Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Nagy nemzeti rőttszakállú verseny

2008.06.23. 12:00 :: Saman

Az utóbbi hetekben sorra jelennek meg azok a sajtóhírek, hogy a rendszeres nevelési segélyeket bizony nem adják oda, csak azoknak a szegényeknek, akik megdolgoznak érte.

Több oldalról érinti ez a kedvenc témáinkat!

  1. Véletlenül nem az a szociális feszültség oka, hogy az aktív korú népesség 50%-a nem szereplője a munkaerőpiacnak?
  2. Véletlenül nem az fő probléma, hogy a szlovén és a litván 450.000 Ft-os bérszínvonal helyett hazánk a csökkenő reálbér stratégiát járja? Ellentétben az összes többi kelet európai országgal?
  3. Nem az a probléma, hogy a leggyakrabban előforduló, azaz modus egy főre jutó jövedelemből semmiféle jövő nem finanszírozható. A társadalom 95%-a vegetál - stagnál vagy feléli azt, amit tud!
  4. Véletlenül nem az a probléma, hogy alapvetően kudarcfélő nemzet vagyunk! A polgármesterek közül valamelyik fel tud mutatni a falujában 20-30 embernek munkát adó közösségi vállalkozást? A polgármesterek, akik "munkapártiak", mennyire járnak élen a gondoskodó célzatú munkahelyteremtésben?
  5. Véletlenül nem az a baj, hogy a politikusaink a „szigorú atya” pózában tetszelegnek, miközben nagy kaszával gyilkolják azokat a társadalmi mozgalmakat, amelyek a kisközösségekben szemléletformáló tevékenységet fejtenek ki.
  6. Nálunk nem elterjedt a vallási közösségekhez tartozás, nincsenek ifjúsági házaink. Elegendő, ha a polgármester évente két magyar gárda bulit szervez a megfélemlítés kedvéért, vagy inkább szóba kellene állni kisközösségi – helyi problémákról? Ezzel a média hack tevékenységgel meg lehet állítani, hogy az elszegényedő rétegek rőzsét meg élelmet gyűjtögessenek maguknak? Menni fog?
  7. Véletlenül nem az a baj, hogy a szegények megélhetését biztosító mezőgazdasági élőmunkaigényes tevékenységek piacát az EU szétverte azzal, hogy költségvetésének 80%-át költötte agrárszubvenciókra? Ennek a társadalmi költségeit fizetik ki a falusiak, köztük a cigányok kb. fele! Van ennek a társadalmi rétegnek olyan tartaléka, amire támaszkodhat azokban az évtizedekben, amikor az EU kedvenc foglalatossága a kelet európai mezőgazdaság megsemmisítése?
  8. Amikor intézményesületlen civil csoportok randalíroznak az utcán, esetleg elkezdenek megfélemlíteni más civil csoportokat, akkor sóvároghatunk, hogy esetleg ezek a fiatalok talán építő jellegű tevékenységekbe is belefognak majd egyszer, és nem gondolják, hogy minden készen van, ha Orbán kerül hatalomra. Helyi aktivitás nélkül nem fogunk jutni sehová! A politikai tiltakozás is fontos része a demokráciának, de önmagában nem elég!
  9. Egészen más helyzettel állunk szemben, amikor egy intézmény, a polgármester, helyi rendeletekkel próbál „politikai tiltakozási tevékenységet” kifejteni, aminek az az üzenete, hogy a helyi szegények a lustaságuk miatt élik a szegénységi kultúrához kötődő, azaz nem középosztályi kultúrájukat, ezért egyszerűen csak „terelgetni kell őket” ettől majd meggyógyulnak!
  10. Tényleg az intézményesség felé kellene fejleszteni az alapvetően énbarbár szegénységi kultúra szereplőit, de erre az állami erőszak ezen formája nem alkalmas! Az is jó kérdés, hogy ez a hamvába holt próbálkozás nem járatja-e le a „polgármester” intézményt, a „munkahelyteremtés célú közösségi vállalkozás” intézményt.
  11. Tudom, hogy sokan szavaznának egy ilyen polgármesterre, amennyiben tömeges az énbarbár hozzáállás! Ez a populista barmok semmirekellő szövetsége a buta alattvaló tömegekkel, akik azt hiszik, hogy pár perc médiaesemény  belehat majd a foglalkoztatás vagy a szegénységi kultúra életvilágába!
  12. Senkinek nem tűnik fel, hogy az intézményességhez való hozzáállást nem kellene tovább rombolni, mert az fontos érték volna! Éppen az a bajunk, ha ez tömegesen kivész! Attól kínos a szegénységi kultúra, hogy már nem hisznek az intézményeknek és lemondtak arról, hogy az a világ és az ő világuk illeszkedik és kapcsolódik egymáshoz. Nincs meg az a kiszámíthatóság, hogy ha én úgy akkor te így, ha én így akkor te úgy! A nyílt erőszak csak ront ezen a helyzeten. Nem lesz nevelő hatása!

A "szigorú apa" kép bizonyára fontos eszköze a jobb oldali vagy a helyi független politikusoknak (pár hónapja a kormány is ezzel kampányolt), de nem lesz túl nagy ár, ha ez az erőszak eszkalálódását fogja gerjeszteni?

Mi nem vagyunk amerikaiak! Nálunk nincs intézményességimádat, demokrácia imádat, nem gondoljuk, hogy a másik embernek velünk egyenlő jogai vannak!

Civil kontroll nélkül nem is érem, hogy miként haladhatnánk affelé a világ felé, amit a nyugati modernizáció az elmúlt 400 évben kitaposott!

A "szigorú apa" kampányeszköz egészen más hatást fog kiváltani, mint amerikában, ahol kitalálták! 

3 komment

Címkék: civil fasizmus éhezés munkahelyteremtés demokárcia

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr6534962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.06.25. 00:16:33

Allah őrizze meg bölcsességedet, effendi:-)

Hogy a problémafelvetéssel kezdjem: pomogács legyek, ha értem, min vitatkoznak már itt a népek hetek-hónapok óta. Ha csak nem az a cél, hogy mindent totálisan összekeverjenek, akkor ebben az országban mindenki meghülyült.

Javíts ki, ha tévednék: létezik a segély intézménye és létezik a közmunka intézménye. A segély egy szociális jellegű juttatás, a közmunkáért kapott bér pedig munkabér. Aki dolgozik kapjon munkabért, aki nem dolgozik (de rászorul), kapjon segélyt. Hol itt a probléma? (Értem én, hogy a közmunka-bér mindenféle járulékokkal terhelt, és segélyt osztani olcsóbb egy önkormányzatnak, mint munkát adni az embereknek. De hát ha ez a gond, akkor erről kell beszélni és nem másról. Tessék a megfelelő szintű jogszabályokat úgy megváltoztatni, hogy ne legyen drágább munkát adni, mint segélyezni. Hát nem? Hát de.) Ennyi. Az összes többi csak a legcsúnyább bolsevi-náci időket idéző uszítás (teszem hozzá: valamennyi "oldalról"), demagógia, korrupció és elmebaj (teszem hozzá: valamennyi "oldalról").

Javíts ki, ha tévednék!

Úgy jártam, hogy mind a nyolc ponthoz volna, nagyobbrészt személyes tapasztalatokból eredő, hozzászónivalóm, de most nincs hozzá elég időm és erőm. Engedelmeddel később ezt is megteszem (majd). Hátha/talán nem lesz teljesen érdektelen, amit ezekről mondani tudok...

(Javíts ki, ha tévednék!)

ü
bbjnick

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.06.25. 10:47:12

Javítani csak annyit tudnék, hogy a közhasznú foglalkoztatás és a közcélú foglalkoztatás az amiről beszélünk, a közmunka egy másik tészta. Az mit írtál felveti a kérdést, hogy ha a segély és a közhasznú foglalkoztatás között elmossuk a határokat, akkor ez az önkormányzatok intézményes törekvése az adócsalásra! Nem akarnak a közhasznú foglalkoztatottak utáni minimálbérhet TB-t fizetni! Ez igen! Nem rossz szempont ez se!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.06.25. 21:22:01

Ja, ja, mink is ugy gondoltuk, hogy köz(hasznú) és köz(célú) munka:-) Köszönöm a korrekciót!

Amugy 'é: Hát mé', szerinted nincs igazam?! Pragmatikus népség ez a helyi politikus, majd pont a helyi "sepredék" erkölcsin fogja magát törni, gyötörni. Így jön ki legjobban a dologból (legalábbis, most úgy tűnhetik számára). Persze, egy kis demagóg szöveg azért so'sem árt.

És: ha pártunk és kormányunk és parlamentünk valóban a közcélú-közhasznú munkavállalást szeretné előtérbe helyezni, a tömeges és elégtelen segélyezéssel szemben, akkor alakítson ki olyan jogszabályi környezetet, ami ebbe/abba az írányba hat. (Akkor nem kellene a helyi "uracsoknak" "adót csalni" - és, persze, nem is igen tudnának.)

ü
bbjnick
süti beállítások módosítása