Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Demján Nosztredamusi sötét jóslata: „még 10 évig süllyedünk!”

2008.02.18. 12:37 :: RDH

Miért gondolhatja az ország egyik leggazdagabb embere, hogy nehogy már azt gondoljuk, hogy mostanában a gödör aljából elindulunk felfelé… Ugyan már mitől?

Az adatok azt mutatják, hogy mi a „legvidámabb barakk” kulturális relatív paradicsomából nekilendültünk annak, hogy az egyik legsikeresebb exkomcsi ország legyünk. Ezt bizony elkúrtuk!

A rendszerváltás egyetlen egy dimenzióban teljesítette a várakozásokat.

Nem lett olyan jóléti rendszer, mint nyugaton, nem lett humánszolgáltatásoktól tarka-barka szociális védőhálónk! Nem lett normális szociális biztonság! A nagysok tőke nem teremt munkahelyeket! Nem emeli az életszinvonalat! Nem teremt tudás-intenzív szektorokban előrelépést. Inkább a „fizikai munkát olcsón” típusú ipar telepedik itt le.

Egyetlen komoly előrelépés, hogy ma már markánsan van nemzeti tőkés rétegünk. A szocializmus, meg előtte a fasizmus, élből kiebrudalta az ilyeneket. Sok-sok főrend és nagypolgár vitte ki az itt megtermelt és (később elvileg) a modernebb iparágak megteremtéséhez szükséges tőkét.

Nálunk ez az újdonsült nemzeti tőkés réteg elsősorban tőkemanipulációkban szerezte a vagyonát, azaz sikeresen informálódott a privatizációs lehetőségekről, vagy pl. OTP vezérként esélye volt befolyásolni azt. Tele van ez a feltőkésedés-történelem olyan zéróösszegű játszmákkal, ahol a kiszolgáltatott kisemberek által elveszített apró, összegyűlt egy-egy kézben.

Amikor egy minisztériumi fenntartású intézményben bevezették, hogy "mostantól csak számlára fogadhatom a fizetésemet", akkor véletlenül olyanra csinálták a könyvelő szoftvert, hogy csak 2x8 számjegyű bankok számlaszámát tudta befogadni.
Mivel előtte bevezették már giro rendszert, így minden bank 3x8 számjegyű számlaszámmal működött (kivéve a gyebi bírót!). Sajnos az a bank, azt találta ki a bátyám építkezésének a kellős közepén, hogy nem adja oda a szocpolt, ami akkor hatályos. Amit meg lehetett volna támadni bíróságon, de akkor évekre leáll az építkezés. Ezért én, egy ekkora mocsodék bankkal az életbe soha nem állnék szóba, de sajnos itt nem volt más választásom! Az állami korrupció eldöntötte, hogy "kit vásárolhatok meg" a szabad piacon!

A Demján úr is a minimálbér körül szokott prüszkölni, mert szeret az építőiparban minimálbéren alkalmazni mindenkit. Nem számít, hogy az nem fedezi a kaja és útiköltségeket (nem beszélve szállás költségekről). Ezért nem tudnak már bennszülöttek, pl hazai romák az ő építőiparában dolgozni. Ez is olyan zéróösszegű játszma, ahol sok-sok kisember áldozata százmilliárdos vagyonként jelenik meg valakinél, feltéve ha a piacon eltudja adni a felépített lakásokat!

Ma már nincs kit megfejni! Sem az államkassza, sem az ilyen rabló módon megnyerhető ügyféltőke, sem a kisember kizsákmányolása nem jelent további növekedési perspektívát! A rablógazdálkodás, a politika és az új tőkés réteg kizsákmányoló együttműködésének kora leáldozott!

A struktúrák baszogatásával többé nem tudnak növekedési pályára állítani senkit és semmit! Mostantól eljő a piac kora! Mostantól ügyfeleket kell kiszolgálni! Csakhogy a Demján úrnál dolgozó építőipari munkás nem fizetőképes kereslet a lakáshitelre! A külföldiek, meg nem itt fogyasztanak! A lakáshitel összerakhatatlan akkora jövedelemből, a munkaerőpiacról kiszorultak segélye meg nem is tényező a bankoknál! Közben megpusztult minden, ami kiskereskedelem, kistermelés, és a belső keresletre apellál! Szűkül a köznép szabadon felhasználható diszkrecionális jövedelme, és ebbe belerokkant már jónéhány olyan ágazat, amely megélhetési pályát mutatna új belépők (fiatalok, pályamódosítók- váltók, vagy a tőkéjüket befektetni akaró kicsik) számára! A kör bezárult! A tojás bezápult!

Az EU államkassza és a nyugati helyi foglalkoztatás is megkapott már mindent, amit a mezőgazdasági ártámogatásaival megkaphatott! Megfizettük annak az árát, hogy lassabban csökkenjen az ottani mezőgazdasági termelésből élők jövedelme – gazdasági részvételi aránya! Itt van az Auchann, a TECSO, a METRO, a UPC, T-COM, a VODAFON stb.! Meg van rekord inaktívak aránya is, meg 20 éve stagnáló életszinvonalunk is, meg van demagóg politikus csapatunk is!

A politikusok már 3 éve a kisvállalkozókról beszélnek! No és mi történt? SEMMI! Megjöttek az EU-s fejlesztési források erre a területre? Természetesen NEM! Ha a FIDESZ kerül hatalomra, akkor történik majd valami a területen? Természetesen NEM!

A Demján javaslatára bevezetett Széchenyi Kártya és az Önerő Képzési Hálózat javaslatára bevezetett lakáshitel tőkepiaci makro folyamatok területén feszülő cunami kirobbantása volt! A bankok nem tekintették ügyfélnek a bennszülött lakosságot! Olyan belépési küszöbbel adtak lakáshitelt, amitől az elérhetetlen volt az új belépők számára! Arra hivatkoztak, hogy kockázatos a számukra 40-60% önrész alatt részt vállalni a lakásfinanszírozásban! Ma sokkal bizonytalanabb a helyzet. Ma 0-10%-os önrésszel kiadnak lakáshiteleket!

A kisvállalati hitelek területén szintén 2-4 szeres ingatlan fedezettel adtak csak hitelt, mamár megjelentek a fedezet nélküli vállalati hitelek. Itt is jó katalizátornak bizonyult az állami beavatkozás!

Ilyen típusú beavatkozási terület nincs még egy! Innentől kezdve következik, az az aprómunka, hogy oda tudunk-e hajolni a kisvállalkozóhoz, az álláskeresőhöz, a nonprofit humánszolgáltatóhoz, a helyi közösség társadalmi tervezési folyamatához, a felnövekvő nemzedékek közösségeihez! Be tudjuk-e gyógyítani az eddigi pusztítás sebeit? Lesz-e olyan humánszolgáltató rendszerünk, ami átzsilipeli a reményvesztetteket a reménykedők táborába? Lesz-e olyan civil hálózatunk, ami kereteket teremt a soha semmit önállóan ki nem próbálókat a célokkal rendelkező, ambíciózus, projektképes sőt vállalkozásképes önjárók táborába?

Márpedig ezügyben mi fordítva vagyunk bekötve. Egyszer majd nekiállok leírni, hogy az oktatási modernizáció területén mekkora mérhetetlen modernizációs pusztítást végzett az MSZP,SZDSZ, MDF, FIDESZ, KDNP és Kisgazda Párt. Miért kiugróan magas nálunk a térség országaihoz képest a számítógép analfabéta fiatalok aránya, a kudarcfélők aránya, miért tombol a destruktív individualizmus?

Mivel ezekben a „szellemi műhelyekben” nincsen modernizációs válasz arra, hogy miként zárkóznánk fel a tudástársadalom szintű működés színvonalára, sőt ezek a körök karöltve a 19.000 Ft-os minimálbért követelő Demján szövetségekkel, mindent elkövettek a tudományos discurzus és civil discurzus elpusztításáért, így harmadik erő felemelkedése középtávon sem várható! Nincs szellemi tőke a pártokban! Nem rajzolódik ki semmi ütőképes a pártokon kívül! Nem kap hangot a sajtóban a téma! Nem támogatja sem a nemzeti tőke, sem a multik CSR policy-je a kommunikáció igényes és tudás-intenzív folyamatok felébredését, így ennek az országnak tényleg semmi köze nem lesz a világban folyó tudás-intenzív versengéshez, semmi közünk a fenntartható fejlődéshez. Elértük a zéróösszegű játszmák teljesítőképességének határát! Nincs már kirabolható jövő! Nincs már megfejhető államkassza! Nem mondhatjuk a bennszülötteknek, hogy fizessenek valakinek még egy villanyszámlányi adószerű akármit.

„Eljő a sovány” (sőt, időnként éhen haló) „tehenek kora!”

Argentínában ezután a rablógazdálkodók átmentek dögkeselyűbe, és jót híztak a megfeleződő ingatlanárak adta spekulációs lehetőségeken! Lehet, hogy nálunk is erre várnak?

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás politika civil társadalom demokrácia 2008 szervezetek érdekképviselet

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr86343904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása