Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Szegény ÉN

2009.06.10. 15:09 :: Saman

A Magyar Gallup Intézet nemzetközi összehasonlító adatokat tett közzé, amely tisztán mutatja a hazai kultúra összeomlott állapotát.

Viccesen időnként játszadoztam azzal a képpel, hogy a hazai politikai elit teljesítményét nyugodtan tessék az afrikai fejlesztéspolitikához hasonlítani, mert ott szokás az, hogy a fejlesztési források kézen közön eltűnnek a politikusok magán zsebében. Hazánk évente 300 milliárd Ft-ot minimum humán erőforrás befektetésekre kellene hogy költsön az EU felzárkóztatási pénzekből!

Az külön nagy vesszőparipám, hogy kulturálisan tartunk a fejlődő országok felé, rohamosan távolodunk az európai kultúrkörtől.

Erre ez a kutatás sokkoló élmény!

Ott virítunk az optimizmus - pesszimizmus skálán a legsötétebb afrikai országok szintjén. Egyedül mi! Senki  más az európai kultúrkörből! Irány a fekete Afrika!

Megdöbbentő, hogy azoknak az országoknak a lakossága valóban egy marék rizsen vagy valami hasonlón él, az egy főre jutó vásárlóerő paritásos GDP, a tizede a mienknek.

Látszólag még modern intézményes környezet vesz körül bennünket, de ott vagyunk lelkileg, ahol a premodern rendnek is létjogosultsága van.

A FEDOR blogja hívta fel erre az adatsorra a figyelmet.

Oda ezt a kommentet írtam:

Ez a feneketlen rossz hangulat egy komplex kulturális betegség felszíne. Más attitűd vizsgálatok is rendre katasztrofális képet hoznak ki. Van egy 30 éve többször elvégzett adatsor a Globe aztán Hofstede vizsgálat. Ott a 11-12 szempontból 8-ban katasztrofális a hazai kultúra.


1. Mi vagyunk a 2. leg individualistább kultúra.

2. Mi vagyunk a 3. leg nőiesebb kultúra (ez most leginkább azt jelenti, hogy előbbre való a magánélet mint a hivatalos).

3. Mi vagyunk a 3. legkudarcfélőbb kultúra.

4. Mi vagyunk a 2. legbizonytalanságtűrőbbek.

5. A humánorientáltásgunk (ez egyfajta kedvességfaktor), katasztrofális.

6. A jövőorientáltságunk katasztrófa.

Olvassatok bele a blogomba az ezzel foglalkozó cikk soroztaba.

Van ennek egy robbanó elegye, szerintem a nőies és individualista kultúra az nekilát nem intézményeket látni az intézményekben. Mi leköpjük a rendőrt, a politikust, az orvost és még sorolhatnám.

Márpedig ha nem hisszük el az ilyesmiknek, hogy a szerepük szerint működnek, akkor irtó nagy khaoszt kezdünk el generálni magunk körül.

Az a politikai bagázs, aki 20 éve hatalmon van, rengeteget tett az ezirányű visszafejlődés érdekében.

A blgomban 200 cikk van besorolva a REBARBARIZÁCIÓ rovatba, de az utóbbi 3 hónap cikkeit még nem soroltam be a keresőbe.

Ilyenkor mindig sírok, hogy bezzeg a mi mozgalmaink, érzékelvén ezt a helyzetet 20-30 évvel ezelőtt, releváns válaszokkal tevékenykedtünk az ifjúsági közéleti nevelés és a civil vezetőképzést területén, hogy kipusztultak mind egy szálig!

 A közbeszédben egyre inkább felmerül, hogy katasztrofálisan eltávolodunk a kor szellemi színvonalától, a tudástársadalomtól, a gazdasági élvonaltól, a turizmus célként választható országoktól.

Én is jobban szeretnék odahaza közösségfejlesztőként dolgozni ezen a témán, de sajnos ennek az országnak ez nem kell! A pártok "ededül" nyomják a hurrá optimista sódert, és szarral dobálják egymást. Orbán Viktor előlép optimizmusvarázsló trénerré... és gyorsan elmenekül mindenki, aki valóban dolgozik hasonló szakterületen. Ez a mi szellemi nyomorunk gyökere!

Így néz ki az atomjaira hullott társadalom. A kiszolgáltatott kisember, a jövőnkre ráomló intézményesültségek hiányából fakadó khaosz és a demagóg politikai garnitúra 20 éves országlása, és a harmatgyenge civil intézmények, ezt at új mohácsi vészt hozták a fejünkre.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr801176871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása