől (AVOP pályázat) pedig ez nem jön össze! Olyat viszont tapasztalunk a pártoráciától, hogy a rálátással rendelkező civileket nemes egyszerüséggel kinyírja!

A játékelmélet dióhéjban arról szól, hogy dinamikus átmenet tapasztalható a vesztes – vesztes viszonyok, a zéróösszegű játszmák és a győztes – győztes viszonyok között. A zéró összegű játszmákból is létezik a monopol nagy kaszás, helyzet, ahol egyvalakinél megjelenik egy hatalmas nyereség, ami abból ered, hogy sok-sok kis szereplő veszteséget könyvel el.

Ilyen például a Kapolyi hol szocialista hol ződ, hol szociál demokrata parlamenti képviselőnk évi több milliárdos fizetése, ami abból ered, hogy a villanyszámla beszedő vállalatoknál részvényei vannak. Pusztán a parlamenti szabályok átalakulásával ennyit lehetett nyerni. A villany rendszerünk ugyan úgy működik, a különbség csak annyi, hogy most már lehet vele milliárdokat keresni… Feltéve ha valaki abba a kasztba születik!

Vannak olyan zéróösszegű játszmák, ahol a szereplők egy része (nagyjából fele) nyer, a másik része pedig veszít. Ha a vasúti és a közúti közlekedés egyaránt 30.000 munkahelyet tart fenn, akkor igaz az a modell, hogy ha elkezdenek több közúti fuvarozást használni a piaci szereplők, akkor az bizony csökkenti a vasúti forgalmat! Amikor viszont a magas benzin árak miatt ez visszafordul, akkor a fuvarozóknál megjelenő kereslet csökkenés megjelenik a vasútnál.

Vannak olyan helyzetek is, amikor egy valaki nagyot bukik, de cserébe a többiek nyereségessé válnak. Ilyen a likviditási zavarokkal küzdő építőipar vagy a bankok – biztosítók körbetartozáson alapuló egyensúlya.

A csökkenő bérszínvonal és a vagyonukat évente megduplázó milliárdosok jól láthatóan a erre a kaszálós módszerre játszanak! Ennek elengedhetetlen előfeltétele, hogy ne legyen működő demokrácia! Most persze összeomlik a rendszer, mert már a 80.000 Ft-os 110.000 Ft-os bérszinvonalból a villanyvállalaton kívül egyetlen hazai piaci szereplő sem érezheti magát biztonságban. Hétköznapi fogyasztási cikkek kerülnek át a luxuscikk kategóriába! A belső kereslet olyan ,mértékben visszaeshet bármelyik piacon, hogy a meglévő vállalkozások is a "ki bukik be hamarabb?" játékkal kezdik a problémáikat megoldani.

A működő demokratikus kontrollok nem engedik meg a politikus uraknak és a tőkés uraknak, hogy a rablógazdálkodás korlátlan kiterjesztésével a kilátástalanságba taszítsák az ország 80%-át. Mert ezesetben, akkora járulékos költségek jelentkeznek (közbiztonság, egészség, kudarcfélő néplélek, számítógép és valódi analfabetizmus, tömeges kilátástalanság), hogy az ország végképp leszakad a nyugati modernizációs utat járó országokhoz (a szomszédaihoz) képest!!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr40567181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása