Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Miért kellene rehabilitálnunk az Igazlátó Napot?

2008.10.25. 20:46 :: Saman

A Bene Úr vádaskodó hozzászólása előtt 4 nappal a "kirekesztő demokrácia" című könyv szerkesztésekor éppen összekapcsoltam a Globe - Hofstede kutatási eredményeket és a Pál Tamás életművét.

Amikor középiskolásként éppen megismertem Tamást, akkor épp annyi idős volt, mint most én. Nagyjából pont olyan élethelyzetben. Mégis rendíthetetlenül csinálta az Igazlátó elterjesztése körüli munkát, nagyjából úgy hogy az Iskolapolgár Közéleti Alapítvány kb. 10-12 éves fennállása alatt nagyjából 8-szor más kutatói munkáiból fizette ki még a könyvelést is.

Emlékeim szerint az Alapítványnak soha nem volt érdemi árbevétele, mindig is forráshiányos körülmények között folytattuk ezt a tevékenységet. Mára Tamás meg is szüntette az Alapítványt.

Nem hiszem, hogy magyarázkodnom kellene Tamás nevében, főleg, hogy semmit nem tudok Bene Úr vádjainak motivációiról.

Az Igazlátó Nap mindig is a legtisztább hazai társadalmi tervezés módszer volt a szememben, mert abból a felismerésből kiindulva, hogy a hazai szervezeti kultúrák szankcionálják a problémák kimondását, sikerült egy hatékony és könnyen terjeszthető eljárást felkínálni az interpelláció intézményének tömeges gyakorlására.

20 évvel később a részvételi demokrácia kultúrája nem jelent többet, hogy barbárok rendőrök fejét dobálják kockakővel. Miközben olyan barbár politikusok a valódi címzettek, akik törvényt hoznak a dohányzás ellen, majd amikor bemutatja a sajtó, hogy nem tartják be, akkor kitiltják a sajtót a Parlamentből.

A civilgyilkos pártokrácia vaksága, hogy nem a Gazsó-féle oktatási reform szerves folytatására költöttük ezt a 20 évet, és az ország pénzerőforrásait!

Megmutatom, hogy mit veszítünk azzal, hogy ma már nem tartunk koordinátor képzéseket, ettől nem járulunk hozzá helyi önszerveződések megerősödéséhez, nem mutatunk mintát problémák elemzésére és megoldására, mert nincsenek Igazlátó Napok a hazai középiskolákban, vagy a tágabb közéletben.

Az Igazlátó Nap elterjesztésével Pál Tamás Iskolapolgár Közéleti Alapítványa:

  1. sikerorientált cselekvési mintákat mutatott, annak ellenére, hogy kudarcfélő nép vagyunk;

  2. szabályozott kommunikációs folyamatba vonta be az iskolapolgárokat, amely megmutatja, hogy az egyén képes tenni a problémái megoldásáért, ha a helyi szervezeti rendszer támogatja őt ebben a keretek biztosításával,  a diákokat annak ellenére be lehetett vonni ebbe, hogy mi bizonytalanságtűrő nép vagyunk;

  3. helyi emberi és közösségi problémák felvetését tette lehetővé, annak ellenére, hogy a humán orientáció tartományban sem állunk jól;

  4. tervezést, probléma megoldást, célkitűzést gyakoroltatott egy olyan néppel, amelynek a jövőorientációja igen gyenge;

  5. közösségi eseményt, közmeghallgatást kezdeményezett egy megveszekedetten intézményesség tagadó, azaz nőies és individualista kultúrában!

Sokkal szegényebb az ország azzal, hogy kilóra kinyírta a pártokrácia, az összes olyan demokrácia fejlesztő szervezet, amely olyan közösségfejlesztő tréningeket tartott, mint például a Pál Tamás féle képzések.

Az Igazlátó Nap egy minimum 55 napos procedúra, amely a felkészülésre szánt idővel együtt kb. 100 napnyi önkéntes munkát igényel és bázisközösségenként 50-150 önkéntesnek ad diferenciált tevékenységmintát. Azzal, hogy a IPA vagy a Mikroműhely vagy az EDÖK képzésein 88 és 95 között 15.000 koordinátor figurát vontunk be tudásintenzív fejlesztési folyamatokba, azzal a mi mozgalmaink egy értelmes jövőkép irányába tolták ezt az országot. 

A hatalmon lévő politikai rablóbandák tudnak valami ilyesmit felmutatni?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr81731680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ica 2008.10.26. 19:03:57

Igen SI faktor! Ha valaki a közösségért tett tevékenysége következtében nehagyj Isten ,,házban" lakik, az már furcsa! ,,Biztos nem tiszta valami!"
De ha egy politikai rablóbanada feje (pl. Zhuslag és bajtársai), közpénzből kacsalábon forgó lábú kastélyt épít, az természetes! Amíg emberek így gondolkodnak nincs miről beszélni!
süti beállítások módosítása