Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Kedves magyarok! Francia vagy német fizetést akartok?

2014.04.02. 01:26 :: Saman

Az idei választási kampány legnagyobb demagógia kulcsterülete az a kamudömping volt, ami az egyszerű gondolkodású polgártársainkat akarta bevonni az álmodozásba a hazai bérekről.

Ha bajnai lesz a gondolatrendőrség és az EU pénzek új minisztere, akkor úgy kell majd éreznünk, hogy a német fizetéshez közelítenek a magyar bérek. Ha nem, akkor kövér marad az ország magaslatra emelt főbunkója, és akkor a francia fizetést fogjuk unortodox módon beelőzni, mint ahogy orbán ijesztgette volt ezzel az OECD országok konferencia küldötteit 3 évvel ezelőtt. Szegény JOBBIK meg LMP már csak a svéd meg a japán bérekkel jelenthetne fedáksárit, de sajnos nem olvasok kurucinfot így nem tom beszálltak-e ebbe az ígérgetési versenybe, az LMP-t a facebookon figyelem, ott nem tünt fel hogy tronfoltak volna!

 

Akkor anno azzal a dumával állt ki a fejlett országok vezetői elé orbán, hogy na most figyeljenek, következik az ő gazdaságpolitikai csodamódszere, és eztán nem mi kullogunk majd utánuk, hanem mindenki a magyar módszert fogja irigyelni és eszeveszetten másolni!

Egy kicsit hülyén néztek rá, amikor ezt az unorthodoxos marhaságot bevezette a közbeszédbe! A világgazdaság tele volt válságpontokkal. A megtízszereződött energia árak, a dupla W elhúzódó válság, szorongással töltött el mindenkit. Legtöbb fejlett ország durva foglalkoztatási krízissel nézett szembe, a déli országok láthatóan az összeomlás szélére kerültek államháztartási egyensúly téren etc.. Kíváncsi a világ ilyenkor megoldási javaslatokra. Sajnos semmi érdemi nem hangzott el akkor sem, csak, hogy "No most figyeljetek!!"

Én azon hisztiztem itt a blogon, hogy a választási programot a választások előtt szokták nyilvánosságra hozni, a világ, nem bunkóságra és zéró kommunikációra épülő demokratikus kultúráiban, de hát nekünk már csak ez jutott. Tőlünk már csak ennyi telik. 4 évvel a beszéd után elkezdhetnénk összerakni azt, amit anno a választási programban elfejtettek közölni velünk.

Az OECD országok készítenek olyan jelentést, amelyben össze szokták hasonlítani az országok fejlődési teljesítményét. Az elmúlt időszak számos statisztikájából az látszik, hogy Magyarország a félperiféria felzárkózó mezőnyből lecsúszott a balkáni szintre! Az ex szocialista országok éltanulójából sereghajtók lettünk. A korábban mögöttünk kullogó szlovákok, csehek, lengyelek, lettek, litvánok szépen lenyomnak bennünket pl. a vásárlóerő index rangsorban. A 2002--es első szocialista kormány alatt elvált a fejlődési pályánk a Visegrádiakétól és a leszakadásunk állandósult. Az elmúlt 4 év, még elképesztőbb összeomlás jeleit mutatja és megalapozta egy még ennél is durvább összeomlás kezdetét!

Amikor orbán és schiffer andris a vizitdíj elleni szavazás diadaltorát ülte, gyurcsány oda vetette az ATV kamerába azt a nemzetstratégiai "beszólását", hogy ha ezzel a népszavazással megakadályozták az államháztartási reformot, megkötötték a kezét, akkor majd az infláció elintézi.

Az infláció meg is tette hatását. E szerint a fogyasztói kosár szerint, a magyar bér elveszítette a vásárlóértéke felét, egy olyan korban, ahol a KSH, soha sem volt rest reálbér emelkedésről handabandázni!

Ezek a figurák minden választásokon beígérik a nyugatosodást, orbán azon az OECD konferencián is azzal hencegett, hogy nem hogy beérjük, de meg is előzzük majd valamennyi fejlett országot! Gondolom, tudta, hogy előbb utóbb elkészül a 4-es metro.

Amikor még az első orbán kormány miniszterelnökeként dolgozott ki választási programot, amelyet látványosan alá is írtak a hívei - a polgárok nevében - egy hatalmas ötkarikás lepedőn, akkor a jelenlegi kormánypolitika totális tükörképét írták alá!

Az, amit most kormányon megcsinált a FIDESZ, az a sárba tiprása annak a társadalmi szerződésnek szánt programnak!

"A gazdasági növekedés fő hajtóerejeként Orbán az infrastruktúra-fejlesztést, az otthonteremtési programot, a turizmus feljesztését és a lakossági fogyasztás dinamikus növelését említette. Hozzátette: azokról sem feledkeztek meg, akik rászorulnak a segítségre. "Azonban nem elég kihúzni a fuldoklókat a vízből, valakinek el kell indulnia felfelé a folyón, és megakadályozni, hogy bedobálják az embereket a vízbe" "

  1. Jószerével leállt a beruházás és a bank szektorunk is romokban hever! Az EU évi 1000 milliárdos forrásából tényleg fel kellett volna épülnie valamifajta vállalkozást és életvilágot támogató infrastuktúrának 12 év alatt, , de sajnos a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe folyamatosan téríti el a forrásokat az értelmes céloktól.
  2. Otthontermetés ügyben is az történt, hogy visszajutottunk abba az őskáoszba, ahol a magyar bér és a magyar lakáshelyzet nincsen köszönő viszonyban egymással. A lakáshitelezés, csak kivételes helyzetben elérhető egy egy fiatal pár számára. Rendszerkorrekciós gondolkodás arról, hogy miként illeszkedjen az életvilág és az állami lakáspolitika vagy a piaci bankhitel, na ilyen típusú gondolkodás nincsen.
  3. A turizmus kormányciklusokon keresztül a kitörtési pontok között szerepel, de a gyakorlatban a nemzetgazdaságban betöltött szerepe az ország lecsúszásával párhuzamosan rohamtempóban csökken.
  4. Abban a társadalmi szerződésben, azt olvassuk, hogy a polgári de polgári de tényleg hű de polgári oldal nem fog megfeledkezni az elszegényedőkről. Akkor ez az egy kulcsos adó mi? Élhetőbb lett a vidéki magyar élettér? Jobb, biztonságosabb ma vidéken élni? Ellenkezőleg. Az OECD jelentés szerint, ma már az ország nagyobb része, az európai gettok kategóriájába tartozik!
  5. Meg fogják akadályozni, hogy a leszakadókat más gonoszok tovább rugdossák a még mélyebb nyomorba? Talán azzal, hogy a hajléktalanoknak büntetéscsekkeket postázgatnak a ledózerolt sátorhelyeikre? Vagy a bezárt hajléktalanszálóikra? Meg fogják akadályozni, hogy egy tanár elsírja magát, amikor a "heti hús" kategóriába kerülő hal megromlik a hűtőjében? Hogy néz ki azoknak az életmódja, akik ezen a bérszinvonalon élnek? Hasonló vehemenciával akadálymentesítették a GYES-en lévők anyák kirugásának lehetőségét!

Sajnos a valóság néha furcsa tükröt tart a kampányszlogeneknek, a társadalmi szerződéseket aláfirkálóknak meg a programíróknak! Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy a FIDESZ sem az előző, sem a mostani választásokon nem bajlódik már ilyen szamárságokkal, mint a program.

Nem lehetett volna csak a fele területen szembeköpni a közjót?

Legalább 1-2 vagy ne adj isten 3 területen félig rendbe lennének a dolgok! Ne lenne az összes terület hatalmas botránykő! Akkora, hogy egy normális országban, ezt nem bírná senkinek az arca, semmilyen párton belül! Nem hogy ezek maradnak itt egy 3 kormányciklussal arrébb lévő korban! Annak a határmezsgyéjén, hogy még 30 évig csak ők lesznek a választhatók!

A civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe eleddig vélhetően oldalfüggetlenül direktbe hamisítja a KSH statisztikákat, a továbbiakban arra számítanak, hogy egyszer csak megindul a közeledés, az emelkedés, a hosszú lejtmenet után. Ezt a kormányciklust ez a mocsodék banda arra szánta, hogy kipróbálják, hogy a kínai bér bevezetése után, ide jönnek-e az ipari beruházások!

Nem jöttek!

Akkor most hátra arc és irány a jóléti társadalom modell? A magas minimálbérre alapozott magas foglalkoztatottság?

Ez szerintem is fontos cél, de ahhoz benneteket el kell takarítani az utunkból!

 Ez a korszakot átható "az infláció majd elintézi" stratégia belülről annyit jelent, hogy sokan stagnáló vagy lecsúszó életszinvonalat tapasztalnak. Nem tudják a fogyasztási szokásaikat fenntartani!

A külvilággal való versenyben meg azt jelenti, amit Róna Péter és az LMP hangosított ki nemrég. A világgazdaság átlagos növekedéséhez képest pusztul és romlik a mi teljesítményünk!

"Honfitársaink túlnyomó többsége nagyon jól tudja, hogy a magyar felzárkózás ügye megint zsákutcába került, megint összedőlt. 

Tudja, hogy tízezrek alszanak az utcán, hogy százezrek éheznek, és milliók süllyednek a reménytelenség és a kilátástalanság világába. Miközben a politika fő korifeusai hihetetlen vagyonra tesznek szert. Tudja, hogy a kormány hazudik, amikor azt mondja, hogy az ország jobban teljesít. Mégis jobban mint mi? Jobban mint ki? Miben jobban? Jobban mint mikor? A mondatnak ez a hátralevő része már teljesen hiányzik.

 Hazudik, mert ha a gazdaság tényleg 2 százalékkal fog nőni 2014-ben, a világgazdaság egésze 3,7 százalékkal fog nőni. Hazudik, mint elődje is hazudott, és annak az elődje is hazudott, mert az elmúlt negyed évszázadban a magyar gazdaság teljesítménye a világgazdaság teljesítményétől összesen 21 százalékkal maradt el. 21 százalékkal süllyedtünk."

Ma elfogadták a német minimálbérről szóló törvény kormányzati szintű koncepcióját. E szerint Németországban nem lehet kevesebb az órabér, mint 8.5 Euró.

Ismét egy bevándorlókat védő törvény jött ki az eredetileg bevándorlás ellenes hangulatkeltésből. A német rendszer egyébként alapvetően ágazati megállapodásokra épülő bérrendszerként vált Európa egyik legerősebb jóléti társadalom modellkévé. A magyar modell kb. 12 éve minimálbér ellenes, befagyasztott és elinflált bérekkel dolgozik, és teljesen ellehetetlenült az ágazati alkuk szerepe is.

Meg kellene kérdezni a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhét, hogy amikor francia meg német fizetésekről beszélnek, akkor pontosan mi lesz az idén, meg jövőre?

Azt a kérdést is mellé kellene tenni, hogy várható-e a magyar munkaerő további drasztikus leértékelése? Milyen irányú megfontolt lépésekre számítsunk? Vagy lesz.e valamelyik irányba mutató sokkterápia?

Mind a gazdaság, mind a családi szféra epekedve várja a válaszokat!

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr35889929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása