Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Facilitatív lózungok és autoriter politika!

2008.02.14. 06:52 :: RDH

Orbán beszéd értékelés

Ha sikeres lesz a népszavazás, megszűnik a politikai megosztottság, a tudás intenzív iparágak települnek ide, gazdasági fordulat lesz, a részvételi demokrácia kontrollálni tudja a pártokráciát!

„Kezd bele! Indulj el! Fogj neki!”

Orbán Viktor évértékelő beszédét gondolom sokan sokféle képen elemzik. Az általa felvonultatott témák közül had ragadjak ki néhány olyan gondolatot, amely a tudástársadalom vagy a részvételi demokrácia témájához szorosan kötődik.

1.    Az elválasztó falak leomlása
Én semmilyen oldását nem érzem annak, hogy a 2002-es választási küzdelemben kialakított szembenállás egy kicsit is alábbhagyott volna. Sőt, ez volt az az év, amikor a sajtó bojkottálta az általunk felvetett munkahelyteremtés és a tudástársadalom témákat. Tették ezt abban az évbe, amikor eljő az NFT II és elfogadja a parlament a nemzeti fenntartható fejlődés stratégiát! Ez a leomlott fal erősebb, mint valaha! (demagógia 1.)

2.    Változásokat akarunk
Ennél már csak az lehetne nagyobb nemzeti konszenzus, ha az lenne a nagy és új többségrésze, akinek 2 füle van, vagy aki szokott levegőt venni!

3.    Néppárti Program
Ez igazán komoly mosakodás volt, arról, hogy miért nem sikerült valami értelmes javaslatsorral előállni! A decemberi pártprogram az előző pont címében össze is van foglalva. Nem is értem miért bővítették ki ezt a 2 szót egy 96 oldalas dolgozattá.

4.    Verseny és verseny feltételek
„A versenybe be kell szálni!”, ”Aki nem próbálkozik, annak nem is sikerülhet!” Tud róla ez az ember, hogy egy betegesen kudarcfélő nemzet vagyunk? Tud róla, hogy az alacsony foglalkoztatottságunk nem úgy alakult ki, hogy egy kicsit elmentünk lustálkodni, hanem eladták a fejünk fülül a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart, biotechnológiai kutatóintézeteket, a bankszektort, az állami monopol szolgáltatókat és mindent! Nincs piac! Nem kellünk a munkaerő piacon és lehetőségünk sincs belépni a versenybe, mert minden kaput sikeresen bezárt a pártokrácia és a tőke alkuja. Az EU-s pénzekből lehetne az újbelépőket segíteni, de minden pénzt a pártokrácia akar. A vállalkozásoknak és a civileknek itt kuss! Szóval milyen versenyről? Milyen nyílt piacokról beszélhetünk?

5.    Sikerorientált nemzeti mentalitás
Abban igaza van, hogy etekintetben sürgősen változnunk kellene. A mi mozgalmunk épp a helyi közösségi cselekvések területén gyakoroltatta a fiatalokkal, hogy miként lehet lépni, célokat kitűzni, cselekedni! Pontosan miért kellett az írmagját is kiirtani az ilyen új típusú társadalmi mozgalmaknak? Miért a FIDESZ vezette be ezt a politikai kultúrát? Miért tartja fenn?

6.    Rendszerváltás kori konszenzus: „Legyen jobb hely Magyarország!”
Nahát a jó öreg késő Kádári frigider szocializmus. Én inkább arra emlékszem szívesen, hogy részt fogunk tudni venni a saját sorsunk alakításában. Ma a pártok kb. 80 szor annyit költenek a kommunikációjukra, mint amekkora a civil kontroll alatt lévő (mellesleg valódi társadalmi hasznossággal bíró) szolgáltató szervezetek teljes költségvetése!

7.    Középszer legyőzi a tehetséget
Ez tetszett! Sajonos ezt tették intézményes vezérlő elvvé! Borzasztó, hogy a politikai elit annyira megszüntette a verseny alapú választás lehetőségét, hogy ma már egy fiatal nem képzelhet olyat, hogy a tehetségéből meg fog élni. Nincsen kereslet az értelem iránt. Ha nem akarsz létbizonytalanságban élni, akkor vagy hagyd el az országot, vagy tűrd el, hogy a pártokrácia feudalizmust játszon veled!

8.    A politika kudarca
Végre egy őszinte beismerés! Én is azt gondolom, hogy a pártokrácia kudarca, hogy 3 millió ember éhezik. Nem tudja kifizetni a lakásrezsiét! Szerintem viszont nem kapnak hitelt ahhoz, hogy rezsit fizessenek. Felélik a gyerekük jövőjét!

9.    Kirekesztő tandíjrendszer
A tandíj eltörlése sajnos nem elegendő ahhoz, hogy utolsókból elsők legyünk. Valóban kellene erre program, de nincs! Az tetszett ebben a szövegrészben, hogy tett egy halovány kísérletet arra, hogy megfogalmazza a tandíj bevezetés feltételeit. Szerinte akkor szabad bevezetni, ha már mi leszünk a legsikeresebb tudásgazdaság. Ez a van tandíj – nincs tandíj nem a versenyképesség alfája és omegája. Én ott húznám meg a határt, hogy akiknek a szülei az EU átlagbért megkeresik, azoknak van esélyük szabadon dönteni arról, hogy mire fordítják a pénzüket. Például akár felsőoktatásra. Ez alatt én is megsarcolásnak és osztálydühnek tartom a tandíjat!

10.    Hogyan legyünk utolsókból az elsők? – tudásnemzet
Sajnos mind a gazdaság, mind a felsőoktatás, és leginkább a pártokrácia ezzel ellenkező irányba halad! Rossz felé sodródunk! Én is kulcsfontosságúnak tartom, hogy minél többen szerezzenek diplomát, sőt civilizált – befektetés centrikus országok már olyan inkubátor ház – kollégiumokat működtetnek, ahol a fiatalok tőkét és infrastruktúrát kapnak ahhoz, hogy kezdő vállalkozásokat indítsanak, vagy találmányaikat menedzseljék!

11.    A részvételi demokrácia képe
Sikerült összemosni a képviseleti demokrácia és a részvételi demokrácia egymástól jól elválasztható minőségét. Az egyik homo ixelőgépikusznak tekinti a polgárt. Például feltesz agyalágyultabbnál agyalágyultabb kérdéseket egy pártgyűlésen, majd a mostani beszédében meg rákeni a népre! A részvételi demokrácia nem ez! Ott a polgár gondolkodik, kifejezi az érdekeit, ha kell szakmapolitikai kontrollt gyakorol, tiltakozik! Ez itt megint „az ixedet akarom!” kampány. Közelebb áll ahhoz a világképhez, amikor az ember eszköz, és nem pedig cél, vagy érték!

12.    Mi is várható, ha nem lesz érvényes a népszavazás?
Ha a népszavazás nem lesz érvényes, akkor a kormány felhatalmazást kap arra, hogy áremeléseket hajtson vére azért, hogy még jobban meg legyünk sanyargatva! A bibliai hét csapás kismiska ahhoz képest, hogy mi történik, ha nem lesz érvényes…

13.    Kormány iránti elkötelezettség – demokrácia iránti elkötelezettség
A beszéd legjobb része ez volt! A parlamenti képviselők a TB törvény megszavazásakor kristály tisztán elétették a pártérdekeiket a nyilvánvaló és civilek által kifejezett közérdeknek! Az nem tűnik fel Orbán Viktornak, hogy a rendszerváltás óta egyfolytában ezt csinálják? Ezek az urak a demokrácia gyilkosai! Bármelyikük van kormányon!

14.    Jobb volt-e a Kádár idején?
Bizony ez a kudarchalmaz utólag igazolja Kádárékat! Ha választani kell a sokak biztonsága és a kevesek szabadsága között, akkor bizony én a sokak biztonságát preferálnám! Az, hogy a kevesek szabadsága megsemmisíti a többség ugyan olyan szabadsághoz való lehetőségeit, az egyenesen tűrhetetlen! Ennél már csak az gyomor forgatóbb, hogy ha a politikusok a tudástársadalom, vagy a polgáripolgári, vagy a részvételi demokrácia eszméket használják fügefa levélként, hogy eltakarják 30-as évekből való kliséiket.l

15.    Új korszak nyitánya
Szerintem a népszavazáson nem lesznek részvételi problémák! Abban sem kételkedem, hogy a következő választásokat a FIDESZ megnyeri. Mivel a sajtó őket (MSZP és FIDESZ) védi, így nem alakulhat ki harmadik vagy több kis új politikai csoportosulás! Az is meggyőződésem viszont, hogy nem képesek a szellemi megújulásra ezek az urak, mert önteltek! Ez a beszéd is ezt bizonyítja számomra! Annyiban örülhetünk ennek a 6 hónapja tartó új hangvételnek, hogy már nem a "falkaállat" paradigmát követi Viktor, már nem mindíg az ellenfél kiírtásáról beszél, hanem civilizált, már-már udvarias hangvételt üt meg.

16.    Nirvána: olyan kormányunk lesz, amely csak akkor érezheti magát sikeresnek, ha az emberek sikeresnek érzik magukat!
Orbán kormányon is és ellenzékben is végtelenül ijesztő tud lenni a gondolkodó emberek számára. Akkora „terméketlenség” jön belőle, hogy nyilvánvaló, hogy még a bizonytalan, nem átlátható semmilyenpárt is jobb, mint ő. Így bukott el 2 olyan választást, amit esélye lett volna megnyerni! Nyilván ő fog kormányt alakítani! Megígérte, hogy csak akkor fogja sikeresnek érezni magát, ha én is sikeresnek érzem majd magam és a többi polgár is!

aranyos

5 komment

Címkék: kampány politika fidesz társadalom orbán viktor 2007

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr81338591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.02.15. 01:49:45

ejnye és bejnye! hát ezeknek a civileknek semmi se jó! mi kemény munka lehetett pedig mire a stáb abszolút semmitmondóvá tette ezt a beszédet!
amugy é! fix, hogy a Hegedűs Zsusza néni (aki, ugye, részvételi demokráciában nagyon ott van), sz'val, Hegedűs Zsuzsa néni nyakig benne volt ebben a beszédben, úgyhogy, felkészülhet az RHD, hogy az összes erdés lózungját vissza fogja hallani o.v.-től az elkövetkezendő két évben. most ez lesz a pálya. hja, és a ha a fidesz valamit a "zászlajára tűz", akkor... (no, most sírjak vagy nevessek: sírok) :-(
ü
bbjnick

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.02.15. 06:18:48

Akár azt is el tudnám képzelni, hogy a civilek Orbánékkal kezdjenek el megállapodni olyan dolgokban, amik fontosak. Ha Hegedüs Zsuzsának valóban fontos ez a téma, esetleg formálhatná ezt a területet. Nekem úgy tűnik, hogy csak beszél róla.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.02.17. 00:34:31

hmmm!

hírtv, péntek 8 c. műsor
o.v., mint a részvételi demokrácia apostola tanítja a népet

ez gyorsan ment:-D

ugyan hány éven keresztül hallottuk tőle, hogy a képviseleti demokrácia (és az egykamarás parlament, és a kancellári típusú kormányzás) a biztosítéka annak, hogy magyaro.-on stabil maradhasson a demokrácia...

sírjak vagy nevessek?

ü
bbjnick

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.02.17. 10:43:47

Megnéztem az ismétlést. A részvételi demokrácia képünk gyökeresen különbözik a FIDESZ demokrácia felfogásától. Számunkra a társadalmi részvétel sokkal több, mint a "nemcsak négyévente ixelünk, hanem a választások között is egyszer-egyszer" - modell. A részvételi demokrácia a jelenleginél 10-szer nagyobb civil aktivitást jelent, amit a FIDESZ és az MSZP úgy folyt meg,hogy a könyvelő tiszteletdíjánál kevesebb forrást biztosít a civil önszerveződésekhez. Mivel hazánkban nincsen fizetőképes kereslet sem a munkavállalók, sem a munkanélküliek körében arra, hogy társadalmi szervezetekben - önszerveződésekben magunktól megkeressük a társadalmi munkamegosztásban megfelelő helyünk, ezért ha erre bazírozunk, akkor soha nem lesz ilyesmi hazánkban. A politikusok mindent elkövetnek azért, hogy kizárólag a pártszervezetek indulhassanak a humánszolgáltatások kiépítésére kiírt pályázatokon. Nem modernizációt vesznek a szakmai és állampolgári önszerveződésektől, hanem a hűbéreseiket fizetik ki az EU-s pénzekből, vagy spejzolják a közpénzt arra az eshetőségre, ha esetleg a népharag elkergetné őket a politikai palettáról. mindeközben csírájában fojtották meg az új típusú társadalmi mozgalmakat, akik a részvételi demokrácia, a posztmodern kultúra, a tudástársadalom letéteményesei. Orbán mostani részvételi demokrácia nyilatkozatai nem a részvételi demokráciáról beszélnek! Báránybőrbe bújt farkas ordít! A gyilkos oszt feloldozást és lelki üdvöt ígér!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.02.18. 02:29:34

hát igen:-)

azért van ebben valami drámai erő:
ma magyaro. talán legkorruptabb figurája hirdeti az erkölcsi megújulást és talán legautoriterebb figurája terelgeti be a népet a nagy magyar politheiába...

ü
bbjnick
süti beállítások módosítása