Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Prédikátor cunami

2011.07.31. 09:27 :: Saman

 A norvég terrorista és orbán viktor sokban hasonlítanak egymásra.

Mindketten autoriter személyiségek, akik a külvilág számára nem kontrollálható módon, erőszakkal ráerőltetik az "erkölcsiségüket" a közösségre.

Magyarországon ez az embertípus annyira többségben van, hogy számunkra lényegében a politizálás terepe az ideológus érdekcsoportok közötti választás versenye.

Ráadásul a prédikátorok egyfajta múltba révedő "jövőképpel" operálnak. Egy olyan boldog jövőt hirdetnek, amiben olyan béke és nyugalom jön el, ami volt.

Arról persze nincsen társadalmi konszenzus, hogy mindenki azokat tartja-e értékesnek a múltból, amiket a prédikátor. A prédikátor nem kér felhatalmazást, sohasem méri meg nézetei kivívott elfogadottságát.

Mind a norvég terrorista mind pedig orbán viktor olyan személyiségek, akik kizárólag a borotválkozótükörrel hajlandóak társadalmi vitát folytatni.

A skandináv kultúrákban ez totálisan a kultúrával szembehelyezkedő attitűd. Ők még egy óvodai megrendelésről sem hajlandóak dönteni az iskolaszék jóváhagyása nélkül. Abban hisznek, hogy a laikusokból álló társadalmi kontroll képes megérteni és mérlegelni akár szakmai kérdéseket is. A skandináv kultúrák mélyen bizonytalanság kerülők, talán ebből fakad, hogy egy közösen felépített szabályrendszert építenek, ami a törvény tiszteletet és a társadalmi kontrollt erősíti.

Ehhez képest Rózsa Sándor országában szinte csak olyan törvény születik, ami a szabályszegést azaz a rablást erősíti és elképesztő mértékben kapcsolja ki az embereket a róluk szóló döntések meghozatalának lehetőségéből. Ezt hívom struktúra által támogatott szabályszegésnek.

Predátorországban megvédtük a lövöldözéshez való jogot! Csakis ez a "polgárjog" kell nekünk!

Amikor főiskolás koromban kaptam egy kutatási ösztöndíjat, akkor annak a kérdésnek eredtem utána, hogy miért nem vertek gyökeret a hazai iskolákban a demokrácia technikák? Miért érik el a hazai pedagógusok, hogy az iskolákban megjelenő demokrácia gyakorlatokat kivesse a szervezeti kultúra?

Itt is egy társadalmi kontroll ignorálása kérdésről van szó.

Pál Tamás Igazlátó Napját kb. 450 iskolában csináltuk végig. Kb. 5 iskola van, ahol második vagy sokadik fórum lezajlott, ahol interpellációkat fogalmazhatnak meg az iskolapolgárok. Mozgalmaink missziója az volt, hogy ha a gyerekek úgy gyakorolják a demokráciát, mint mondjuk úszás órán az úszást, akkor vélhetően lesz elég polgár, aki nem lesz kiszolgáltatott a demagóg politikusok manipulációjának.

A kutatásban a részvételi demokrácia mozgalmakkal szembeni kulturális ellenállás hátterére világítottam rá.

Arra voltam kíváncsi, hogy milyen erőkkel állunk itt szemben.

 

 Az iskola világában sikerült megragadni, hogy a rendszerfejlesztő mentalitás kisebbségben van, a prédikátorokkal szemben.

Számunkra a részvételi demokrácia idegen. A Kádár Jani - Horthy Miki - Ferenc Jóska rendszerek valahogy nem szerették, ha együtt gondolkodó vagy önirányító - önértékelő közösségiségek szökkennek szárba, bár ha sorba rakom ezek civilgyilkos teljesítményét és beveszem a sorba ovi nemzetközi botrányt kiváltó eddigi 1 éves teljesítményét, akkor asszem kenterbe veri őseinket, akik 10-20 éves távlatokban vittek véghez ekkora pusztítást.

Orbán egy közélet-terrorista állat.

Kedvenc szórakozása, hogy a borotválkozó tükrére felrajzolja, hogy ma milyen közbeszéd terepet fog összeomlasztani, és titkon azon kuncog, hogy milyen pofát vágnak majd ehhez a civil vezetők, a szakszervezetek tagjai, az újságírók, az európaiak, címeres vagy egyszerű polgárok.

Sokszor megkapom a nol kommentekben, hogy ugyan hol van ő Kádár körömleszaggató János agressziójához képest.

Hol is?

Geréb Ági börtönben van. Szima Juditot tájékoztatták rendőr kollegái arról, hogy parancsot kaptak arra, hogy mérgezzék meg, de nem kell messzire mennem ilyen esetpéldákért. A mi mozgalmaink alapítója Pál Tamás nyilatkozott a Népszabadságban arról, hogy a FIDESZ miként lopta ki a pénzt a Pest Megyei Ifjúsági Közalapítványból, ez ugye a magyar törvények szerint nyilván való bűncselekmény. Éppen ezért büntető per van folyamatban ellene és minden esélye megvan arra, hogy lesitteljék emiatt.

1 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr133113613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doberdo 2011.08.01. 16:45:14

Valóban szegény Jánosunk (Kádár) egyszerű tanulófiú volt a jelenlegiekhez képest.
Az utalt büntetőeljárás eredménye már közel van ?, mert az, hogy nagyüzemi eszközökkel lopnak ( nokiás dobozok ellenében) világos.
süti beállítások módosítása