Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

"Majmok pedíg nem vagyunk!" Bolsevista rendszert akarunk!

2008.07.19. 07:53 :: Saman

A szentesi Horváth Mihály Gimnáziumot összevonják a Közgazdasági Technikummal, igazgatóját, Keserű Imrét egyszerűen az utcára tették, és értésére adták, hogy mivel nem hithű FIDESZ-es, így a szent inkvizíció előtt kell felelnie bűneiért!

Sikerült oda eljutnunk, ahol a 49-es kékcédulás választások előtti hónapokban! A FIDESZ egy régiúj ideológia kovácsolásán túl van, már a káposztalepkék is népnemzeti szinekben repdesnek a szárnyaikkal, így előjönnek azok a hatalmi reflexek, amelyek az ideológiai - politikai tisztogatásnak kedveznek!

Ez a sudribunkó Magyar Lászlóné abból a szempontból is megvizsgálhatná döntését, hogy a személyközpontú pedagógiai eszköztárából, a drámások, 1000 szálon kötődnek a néphagyományhoz! Ez annyira hazai tudásbázis, hogy magyarabb nem is lehetne! Nem tud hasonlóan magyar gyökerű pedagógiai eszköztárat felmutatni! Ez országos sztori, nem Szentesről és nem Csongrád megyéről szól!

Láttam egy filmet a 49-es választásokról, és nagyon megragadott egy-két üzenete: "A jó káder, börtönben is vót!", meg ez a "Majmok pedig nem vagyunk! Kommunista pártra szavazunk!" - választási felirat sajnos újra a közélet meghatározó paradigmáivá váltak! A filmben felteszik a kérdést a kommunista aggitárornak, hogy "mondja meg: a majmoktul származunk vagy nem?" - az aggit prop kampányember nyel egyet és azt mondja, amit a helyiek hallani akarnak! Mire legközelebb megy, ez a válaztási felirat fogadja!

A szentesi dráma tagozatos gimnázium egy 30 éve fennálló, meghatározó szakmai műhely! Keserű Imre a hazai dráma oktatás egyik vezéralakja! A szakmai és civil munkája miatt tartom érinthetetlennek! Az ilyen "ügyekbe belehabarodott" bogaras figurákat, akiknek életmű van a háta mögött, nem lehet, csak úgy lapátra tenni. Ezeket nem lehet elkergetni a munkájuk mellől! Winkler Márta, aki a személyközpontú pedagógia legnagyobb hazai alakja, még tavaly is osztályfőnök volt egy hatodikos osztályban! Le se merem írni, hogy hány éves!

Személyüktől és életművüktől függetlenül, egy kicsit tekintsünk rá arra, hogy ez a két ember, akiről írok, tulajdonképpen mit is tettek ezért országért?

Mivel is foglalkoznak ők?

Mária Terézia és Kádár János, egy alapvetően tekintélyelvű iskolakultúrát hagyott ránk! Ma már nem elég arra nevelni a gyerekeket, hogy fogják be a szájukat, és legynek engedelmes végrehajtók, jó szolgák, mert elmúlt az a rendszer, ahol ezek a készségek hasznosak voltak! Éppen az a nagy munkaerőpiaci krízis, hogy mit kezdjünk a kereső képesek  (munkanélküliek sőt munkavállalók) 98-70%-ával, aki nem termeli ki a piacról, a 450.000 Ft-os minimálbérhez szükséges árbevételt! Ezért nincsen nálunk szlovén vagy litván modernizációs pálya!

Ma már arra van szükség, hogy önálló, kezdeményező, tehát erős saját énképpel, sőt jövőképpel, célokkal renlekező, ambíciózus lányok - fiatalemberek hagyják el nagytömegben az iskolapadokat!

A magyar oktatási rendszer, ezt képtelen felfogni! Még mindíg az 1930-as ipari - melós kultúrához szervesen illeszkedő szocializációs mechanizmusokat működtet. A paraszt- jobboldali oktatásban tevékenykedő politikusok szerint, még nem eléggé 1930-as stílusban! hihetetlen erővel tematizálja a jobboldali sajtó, hogy az oktatásból "ki kell írani a liberális szemetet!"

Keserű Imre vagy Winkler Márta azok az első fecskék, akik annak ellenére, hogy a magyarok humánorientáltsága nulla, kudarcfélők vagyunk és még sorolhatnám a Globe - Hofstede értékskálákat, olyan pedagógiai műhelyeket, a felnőttképzésből adaptált tanítási módszerekekre épülő iskolákat működtettek, sőt terjeszteteni is próbálják ezeket a módszereket, amelyek szakítottak a katonai alapokra építő pedagógiával!

A pedagógus szakma nem mozdul! Az van, ami 1937-ben, vagy ami 1978-ban. Fegyelem, szerep szintű minimál bizalmi légkör! Ha ehhez még hozzájön, hogy a politikai tisztogatási kampányban a FIDESZ kicsinálja az utolsó személyközpontú pedagógiai műhelyeket is... akkor mitől lesz versenyképes oktatásunk valaha? Mitől fogunk közeledni a tudás alapú társadalomképhez?

Honnan fogjuk megtanulni, hogy miként kell korszerűen tanítani? Nagyjából 5-6 ilyen pedagógiai műhely van az országban, és a gyerekek kb 0,04%-a nő fel ilyen közegben. A centrumországokban kb. 70%! Ez itt a technikai akadálya annak, hogy miért van az, hogy ha 61 országban attitűd vizsgálatokat végeznek, akkor 11 szempontból 9-ben utolsó három helyen vagyunk! Emiatt nem fog ez változni a belátható jövőben!

Az utóbbi 10 évben ezek az alternatív iskolák a pártokrácia elképesztő setétsége miatt, és az iskola körüli, és a szakmapolitikai- részvételi demokrácia teljes hiánya miatt, egyre nehezebb helyzetben vannak! A mostani "Új Tudás Program" vélhetőleg egy árva forintot sem fog költeni az oktatás tartalmi megújítására! Ehhez képest szokás szerint érdekes nevet választottak! Ez a név legalább akkora arcátlanság, mint a totálisan kirekesztő Nemzeti Fejlesztési Tervet úgy reklámozni, hogy "Magyarország benned van!"

Ez elképesztő!

Had tegyek hozzá egy személyes példát! A lányom, aki Márta iskolájába jár, most volt másodikos. Elsőben, félévkor, még az oviból hozott írásukkal, majd minden tagja az osztálynak képregényt írt. Rendeztünk is egy könyvkiállítást a megszületett művekből!

Most másodikban, elkezdtek plakátokat készíteni arról, hogy milyen könyveket olvastak. Egymásnak reklámozzák az olvasmányélményeiket, így ahhoz képest, hogy a hagyományos oktatás velem negyedikes koromba vetetett elő könyveket, ők ott tartanak, hogy túlvannak a Herry Potter sorozaton, vagy hasonló mennyiségű szabadon választott gyerekregényen! Ezt tudja a személyközpontú oktatás! Szülőként részt tudok venni ebben a folyamatban, míg a hagyományos oktatás tárgyként kezeli a gyereket és kiiktatja a folyamatból a szülőt!

A gyerekek imádnak tanulni, és imádnak dolgozni önmagukon, szeretik formálni magukat és egymást!

Jó lenne, ha lassan kb. 40 év késéssel a pedagógus szakma is ráállna valami hasonló fejlődési pályára!

Sajnos az várható, hogy a 49-es kékcédulás választási helyzethez hasonlóan, jön egy szorongó, kicsinyes és szakmai ügyekre teljesen vak, ideológus érdekcsoport, és egy akkora pusztítást fog véghezvinni a kultúránkban, mint a Rákosi rendszer!

Eztán csak a "radikális - konzervatív - megújító" tanárok maradhatnak! Ezt egy gyepes agyú értelmiségi kb. annyira érti, mint annak idején az agitátorokat! Azért mert a megyei önkormányzat oktatási bizottsága sötét parasztokból áll! Nem arra értem, hogy földművelők, hanem arra, hogy 3 körrel le vannak maradva a kor kihívásainak megértésben! Ráadásul úgy gondolják, hogy minden hatalmuk megvan, és mégtöbb meglessz ahhoz, hogy az Őrült Néró "demokrácia" kultúráját méginkább kiteljesítsék!

A múlt heti HetiVálaszban Stumpf István a FIDESZ egyik vezető ideológusa még azt nyilatkozta Kéri Lászlónka, hogy szerinte azért még mindíg többségben vannak az MSZP emberek a vezetői posztokon.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a 10 éve tartó boszorkányüldözés tovább fog tartani, esetleg újult erőre kap. Ennek persze nem feltétlenül az az oka, hogy ennek bárminemű igazságtartalma van. Szerintem inkább arról van szó, hogy a harci-menekülési alapfetevésre épülő FIDESZ szervezeti kultúrát nem lehet leállítani! Egy amúgy is irányhatatlan kuruckodó, falkaállat szinten érzelmi dühkitörésekre reagáló gépezetnek csak "TÁMADÁS 123!" gombja van. Stop gomb nincs! Tudás intenzív szerkezeteket meg nem is terveztek oda!

Max annyit látunk a jobboldali gépezettől, hogy 2-3 hétre időnként visszafordul. A Kossuth tériek előbb nemzeti hősök, majd egyszer csak futbalhuligánokká válnak! Külön 4-5 hetes antiszemita kampányt folytatnak, majd ennek csúcspontján megjelenik a FIDESZ-KDNP zsidó tagozata! Ettől persze nem nagyon áll le az egyszerű párttag (vagy leendő pártelnök?) a korábbi klisséiről...

A vezetők nem képesek irányváltást lemendzselni! A kocka el van vetve! Stumpf az önkormányzati választások után arról beszélt, hogy végre akkor nagytömegben kikupálódhatnak "harcedzett helyi pártemberek" ezen az oldalon is.

Amikor meghirdetünk valami együtt gondolkodós műhelyt, konferenciát, akkor lasszóval sem lehet behívni egy együttgondolkodós helyzetbe a helyi politikusokat!

Márpedig a tudásintenzív fejlesztés az kommunikáció igényes! Az "oda se ballagott, még jutalmat is kapott" pártokrácia ezt még nem vágja!

Van erre még 40 évünk?

5 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr31575350

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Websites tagged "gimnazium" on Postsaver 2009.06.24. 18:02:23

[...]Ferenc Gimnázium - 100 év saved by birdsnare2009-06-22 - "Majmok pedíg nem vagyunk!" Bolsevista rendszert akarunk![...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2008.07.20. 10:51:28

Egyre kevesebb gyerek születik, iskola és pedagógus létszámunk nem ilyen kevés gyerekhez van méretezve. Ezért nem ritkák a szentesihez hasonló iskola összevonások.
Saman úr ezt olyan égbekiáltó bűnnek tartja, hogy még a szent inkvizíciót is bevonná a bűnösök megbüntetésébe.
A kétfejű sasról, mint címerállatról már vannak ismereteink. Keserű úr problémáját megoldhatná az is, ha bevezetnénk a kétfejű iskolaigazgatást is.
Saman úr eget rengető szövege Horatiust juttatja eszembe: „Hegyek vajúdnak, de csak egy nevetséges egér születik”!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.07.20. 11:08:48

Látom egy mukk nem ment át az üzenetemből. Kedves Vidéki kolléga! Azzal semmi bajom, hogy iskolákat összevonnak és így kisebb a menedzsment, olcsóbb az állam! Azzal van bajom, hogy civilizált országokban az ilyen figuráknak valami "élő nemzeti kincs" státuszt találnak ki (például a japánok konkrétan), nálunk meg ezeket nyírja ki a buta és középszerű pártokrácia! Erről szól a cikk!

Ica 2008.07.20. 18:01:43

Kedves Látogatók!
Sajnos én mint vidéki is így látom a dolgot!
Nem az összevonással, az ésszerű takarékossággal van a baj! A gondolkodásmód, a pedagógustársadalom többségének szakmai alkalmatlansága, (ami az oktatási rendszer nagy-nagy hibája) az a baj. Egyfajta szocialista embertipust nevelnek az oktatási intézmények. ,,Ne gondolkozz, majd mi megmondjuk mi a jó neked". A fiatalok így krülnek ki a nyílt munkaerőpiacra! Elég nehéz lesz megtalálni a helyüket! Meg kell nézni a diplomás munkanélküli mutatókat! Erre mit lép a politikai ,,elit"? Eltávolítja azokat is, akik még tenni tudnak! NEM, NINCS ÚJABB 40 ÉVÜNK!!!!

Hatványpatkány 2008.07.21. 16:37:08

Pontosabban: Keserű Imre, nem József
Nos, félig szentesiként volt alkalmam követni az eseményeket. Az összevonás már tavaly megtörtént egyebekben, de ez még nem lenne baj önmagában (más iskolákat is összevontak a városban). A baj az, hogy a város sajnos kiadta (gondolom a fenntartási költségek miatt) a kezéből a középiskolákat a megyének, és ez nagy hiba volt, mert ebből jön az igazi fő probléma: a fideszes megyegyűlés most pucolja a cipőjét a szoci vezetésű város ülepén. Vagyis inkább nemm veszi figyelembe a tantestület és a város ajánlását, hanem dafke is egy kis technokratát nevez ki az iskolák élére (immár másodjára - még jó, hogy a közbotrány -és röhej miatt MLné megbízatását visszavonták). A történetben nagy szerepe van egyebekben Halmai László szentesi fideszvezetőnek, aki (mint választókerületi elnökként is) kvázi teljhatalommal ugat bele az ilyen ügyekbe, pl. azért is, hogy kimószerolja a másik összevont iskola fideszes vezetőjét, aki számára valószínűleg konkurencia lett. Keserű is mindezen politikai és legkevésbé sem szakmai vita hálójába került, s az, hogy ennyi neves volt diákja kiállt mellette, szemlátomást semmit sem jelent.
Aki azt mondja, hogy ez nem politikai játszma volt (és ez nagy baj, bármelyik párt is játszik a szakmaiság ellenében poitikai lappal), az nem lát az orra mögé.
Egyebekben érdekes háttéranyagokat olvashattok a delmagyar.hu szentes fejezetében, ill. Tanács Istvánnak van egy alapos cikke erről a Népszabi egyik júniusi számában.

lilello 2008.07.21. 18:13:09

Teljesen egyetértek! Már olvasom egy ideje ezt a blogot, de még csak most jöttem rá, mennyire is igaza van az írójának Tartalmas, bekiabálós,tüntetős, de pártfüggetlen.Gratula! És a sablonért is.

www.lilello.blog.hu
süti beállítások módosítása