Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

VI. Globe által behozott újabb szempontok (5. szempont)

2008.02.18. 07:56 :: RDH

Jövő-orientáció,

A hosszú távú – rövid távú gondolkodás dimenziót a Hofstede kutatás kínai vizsgálata során találták, ahol viszont a bizonytalanság kerülés részt nem tudták értelmezni.

Egy amerikai sikerkutatás szerint egy egyetemi évfolyam felső 3%-a, aki összességében ugyan annyit keresett, mint a többiek, abban különbözött az évfolyamtársaktól, hogy voltak írott céljai. Abban a térben, ahol rendszerezett információt adunk el, vagy a szemléletünket – hozzáállásunkat bocsátjuk áruba, méginkább fontos, hogy világosan lássuk a mérföldköveket. Ameddig ez nem megy nekünk, addig nem fogunk megjelenni az információs társadalom vagy a tudástársadalom piacain.

A mi diákmozgalmainkban a vezetőképzés egyik legfontosabb üzenete volt, hogy célokat és feladatokat kell megtanulni megfogalmazni. Ha valakiben nem alakulnak ki a tervezéshez kötődő rutinok, akkor nemfog A-ból B-be elvezetni semmilyen embercsoportot, beleértve a családját is. A Ve-Ga identitás definíciója így hangzik: hely, cél és feladat tudat. Korom Pál szerint ez hozzátartozik a felnőtt rangú ember normális készségtárához. A Mikroműhely Egyesület számos élettervezési és jövő orientációs önismereti tréninget tartott. A foglalkoztatási mentorképzésben óriási szükség lenne erre a tudásbázisra, de sajnos ma már nem hozzáférhetők ezek a tréningek.

A Gobe felmérés szerint 58-dikak vagyunk ebben a sorban! Ez vészjóslóan lehangoló!

 

Asszertivitás
Teljesítmény motiváció
Humán orientáció
Kisközösségi – kollektivizmus
Intézményi kollektivizmus / individualizmus
Jövő orientáció
Férfias - nőies értékek
Globe: Individualizmus - kollektivizmus
Bizonytalanságtűrés -  bizonytalanságkerülés
Hatalmi távolság
I. A Globe és Hofstede kultúra összehasonlító vizsgálati eredmények és hazai felemelkedés lehetőségei

Szólj hozzá!

Címkék: társadalom közösségfejlesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr95340112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása