Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Karsai megunta az "agrárkrisztus" szerepet

2008.07.20. 19:54 :: Saman

Az Echo TV-ben láttam ma hajnalban Karsai Józsefet nyilatkozni arról, hogy a meggy és a dinnye krízis után a búzakrízisben is vélhetően a személyes közbenjárására várható csak valami eredmény! Ha ugyan várható!

Számos olyan problémás helyzetről beszélt, ahol tehetetlenül, kiszolgáltatottan állnak a termelők a kereskedők manipulatív játszmáival szemben! Ilyen eset, amikor az aratáskor bezár a magtár, majd amikor elhiteti, hogy a tároló kapacitásból hiány tört ki, így a tároló kapacitás áruba bocsátásért megnégyszerezi az árat a termelők rovására, akik ezzel termelési költség alatti átvételi árakért adják el a terményt. Hasonló helyzet volt a meggytermelőknél is.

A dinnyetermelőknél arról is beszámolt Karsai, hogy a saját önszerveződésük, a saját tulajdonosi kontrolljuk alatt álló TÉSZ 18 Ft-ért vette át a termelőktől a dinnyét, amit 68 Ft-ért adott át a Lengyeleknek!

Tényleg valószínű, hogy amikor az egyes ember szerződik az egyes emberrel, akkor a ptk. szinte mindent megenged! Nem tud minden piaci szerződésénél, egy MEGMENTŐ NÉPVEZÉR az égből odapattanni és fellépni a kiszolgáltatottak védelmében!

Erre találták ki az ágazati megállapodások világát, és erre találták ki a TÉSZ-eket. Mármint Európában!

Hazánkban ezt nem lehetett meghonosítani, mert nem vagyunk hajlandók felfogni, hogy ez közösségi szintér! Márpedig a magyar, az annyira szélsőségesen individualista, hogy ezügyben a felmért 61 ország közül egy afrikai ország előzött meg bennünket egy nemzetközi összehasonlító vizsgálatban!

Ez közösségfejlesztési kihívás! Persze egy olyan országban, amelynek minusz tartományokban mérhető a humán orientáltsága, nem csoda ha még miniszternek sem találunk olyan embert, aki menedzselni tudná azt a paradigama váltást, amely szerint nem vagyunk készen azzal, hogy van termékünk! Meg kellene oldani az értékesítési csatorna részt is! Esetleg europaizálni kellene a termelést, azaz nem elég előállítani a dinnyét, ott kell lenni a TÉSZ-ben, tulajdonosi kontrollal, ott kell lenni az EU agártámogatási források kontrolljánál! Mert a modern-mai gazda nem csak abból él, hogy termék van! Abból is, hogy kontroll van az értékesítési csatornák fölött, sőt, mivel ez egy nempiac, hanem az állami támogatások tőkeerejének versenye, ezért az állami támogatások is ellenőrzésre szorulnak!

Az ehhez szükséges politikai program nagyjából úgy hangzik, mint amikor Andrásfalvy Bertalan azzal állt ki a rendszerváltás után, hogy "Ő bizony bízik a pedagógusok elhivatottságában!".

Most is abban bízunk, hogy hátha a dinnyések, most megokosodnak, és maguktól, majd megszervezik magukat! Meg a meggyesek is, meg a búzások is!

Vagy, lehet, hogy "kultúraváltás kell", vagy kellenek helyi civil közösségi terek, a polgári tiltakozás kultúrája?

Meg kellene mutatni  a gazdáknak, hogy mi a "kénkvüves tüzes isten nyila" a játékelmélet!

Sajna egy népvezér nem lehet ott a következő 300 évben minden egyes piaci alkunál! Más országokban a blokádokat nem a kereskedők kapják, hanem azok a termelők, aki, megszegik a megállapodásokat!

A TV2 Naplójában is bemutatták a negatív áralkut, azaz megjelent x teherautó, megállapodtak a 35 Ft-os árban, erre fél órán belül 18 Ft-ért pakolták a dinnyét! Ez a termelők egymás elleni háborúja! Paraszt üti parasztot!

Persze a kereskedő is el van kurvulva, meg az Auchan Magyarország Kft. is kereskedő, de a termelők se normálisabbak a minisztériumi agyalágyultaknál, akik 20-300 év alatt sem értik, hogy más országok miként ússzák meg az ilyen kríziseket, a termelők tömeges tönkremenetele nélkül! A hatalom azonban annál van, akinél a hiány! Ő tudja szabályozni a kiszolgáltatottak viselkedését! Itt most épp a túltermelés (sok eső) hiteti el a termelőkkel, hogy hiába náluk a dinnye, nem náluk van a hatalom! Jelen esetben a kereskedők is negatív áralkut folytatnak a lengyelek felé! Valljuk be, a pártokrácia így cseszte el a rendszerváltást! Semmi sem drága nekik, ha mi fizetjük! Az ország leszegényedett, de ők tök jól gazdagodnak! A tehetség, az tehetség!

Karsai, ha meg akarja úszni, hogy eztán minden unfair alku helyzetben a személyes közreműködését kérjék, a megmentő szolgáltatásaira igényt tartsanak, - természetesen csak akkor ha az altruista segítség, - akkor bizony fel kellene találni a kisméretű családszerű formában működő gazdasági szervezetek segítési kultúráját, no meg a közösségfejlesztést!

Nem csak akkor kellene szóbaállni egymással, ha ég a ház! Itt nem működik a "halat adni!"

Meg kellene tanítani "halat fogni", azaz szóba állni egymással, együttműködni, megállapodni és betartani a megállapodásokat!

A játékelmélet éppen arra tanít, hogy hogyan - milyen kölcsönhatások veszik rá az embert arra, hogy a győztes-győztes szigorú szabályok világából miként lehet kipottyanni a zéró összegű játszmák világába. Onnan milyen út vezet a vesztes-vesztes viszonyokba! A Karsai Úr által felvázolt negatív áralku, például tényleg oda vezet. Civilizált országok tényleg védekezni szoktak az ilyesmi ellen! Mégpedig összefogással!

Az, amikor egy karizmatikus figura megmentőként pótolja az összefogást, megoldja, hogy ne fájjon, hogy korábban nem voltunk képesek megállapodni, és betartani, sőt betartatni megállapodásokat, az gátolja annak a felismerésnek a megszületését, hogy erre akkora szükség van, mint a levegőre! Nem élünk meg ennélkül!

Éppen ezért a közösségfejlesztésben csak átmenetileg szoktuk megengedni magunknak, hogy felnőtt egészséges épeszű emberek válláról átvegyük a felelősséget! A jószolgálati érdekképviseleti szerep, amikor helyettük a vezetőjük leszek, miközben "egy tő dinnyém nincsen," tehát nem vagyok érintett, csak ilyen krízis intervenciós helyzetben lehet indokolt. Épeszű közösségfejlesztő viszont, az első adandó alkalommal elkezdi lebontani a jószolgálati segítő-segített viszonyt, és elkezd társadalmi tervezés kereteket felépíteni, ahol az érintettek közül kitermelődő vezetők, hangadók kezdik el saját maguk képviselni az érdekeiket.

Mindaddíg, amíg beáll egy karizma hozzájuk vezetőnek, addíg lehet az az illúziójuk, hogy nincsen szükségük saját vezetőkre, mert kaptak eggyet készen! Csakhogy látja ám Karsai, hogy az az altruista- megmentő- alkusz- népvezér- szerep, azért nem bót! Egyrészt nem bír kéthetente egy-egy ágazatot kirángatni a sárból! Nem bír naponta 300 telefont lebonyolítani, nem bír mindenkinek a panaszával egyessével foglalkozni!

Fel kellene használni ezt a feszült helyzetet arra, hogy az értékesítés körüli kultúraváltás bekövetkezzen bizonyos ágazatokban!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr20577025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása