Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Szakszervezeti kampány a munkanélküliség fokozásáért!

2010.03.03. 06:39 :: Saman

 

Az egyik szakszervezeti vezető "hideget - meleget" címmel cikket írt arról, hogy mennyire értelmetlen a meleg étkeztetési utalványozás rendszere.
 
Számomra elég világos, hogy ezeknek a rendszereknek foglalkoztatás bővítő intézkedés a célja. Az állam ilyen módon támogatja a vendéglátó ipart és a belföldi turizmust, hogy megcimkézi ezeket a pénzeket.

Ha szűkül a nadrágszíj, mi "elvárnánk" a vendéglátó ipartól, hogy rugjanak ki még 10.000 embert, de ez a megcimkézett - oda irányított árbevétel megtámogatja ezeket a roskadozó foglalkoztatási területeket.

Van olyan étterem, ahol elém tesznek egy banánt egy tányéron. A zöldségesnél kapható banánnál ez drágább lesz, mert az étterem stábjának rezsi óradíja terheli ezt a helyzetet. Ezért van az, hogy a zöldségesnél nem vehetem meg ugyan azt a banánt melegutalványból. Az már korrupció. Foglalkoztatás ellenes illegális együttműködés, a rendszer lényegének kiiktatásra.

Az állam azért mond el adóbevételről, mert ez így befektetés ezeknek a szektoroknak a foglalkoztatásába.

Brámikor megéri ezt meglépni, ezért másoltuk le ezt a modellt. De egy olyan válságidőszak után, amikor az utcai őrjöngések miatt összeomlott a turizmus, a lakosság elszegényedése miatt meg nemigen mennénk már be étterem jellegű helyzetbe, ez egy mentőöv jellegű intézkedésnek is elmegy.

Sokkal drágább lenne elviselni, hogy 3 havonta rugjanak ki még 10.000 pincért és szakácsot! Megéri ez a befektetés.

Furi, hogy egy szakszervezeti vezetőnek ez a tantusz még nem esett le!

Azt hinné az ember, hogy nekik az a szerepük, hogy ilyeneket prófétáljanak!
Na de hát, mi úgy amúgy intézményességtagadó kultúra vagyunk, és teljesen természetes, hogy a szakszervezet nem ismeri fel a foglalkoztatási intézkedésben a foglalkoztatási intézkedést.

Mi meg nem ismerjük fel vagy nem ismerjük el, hogy a vendéglátó ipar azért drágább, mert foglalkoztat embereket.

Az is az intézményességtagadó attitűd számlájára írható, hogy nincsen nálunk olyan minimálbérintézmény, ami normális diszkrecionális jövedelmet tartalmazna. Nekünk ez így is jó.

De nagyon nem jó a vendéglátóiparnak, nem megyünk nyaralni, nem veszünk olyan banánt, amit pincér rak elénk, kevesebbszer megyünk be egy kávéra... hosszú távon ez a tákolt hazai rendszer az alacsony foglalkoztottságával és alacsony minimálbérével minden kis szűk piacra életveszélyes lehet.
 
Egy legenda szerint Ford állt elő egy konferencián azzal az ötlettel, hogy ha engednének a munkásmozgalmak követeléseinek és drasztikusan megemelnék a bérszinvonalat, az bizony ahhoz vezetne, hogy ő például rengeteg autót tudna eladni. Abban a korban még elég utópisztikusnak tűnt, hogy a munkások valaha fizetőképes keresletként tűnnek fel az autók piacán.
 
Sajnos nálunk a politikusok még nem hallottak a jóléti társadalom modellről, vagy ha igen, akkor semennyire nem érdekli őket.
 
Az intézményességtagadó attitűd miatt nem tűnik fel az egyszerű polgárnak sem, ha a viselkedésünk vesztes-vesztes helyzeteket erősít.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr231804823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása