Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Mekkora dokumentációja van a Halász - Zuschlag paktumnak?

2010.04.28. 15:46 :: Saman

Nagyjából 2 hónapja nekem szegezték a kérdést a Népszabi kommenteken, hogy ugyan mekkora dokumentációja lehet a Halász Zucshlag paktumnak? Hol vannak ennek az írásos nyomai?

Válaszoltam is, de a Népszabi cenzor természetesen 10 percen belül törölte a választ, de elhatároztam, hogy egyszer itt a blogon is megírom.

Konkrétan a paktum megszületéséről azokat kellene megkérdezni, akik a FIDESZ kormány hatalomra kerülésekor részt vettek a Társadalmi Szervezetek Országgyűlési Bizottságának munkájában.

Amikor a szakértők listáját félretolva a FIDESZ és az MSZP listái alapján döntöttek a társadalmi szervezetek túlélését jelentő apró alamizsnáról, akkor Béki Gabriella szóvá tette, hogy most akkor a Szívbetegek Egyesülete és a Cukorbetegek Egyesülete ezután belepusztulhat abba, hogy nem pártszervezet? Mivel válaszra sem méltatták, az is megtörtént, hogy elbőgte magát.

Az első és legfontosabb dokumentumok tehát, ebben a történelmi helyzetben vannak.

Hasonlítsák össze a szakértői pontozásos rangsort és a döntési rangsort.

A sajtó akkor kezdett cikkezni a Halász - Zuschlag pkatumról, amikor ingatlanokhoz juttatták a Fidesz és Kisgazda quvangokat, némi alamizsnát lökve az MSZP qunagoknak és természetesen itt már fel sem merült a társadalmi hasznosságok versenyeként értelmezni ezt a feltőkésítési helyzetet. Akkor még feltűnő volt, hogy miért a pártokrácia sógornői tagozata jut ingatlanokhoz. A sajtó szivesen emlegette Torgyán feleségének nőmozgalmát a Püspökladányi ingatlannal kapcsolatban.

A sajtó megszállása és elnémítása évekkel ezután lett teljes, így a széleskörű tájékoztatás elmarad. De azért van a sajtóban kifejezetten a  helyzetet elemző tényfeltáró írás, a Halász – Szíjártó ifjúsági szervezetek támogatását menedzselő ügyről, vagy Topolánszky Ákos ifjúsági minisztériumi ügyekről szokott nyilatkozni. Maga a Zuschlag per egy jó vonalvezetés abban a folyamatban, hogy a közvélemény hogyan lát bele ebbe a világba.

Maga a forráselosztási gyakorlat teljesen eluralta a közéletet. Az EU forrásoknak szigorú adminisztrációs követelményei vannak.

A Népszabi kommentbe azt írtam, hogy a Halász – Zuschlag paktum nyomati őrző dokumentumok légköbméterre több papírt jelentenek, mint a debreceni sportcsarnok.

Bármelyik forráselosztási helyzetben megtaláljuk a pártokrácia ezen arroganciáját.

A civilek között járva, azért hall az ember minősített eseteket. Bényei Andrásné egy konferencián azzal szembesített egy kormánytisztviselőt, hogy miért és hogyan jelent meg az EQUAL pályázat nyertesei között olyan szervezet, ami határidőre nem adott be pályázatot. Egy kitépett spirálfüzet skiccel megjelent walaki a minisztériumban, és postaköny ide vagy oda, szabályok és államigazgatási eljárások ide vagy oda, nyert…

Azt is kérdezte, hogy miként nyerhetett olyan pályázat, amely minden szakértő minősítése szerint elbukott, az az sem szakmailag, se pénzügyi szempontból, se fenntarthatósági szempontból, se esélyegyenlőségi szempontból stb. nem lehetett értékelni, egyest kapott.

A Netrekész pályázatnál miért jelenik meg a pályázatban olyan kitétel, hogy  a szövetségekbe tömörülő teleházak közül csak az egyikük pályázhat? Miért tiltanak ki már a pályázati kiírásnál adott piac 543 szereplője közül 520-at? Miért olyan a pályázati kiírás, hogy csak az új belépőknek ad esélyt és miért zárja ki a területen dolgozó civileket?

Az ifjúsági szervezetek körüli maffiatevékenységről youtobos videók keringenek.

A LEADER helyi konfliktusok körül egészen Brüsszelig elmentek egyes helyzetekben.

"Bírálta Magyarországot az EU-pénzekkel kapcsolatos kormányzati korrupciós ügyek miatt Antonio Tajani, az Európai Néppárt alelnöke szerdán késő este az EP-ben. A politikus szabálysértési eljárást kért Magyarország ellen. – Az Európai Unióra hárul a felelősség, hogy fellépjen, ha korrupció forrása maga az államot képviselő kormány – fogalmazott, és kiemelte a Leader-csoportok körülii visszásságokat. Szerinte a régiók fejlődését akadályozza, hogy politikai csoportok között osztja szét a kormány a kohéziós forrásokat."

A tavalyi fasisztaverseny győztese címet az az MSZP országgyűlési képviselő kapta itt a blogon, aki azt kérdezte egy LEADER csoport ülésen a megjelentektől, hogy FIDESZ vagy MSZP civilek és vállalkozók-e? A politikai csoportok itt FIDESZ és MSZP bárókat jelentenek.

Való igaz, hogy tengernyi dokumentum az államigazgatásban, amit meg lehet nézni, de ha tudjuk, hogy hová nézzünk, akkor könnyű ebben a témában tájékozódni.

Amikor közösségfejlesztő tréningeket tartottam, volt szerencsém találkozni sok civil vezetővel, akik láttak pártokrácia által kontrollált forráselsoztási folyamatot. Ebből a tapasztalat csokorból kiindulvba szoktam azt állítaní, hogy nincsen olyan forráselosztási procedúra, amelyet a pártokrácia irányít és tisztességes volna.

Nálunk a korrupció a rendszer hétköznapi, természtes, intézményesített velejárója.

Ezért szoktam a civilgyilkos zsákmányszerző eposzi jelzővel illetni a pártokráciát.

Csak réménykedni tudok, hogy Orbán tényleg változtatni akar ezen, mert meggyőződésem, hogy ez a jelenség iránytja azt a folyamatot, ami a kultúrális és gazdasági leszakadásunkhoz vezetett.

Ugyanakkor fogalmam sincs, hogy miként fog nekilátni. Gyurcsány sem tudta meggyőzni az embereit, hogy bármit lépjenek e világ ellen.

Olyan sem volt még soha, hogy valamelyik politikus őszinteségi rohamot kapott volna és kiteríti a kártyákat.

20 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr51959404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clear-water 2010.04.29. 10:55:55

Szia

"Amikor a szakértők listáját félretolva a FIDESZ és az MSZP listái alapján döntöttek a társadalmi szervezetek túlélését jelentő apró alamizsnáról,..."

A kérdés felmerül, hogy vajon lehet-e civilszféráról beszélni, ami anyagilag az államtól függ? Ha egy társadalmi szervezetet a tagok nem bírnak fenntartani, akkor mennyire társadalmi szervezet az?

Egyre inkább meggyőződöm arról, hogy a lakosság bizonyos életszínvonala szükséges ahhoz, hogy a társadalmi normák, a kontroll elkezdjen működni. Az államtól nem várható el, hogy olyan közösséget hozzon létre, ami saját lábakon áll - hiszen ezzel saján kontrollját teremti meg. Ami az államtól, vagyik a pártokrácia alamizsnáitól függ abból előbb utóbb állami valami válik: gondolok itt a civilszervezetek mellett a szabad sajtóra is többek között.

Többpárti diktatúra: efelé haladunk, és lássuk be, hogy a történelmi multunkból nem is igazán következhet semmi más út.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.04.29. 11:18:55

Amiota Angliaban vagyok, azota maskepp beszelek a tudastarsadalomrol, meg a joleti tarsadalomrol.

Magam is arra a kovetkeztetesre jutottam, hogy a II. vilaghaboru utani joleti tarsadalom modell egyszeruen a magas minimalberre epul.

50 evig kuzdottek ezert a munkasmozgalmak, amikor kiprobaltak itt a G8-ak, akkor kiderult, hogy Henry Fordnak igaza volt.

Ha van diszkrecionalis jovedelemhanyad a berben, akkor el tudja adni a Fordot.

Azota azugyben kardoskodom, hogy a minimalber kerdeseben ne legyunk intezmenyessegtagadoak.

Olvasd el ezt pl:

reszvetelidemokracia.blog.hu/2010/03/03/szakszervezeti_kampany_a_munkanelkuliseg_fokozasaert

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.04.29. 11:22:57

20 evig dolgoztam kozossegfejlesztokent.

Azt a fajta angolszasz modellt, ami reszben fuggetlen forrasokbol finansziroz, azt en is majd akkor tartom aktualisnak, ha hasonlo lesz a minimalber.

Egyreszt tenyleg framuci, hogy a civilgyilkos zsakmanyszerzo partokracia dont a civil kerdesekben, masreszt ezzel kiirtottak a tudas alapu tarsadalom intezmenyessegeit.

Errol meg sokat fogok irni.

mikénehavóna 2010.04.30. 04:30:46

Kedves Sámán, én messzebre szaladtam, mint te, Chilében vagyok. Noha ez az ország az első Latin-Amerikában, amelyiket felvett az OECD, azért az egy főre eső GDP a fele a magyarországinak. Mégis, amióta (több mint két éve) itt vagyok, nem győzök álmélkodni a civil élet gazdagságán. A szakszervezetek erősek és tekintélyesek. Május elsején a felvonulók tudják, hogy a chicagoi tüntetés mártírjaira emlékeznek.
A minap művelődési házakat keresgéltem a neten, és a két önkormányzati házon kívül rábukkantam hat másikra, melyeket a szomszédság, vagy művészhajlamú fiatalok hoztak létre, szerveztek meg. Pezseg a civil élet.
Most van a bicentenárium: kétszáz éves Chile államisága, azóta köztársaság. A Pinochet-diktatúra 16 éve semmiség volt ehhez az időtávlathoz képest. Mélyen belegyökerezett az emberekbe az állampolgári és a dolgozói öntudat. Láttam egyszer a városi köztisztasági vállalat dolgozóinak, magyarán a szemeteseknek a tüntetését. Senki nem mosolyogta meg őket, büszkén vonultak végig zászlókkal és táblákkal a városon rendőri felvezetéssel.
Nem minden a pénz.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.04.30. 13:51:25

Nagyon örülök, hogy ezt megosztottad velünk.

Alapvetően a kultúra fejlődésének a nem megakasztása semennyire nem pénz kérdés.

Összességében nem beszélek több pénzről, mint fél kilométer autópálya.

Ez alapvetően hozzáállás kérdése.

Nálunk a politikusok hozzáállása is borzasztó meg az átlagember sem látja értelmét annak, hogy a családi kereteken túli világról gondolkodjon.

mikénehavóna 2010.05.01. 01:31:08

@Saman: sírni volna kedvem, amint látom, hogy az embereket leszoktatták a kezdeményezésről. Odahaza van öt, vagy hat nagy mosóporos dobozom, tele 88-94 közötti szórólapokkal, kisplakátokkal, füzetkékkel, akkori civil kezdeményezések és szerveződések anyagai (közte az enyémek). Hol vannak ma már ezek a kezdeményezések? Többségük eltűnt. Nem bíznak már az emberek abban, hogy bármit is tenni lehet. Amikor legközelebb hazamegyek, beviszem a Széchényi Könyvtár aprónyomtatvány-tárába a dobozaimat, sajnálom kidobni. Hátha lesz történész, akit érdekel. Ma inkább zavaró tényező ez az emlék.

mikénehavóna 2010.05.01. 01:32:23

@mikénehavóna: illetve ez nem egészen igaz. A radikális kezdeményezések is civilek...

almonda 2010.05.01. 01:44:07

Én alapjáraton gimnáziumi tanár vagyok (kommunikáció+) - s a magyar oktatás-nevelés elavult szemléletében látom a 'mi' gondolkodásának hiányát, az 'én'nel szemben.

Vagyis soha sehol nem nevelik a gyerekeket arra, hogy másokkal együtt, összedolgozva, - szövetkezve oldjon meg feladatot, problémát, vagy lépjen fel közös érdekekért, melyben az egyén is természetesen benne van. Ellenben versengésre szocializálódik a magyar gyerek, mely látszólag eredményes (minizsenik, elitiskolák) de hosszabb távon korai kiégés, örökös teljesítménykényszer, s betegségek sora lesz a vége - meglehetösen korai életkorban (ezek következményei aztán hatalmas terhet és kiadásr rónak a társadalomra).

A svéd társadalom, amelyben élek (25 éve) ezzel szemben kooperációra nevel már az ovodától kezdve. Az iskolákban napi gyakorlat a csoportos, projekt központú munka, mi több: a tárgyakon (2-3) átívelö és idöblokkban végzett, feladatmegoldó tanulás.

A felnött társadalom is erre épül. Aligha van még egy ilyen ország Európában, ahol ilyen sok civil szervezödés volna, s erös szakszervezetek, melyek igen kemény alkupoziciót tudnak magukének a munkaadókkal szemben. Itt egy alkalmazott ismeri a jogait, s él velük, adott esetben. S túlórázni senki nem hajlandó; részben a progresszív adósávba jutás miatt, de inkább azét, mert a saját szabadidejét ( a családjával, kutyájával, sporttal, stb.) többre becsüli és fontosabbnak tartja.

üdv: delisa / www.sved.nolblog.hu

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.07.15. 13:02:23

@Saman:
- meggyőződésem, hogy a II. világháború utáni jóléti társadalom modell egyszerűen a "munkáshatalom" anyagi (materialista;) ellensúlyozására adatott meg (fölülről!).
Most, hogy az a rendszer összeomlott, így már ez is okafogyottá vált, és szép lassan igyekeznek is leépíteni... (talán ez a legutóbbi "válság" is ezt a célt szolgálja, segíti, indokolja:)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.07.15. 15:29:17

Arról sokat írtam már, hogy ebben a korban már mintha nem lennének nagy tőkefelhalmozós ügyek.

Az információs társadalom óta nem tőkeigényes a világ.

Abban nem hiszek, hogy a kizsákmányolás egy eredendő szándék.

Az viszont egyre inkább piszkálja a fantáziámat, hogy a civilgyilkos percepció miként súgja a fülünkbe azt a mantrát, hogy bennünket walakik feltétlenül ki szeretnének iktatni a világból.

Ezt leginkább idegenekre vetítjük rá, de rávetíthető ez a tőketulajdonosi rétegekre is.

Nálunk ugye a közéleti szereplők aggatják ezt egymásra, és igyekeznek olyan kommunikációs teret teremteni ahol csak az ő hangjuk hallatszik.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.07.16. 00:10:58

@Saman: "Az információs társadalom óta nem tőkeigényes a világ."

Ezt két módon érthetném:
1. az "információ termelés" tőke nélkül is megy.
2. mivel a (számla)pénz maga is egy információs termék, ezért a tőkét nem "igénylik", hanem "termelik" - maguknak/egymásnak.

@Saman: "Abban nem hiszek, hogy a kizsákmányolás egy eredendő szándék."

Hát akkor MILYEN szándék?
Vagy netán a mai magyar "Top 100" a fizetéséből lett milliárdossá???
Esetleg AZÉRT nincs "kizsákmányolás", mert sokkal egyszerűbb "ki-" nélkül (le-)zsákmányolni?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.07.16. 14:03:12

1. Domschitz Matyi egy kicsit át hangszerelte ezt a modellt az utóbbi időben.

Eredetileg mondjuk egy mobil telefon árának az elemzésénél már kitűnően szemléltethető, hogy a kifizetett ár kicsi töredéke csak az a rész, amit a gyári rész kitesz.

A nagyobbik rész a kreativitástól és a márkanév felépítettségétől és a jóléti társadalom modell magas minimálbér és magas foglalkoztatottság igényétől fűtött emberi erőforrás költsége. Nagyjából 10 - 90%-ban.

Még tréninget tartani sem tudok emberi munkával átalakított természet nélkül. Kell szék, kell terem, kell tábla, papír, fűtés a teremben.

Mindennek van tőke és emberi erőforrás vonzata.

Csakhogy az arányok durván eltolódnak a jóléti társadalom késő változataiban, azaz az információs társadalomban és a tudás alapú társadalomban.

A másodikra:

Szerintem is a magyar kultúra azt a modellt erőlteti, amiben a zsákmányszerzéshez való jog egy alapvető fundamentum.

Pont erről szól a civilgyilkos modellem.

Két frontos harcot kell vívni ezügyben. A politikai elitünk olyan, akik ezerrel csinálják a kirekesztő és versenykorlátozó mechanizmusokat. AZtán a másik fronton meg van egy nép, aki szerint ezt nem kell tematizálnunk, nem kell beszélni róla, nem kell érdek érvényesítési alku tárgyává tenni.

Mint közösség fejlesztő vért izzadtam odahaza azzal, hogy helyi közösségiségeket bevonjak erről szóló közbeszédbe. A nagy civil szervezetek vezetősége meg kifejezetten egy amatőr csapat ezügyben. Annyira nem érdekli őket ez az egész, hogy az elpékesztő.Így aztán se tárgyalásos úton, se népfelkelési úton nem fog mozdulni ez a fekvő elefánt.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.07.18. 00:18:43

A "kétfrontos harc" lehetősége mostanában több témában is felmerült, ahol a vitapartnereim velem szemben többnyire csak a frontok VAGY-lagosságát vallották.
Így VOLT ez a Kulturális Kreatívok blogján is:
www.kulturaliskreativok.cc
(-most döbbentett meg, hogy azóta le is törölték az egész vita-blogot!)
A lényege az volt, hogy előbb a társadalmi alternatívák nőljék ki magukat (alulról), VAGY szerezzük meg a politikai hatalmat.
Szerintem: IS - mivel a törvényhozással megteremthetnénk a szerves társadalmi fejlődéshez is a kedvezőbb jogi kereteket (-az intézményes elnyomásuk helyett!:)

A másik ilyen 2frontos helyzet a HELYI / ORSZÁGOS politikában való részvétel, amely szerintem megintcsak hamis "alternatíva", mivel praktikusabb lenne mindkettőt párhuzamosan "megtámadni", és az elért eredményekkel a másik frontot erősíteni...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.07.18. 00:30:35

@1.szolo - 2014;):
Szerencsére a saját ottani írásaim javát - jó előérzettel - IDE "archiváltam":
ide-ide.blog.hu/2010/01/17/kulturalis_kreativok_ide_1

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.11.17. 11:27:10

Újabb cikkek:

csak úgy a googleből, ahol általában az én cikkeim és kommnetjeim jönnek fel halász -zuschlag paktum kulcsszóra, de azért jön már más is.

www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=15345

vilagillat.nolblog.hu/archives/2010/01/29/Szijjarto_Peter_artatlan/

amergin 2011.01.09. 13:05:21

Elnézést kérek, de a fentiek alapján a Zuschlag-Halász paktum nekem nem tűnik elégségesen dokumentáltnak. Egy Halász-Zuschlag dokumentum számomra akkor tűnne elégségesen dokumentáltnak, ha felbukkanna EGY darab, egy-azon dokumentum, rajta Zuschlag és Halász (Orbán és Gyurcsány, Orbán és Mesterházi, stb.) stb. együttes, közös aláírással. Kérdésem mármost a következő: van-e olyan dokumentum, akár csak egy darab, amelyen a kettő együttes aláírása szerepel?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2011.01.09. 15:18:21

Én soha életemben nem láttam ilyen aláírt dokumentumot.

Azt viszont 1000 szer láttuk, sokan, akik civil ügyekben figyelnek, hogy ez a jelenség működik.

Félretolták a szakértői véleményeket és ahelyett pártlisták jöttek.

Ennek tovább fejlesztett változata, amikor már nem is készül szakértői értékelés vagy azt pártkatonák végzik azok számára, akik elhiszik, hogy attól szakértői értékelés egy szakértői értékelés, hogy azt irják oda címnek.

amergin 2011.01.19. 11:58:14

Ja, értem - azt viszont továbbra sem tudom, hogy mi az a Halász-Zuschlag paktum...
süti beállítások módosítása