Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Rózsa Sándor országa II. rész.

2010.12.30. 11:56 :: Saman

A téma, amit a bogunk is keresztül kasul elemez, az a modernizációs pálya és a nemzeti karakter összefüggései.

 

Az EU mint intézményrendszer, mint modernizációs pálya interkultúrális konfiktusokat erősített fel a közelmúltban.

 

A görögök által megingatott belső egyensúlyi viszonyok megingatták az euro árfolyamot, így a gazdasági válságban lévő nemzetközi közpolitika keményen bírálni kezdte azokat az országokat, akik belső egynesúlyi kérdések miatt megterhelik a közös valutába vetett bizalmat.

 

A költségvetési egyensúly hiány Magyarországon is nagyon komoly probléma.

 

A sajtó keresztül kasul elemzi, hogy mik a párhuzamok a görgög és a hazai esetpéldában.

 

A görög terápia sikerei – kudarcai kjelölhetik az Unió viszonyainak fő irányait a magyar helyzettel kapcsolatban is.

 

Ezt érintő témáknál átküldtem Delisának az alábbi koordináta rendszert:

 

 

Mindkettőnk blogja tendenciózusan pöröl azokban az esetekben, ahol ez a két téma felmerül. Nem szeretjük a szabályszegés és a szalonpolitizálás világát.

 

Delisának a svéd kultrális élményből nekem a Domschitz Mátyás – Pál Tamás – Almási István féle mozgalmiság miatt az az ideális, ha szabadság és a felelőség kellő mértéke megtalálható egy helyzetben.

 

A szabályszegésre alapuló csoport dinamikáknál eltűnik a felelősség, a szalonpolitizálás pedig egy szabadság gyilkos szerkezetet szokott erdményezni. Mindketten felemeljük a szavunkat az olyan történésekkor, amikor a kirekesztés helyett látunk más alternatívát.

Ezért érdekes a blogunk időnként a sajtó számára. Delisa eleve a Népszabadságon blogol, az én írásaimat időnként kiteszi az Index.

 

A szabályszegés – szabálykövetés – jogkövető magatartás poltitikai szocializációs háttere mindkettőnknek nagy vesszőparipája. A skála egyik végpontján találunk olyan kultúrákat, ahol a szabályszegő magatartás és az a körüli kognitív disszonancia elviselhető, egy általános – elterjedt a társadalmi anomáliák sokaságát előidéző jelenség. A szabálykövető kultúrákban a határtartó attitűd elterjedtebb. A szabályok tisztelete , a szervezeti irányíthatóság tisztelete sokkal nagyobb.

 

Egyessével kezdtük beazonosítani az egyes tartományok karaktereit.

 

Kik laknak szabályszegés és szalonpolitizálás házban? Ezt nem volt nehéz megtalálni.

 

A maniásan szabálykövető és részvételre ösztönző kultúrák közül választhatnánk mondjuk a japánt, de a svéd is egy jó példa, vagy az angolszász hagyományok. A svédek példája talán azért lehet értékesebb számunkra, mert a másik két ország nagyon erősen épít több száz éve meglévő folyamatokra. A svédek, sok tekintetben könyörtelenül értékelnek és módosítanak. Másolnak, ha mondjuk egy angolszász minta jobb mint a náluk korábban működő rendszer.

 

Fontosnak tartják az önvizsgálatot és bátrak korrigálni.

 

Nehéz volt beazonosítani a másik két tartományt.

 

Delisa vetette fel, hogy ez a szabályszegés – de életszagú világ egy ilyen bizánci világ. Jó példa erre az EU haragja a görög nyugdíjrendszer módosításával kapcsolatban. Leszállították a nyugdíj korhatárt és csak az utolsó év jövedeleme számít a nyugdíj beszámításkor.

 

Ez a közkassza bázisdemokratikus kifosztásának egy módja. Az adómorál is csapnivaló a déli népeknél. Egy spanyol barátom mesélte, hogy miután a munkabér kb. a napi 6 órás munkáig adómentes, elég elterjedt hogy a további 2-3 órát kifizeti zsebből a vállalkozó az alkalmazottnak.

 

Az állam hasonló megfejése, az adóelkerülő mentalitás, az együttműködés a közkassza kifosztásáért munkavállaló és munkáltató között, nem idegen a mi kultúránktól sem.

Nehéz volt a centralizált de szabálykövető kultúra karakterének meghatározása. Talán a németek ilyesmik, de a nyugatnémet világ a II. Világháború után sokat átvett az angolszász bázisdemokratikus értékekből. A szlávok is egy érdekes talán ide tartozó világ, bár ott minél keletebbre megyünk annál kevésbé lehet érdekes a szabálykövetés.

 

Sok tekintetben az orosz és a magyar kulturális fejlődés pálya egy irányba halad. Mindkét ország centralizál és éli fel a szabálykövetéssel kapcsolatos kultúrális tartalékait.

 

Iversenék ezt a kelet európai mentalitást hívják predator rendszernek. Ez a kirekesztő és versenykorlátozó rendszerek tartományából jön ki.

 

Ezekből a vektorokból sikerült beazonosítani az alapvető karaktereket:

 

 

 

Ezután láttunk neki annak, hogy a karakterek közötti konfliktusokat beazonosítsuk.

Mit ordít az EU bürökrata ha görögökkel találkozik?

Amikor svéd elnökség volt, akkor azt vetették a görögök fejére, hogy ha meghamisítják a statisztikai jelentéseket, akkor nem lehet tárgyalni velük. Hogy működik az az EUszintű adminisztráció, ahol egyesek pillanatnyi előnyök érdekében egyszerűen csak füllenetenek egyet a költségvetési adatok tekintetében.

 

Milyen alapon lehet így közös akármiről beszélni? Ezek után miért kellene mégis a szabálykövetőknek állni a cehhet? Hogy lehet az, hogy svédországban a nyugdíkorhatát 65 év fölé tolásán kezdtek el gondolkodni, míg a gögögöknél futja adósságból a nyugdíjrendszer ilyen átalakítására?

 

Ennek a vitának is vastagon van magyar áthallása. Nálunk is eltakarta a kormány a valós helyzetet ugyan olyan könyvelési barbatrükkökkel.

 

A modell szempontjából mi erősen húzunk ehhez a balkáni mentalitáshoz, de azért nem mondható el, hogy olyan sikeres jóléti fordulat lett volna nálunk, mint a spanyoloknál – portugáloknál, olaszoknál, görögöknél. A hazai predator rendszer egy egészen szűk társadalami csoport felemelkedését hozta csak el, akik politikai hatalom ügyben is másképpen mozognak.

 

 

1. rész

3.rész

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr452547983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása