Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A beszélő halak országa

2010.06.13. 22:58 :: Saman

Mai mese. Egyszer egy cigány halász kiment a Bujtosra halászni. Bedobta a hálóját, s kifogott négy fél-karomnyi kárászt, meg egy pontyot.

Tenné be a halakat a szákba, de amikor az elsőt megfogja,  azt mondja neki a hal:

-  Ember! Ha visszadobsz a vízbe, elárulom neked, mennyit loptak tőled a fideszesek! – A cigány ma nem olvasta a Népszabadságot, gondolja ennyit megér. Visszadobja. A hal kidugja a fejét a vízből, s elmeséli, hogy találkozott egyszer egy norvég réticsíkkal, aki elmondta neki: miután a költségvetésből megvettük a Gripen vadászgépeket, a svéd államügyész megállapította, 15 millió euró becsúszott a politikusok zsebébe.

-  Hány gyereked van?

-  Nekem nyolc.

-  Ha neked tíztagú a családod, akkor ti 15 eurót  fizettetek a költségvetésen keresztül ebbe a tranzakcióba.

-  Na és a többi párt? – kérdezi a cigány.

Dobná be a második halat a szákba, de az is megszólal:

-  Ember! Dobj vissza a vízbe, elárulom neked, hogy mennyit loptak  tőled az emeszpések! A cigány ma nem olvasta a Magyar Nemzetet, gondolja ennyit megér. Visszadobja a halat a vízbe. A hal kidugja a fejét a vízből, és szépen elmeséli, hogy találkozott egyszer egy finn keszeggel, aki elmesélte neki, hogy amikor a Simens villamosokat vettük a nagykörútra, akkor a tranzakció azért került 5 milliárddal többe  mert..... Ki is számolta neki a hal, hogy 5.000.000.000 / 10.000.000  - tehát fejenként 5000 forintot fiezettünk ebbe a tranzakcióba. Az a családra vetítve már 50.000 forint.

-  Te fizetsz adót? – kérdezte a hal.

-  Persze, építőipari vállalkozó vagyok, amit a könyvelő mond, azt befizetjük. 30 embert tartok el, útépítésből élünk.

-  Jó neked, hogy van munkád!

-   Szerencsésnek mondhatom magam! Másképp hogyan is tarthatnék el ekkora családot.

Dobná be a harmadik halat a vízbe, már nem is csodálkozott azon, hogy az is megszólal:

-  Ember! Dobj vissza a vízbe, elárulom neked, hogy mennyit loptak  tőled az emeszpések meg a fideszesek együtt! A cigány ma nem olvasta a HVG-t, gondolja ennyit megér. Visszadobja a halat a vízbe. A hal kidugja a fejét a vízből, és szépen elmeséli, hogy találkozott egyszer egy orosz angolnával, aki elmesélte, neki , hogy amikor a Margit-híd felújítási költségvetését a Fővárosi Önkormányzat képvsielő testülete konszenzusos döntéssel felemelte, akkor 15 milliárd forintot címkéztek meg a pártkasszák számára.

-  Ez nálunk akkor 150.000 forintos támogatást jelent!

-  Tagja vagy valamilyen civil szervezetnek?

-  Persze! A Cigány Kisebbségi Önkormányzatban is meg egy egyesületben is aktívan tevékenykedem, de semmi esélyünk az érdekvédő munkában.  A magyarok mindent kicsavarnak, jogilag láthatatlanná tesznek.

A negyedik halra ránéz, azt mondja:

-  Fogadjunk Te is találkoztál valakivel! – A hal bőszen bólogat.

-  Te az eszdéeszesekről fogsz mesélni? – A hal bőszen bólogat.

-  Na lássuk! -  Visszadobja a halat a vízbe. A hal kidugja a fejét a vízből, és szépen elmeséli, hogy találkozott egyszer egy osztrák pisztránggal, aki elmesélte, neki , hogy amikor MÁV Cargo privatizációjánál, csak a 3 milliárdos közvetítői sikerdíjat nézve, 30.000 forint „párttagdíjat” fizettünk ki (csecsemőtől az aggastyánig)  az emeszpés-eszdéeszes bagázsnak...

Nagyon nézi a pontyot a cigány. Vakarja a fejét.  Ha ezt is visszadobja, éhen marad a család, de annyira érdekes adatokat mondanak ezek a nyíregyházi halak, biztos van valami értelme ennek a diskurzusnak.

Nem is diskurál ezzel a hallal, csak fogja és visszadobja a vízbe, mielőtt még meggondolná magát.

A hal odaúszik a partra és elkezdi sorolni szép sorjában.

-  Gondolj bele ember! Évi 1000 milliárd forint EU-s fejlesztési forrás jött eddíg, plusz a Svájci Alap, meg a Norvég Alap vagy az OFA pénzek. Mégse látszik ezeknek a „fejlesztési befektetéseknek” a nyoma a munkahelyteremtésben. Mennyibe kerül nektek, ha a LEADER, az EQUAL, a foglalkoztatási paktumok, a mentor hálózatok, a szociális szövetkezetek, a ....

-  Hagyad abba! Nem akarom tovább számolgatni az elveszett adóforintokat!

-  Mit fogsz csinálni ha hazamész? – kérdezte a ponty. A hangja metsző volt, szinte rá förmedt a halászra. Olyan volt, mintha egy zen mester épp most törné szét a kancsóját a tanítványa fején.

-  Mit tudnék tenni ezek ellen?

-  Én csak egy ponty vagyok, én erre nem tudhatom a választ!

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr902079567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása