Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Használt cikk biznisz Devecserben

2008.01.14. 20:09 :: RDH

Adókonfliktus és tüntetés! Az is baj, ha romák vállalkoznak?

Az index cikke szerint 100 család él abból Devecserben, hogy a nyugati lomtalanításokból behozott bútorokat, háztartási eszközöket árulnak.

A polgármester szerint ezek a vállalkozások nem fizetnek adót, ezért megpróbálja betiltani az udvari értékesítést.

Ahelyett, hogy arról hiresülne el a település, hogy 100 cigány család megtalálta a megélhetési forrását, inkább tüntetés, vélelmezett adóelkerülés, 100 család egzisztenciális fenyegetése a téma.

Bizonyára nem tudja a Polgármester Úr, hogy hazánkban alig vannak adófizetők! Az aktív korú népesség 43-53%-ának van állása. SZJA ügyben ezek fele érintett. A cirka két és félmillió SZJA fizető felosztható két csoportra. A 150 bruttó fölötti 20% fizeti be az SZJA bevétel 80%-át. A többiek meg az SZJA 20%-át, miközben kétmillióan vannak!

Szerintem az lenne a normális, ha foglalkoztatási modellként terjesztenénk a romák között ezt a bevált módszert, inkább el akarjuk lehetetleníteni! Szeretnénk inkább olyan országban élni, ahol egekbe szökik a megélhetési bűnözés?

A devecseri lomizás jó példája annak, hogy a cigány hagyományokra építve, miként találta meg magát a vállalkozások korában néhány család.

Láttam már példát arra, hogy a déli csücsökben hagymapucolásból élő roma foglalkoztatási programokat miként nyírtak ki azzal, hogy újabb és újabb technológiai követelmények elé állították a hagymapucoló mini üzemeket. Csak azok maradhattak talpon, akik alaposan lenyúlták az alkalmazottak bérét, csak ők tudtak sok tízmilliós beruházási igényekkel megjelenő HACCP követelményeket teljesíteni.

Na ná, hogy nem volt észnél sem az OFA, sem az SZCSM, sem a MM hogy megmentse a romák számára ezeket a megélhetési forrásokat.

Olyat tudtunk csinálni, hogy az aktív korú roma lakosság mindössze 18%-ának van legális munkahelye, abban meg nem jeleskedünk, hogy mit kezdjünk ezzel a helyzettel!

Mellesleg az RDH előkészített egy ágazati összefogáson alapuló roma munkahely teremtési programot, amely 5.000-20.000 munkahely teremtési potenciállal bír, de természetesen ebben az országban ilyesmi a kutyát sem érdekli! A politikusokat biztosan nem. Az EQUAL program, amely 400 millió Ft-os pályázati pénz volt a foglalkoztatás fejlesztési területen, teljesen a politikai lojalitás alapon lett elosztva. Van olyan nyertes, aki nem adott be pályázatot. Van olyan nyertes, akinek a pályázatára minden értékelő elutasító véleményt fogalmazott meg. Aztán jött a pártokrácia, és mivel ez volt a legnagyobb EU forrás, amit civil szervezetek megpályázhattak, ezért odaadták a párt fiókszervezeteknek a pénz nagyobbik részét.

Ez a foglalkoztatás fejlesztés amúgy is elég hülye téma, nem? Nem tök mindegy ennek az országnak hogy vannak-e foglalkoztatási fejlesztések? Nem tök mindegy, hogy vannak-e olyan roma közösségek, akik megtalálják a megélhetésük forrását?

3 komment

Címkék: politika eu társadalom roma 2008 rdh

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr42297465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zuzer · http://meginegy.blog.hu 2008.04.21. 14:01:45

Hadd tegyem hozzá, ez megint csak - ellentétben a média sugallatával - nem a cigányságról szól, magyarok ugyanúgy, ha nem is annyian, lomiznak. Ismerem őket, és azt is tudom, hogy se cigánynak se magyarnak nincs munkahely a környéken a helyzet katasztofális. Enyhén szólva is képmutatás a polgármester részéről, hogy ezt tartja Devecser egyik fő gondjának. A média meg be is kajálja, ugrik rá, mint kutya a gumicsontra. Mindenki lop az országban, de mikor a legszegényebbek lopnak, az hirtelen el kezd fájni a hiteles magyar médiának, gusztustalan.

Mellesleg: honnan lenne az összes pesti futárnak bringája, ha nem Devecserből? :)

karosultak · http://www.help.try.hu 2008.12.08. 07:46:59

Érdekvédelem!

Szeretném felhivni a figyelmét arra, hogy 100% online eszközökkel szervezemaz ingatlanalapok károsultjainak érdekvédelmét.

Ha bármilyen segitséget, tanácsot tud adni, örömmel venném, és azokat oldalunkon is megjelentetném.

Köszönöm a figyelmét!

--
KÖSZ - Károsultak (Anonim) Önvédelmi Szövetsége
www.erdekvedelem.nolblog.hu

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.12.08. 15:27:19

Kedves hozzaszolo!

20 evig foglalkoztam kozossegfejlesztessel, tobbek kozott kifejezetten azon a terleten, ami az onok allampolgari onszervezodesenek a misszioja. Csakhogy mar nem elek otthon. Masodszor be kellett latnom, hogy ennek az orszagnak ez nem kell. Azert mailen probaljunk meg kapcsoaltot felvenni egymassal, hatha tudok segiteni!
süti beállítások módosítása