Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A kormány pestises sikerpropagandája

2008.08.19. 09:15 :: Saman

Amikor középiskolás koromban önképző kört szerveztünk, és a szervezetfejlesztésben legmodernebbbek számító tudásokat be akartuk vonni, a csoportmunka módszertant tematizáló trénerképző programunkba, akkor számos kis; akár most induló civil kezdeményezéseket támogató forráselosztó szervhez pályázhattunk.

Meg tudtuk  oldani, hogy havi egy hétvége gyakorisággal legynek önképzéseink, majd nyaranta tartottunk egy-két tábort és évközben 4-5 egy hétvégés tréninget.

Később, amikor az országos diákmozgalmakban akartunk szolgáltató szervezeteket csinálni, akkor is voltak olyan források, amelyek a társadalmi hasznossággal bíró közösségi programokat finanszírozták.

Az EU csatlakozás előtt a Soros és sok más nyugati (főként amerikai) adományozó kivonult a térségből, azóta a civil szektor éhezik és pusztul. Az az immár 4 éves erőfeszítésem, hogy a KULTÚRKÖR tudásbázisa legyen újra hozzáférhető: teljes kudarc. Több mint 20 pályázatot dobtak ki ezügyben az NCA és EU döntéshozók és nulla programot támogattak! Most fogok egy térnerképző kurzust tartani egy olyan mozgalomnak, amelyikkel az elmúlt 2 évben 6 szor ültem le, hogy kell-e nekik ez, majd most tarthatok nekik egy ingyen tréninget.

Az új belépőknek szinte lehetetlen az elinduláshoz szükséges forrásokat megszerezni, nem közösségi elhatározás, hanem tőke kérdéssé vált a civil tevékenység. A még megmaradt diákmozgalmi szigetek fiatal tagsága jelzi, hogy ezek már a felsőközéosztályhoz tartozó gyerekek. A társadalom 80%-a nem engedheti meg magának, hogy a gyerekei ifjúsági mozgalmakban vegyenek részt. Ezzel persze egy mobilitási pályát is sikerült kiiktatni a társadalomból!

Tegnap beleolvastam az Állami Számvevőszék EU kommunikációval kapcsolatos jelentésének sajtójába és teljesen kiakadtam a következő sikerpropaganda szövegen:

"...a döntések elhúzódtak, a kifizetések késtek. 2007-ig a 90 napon túl is kifizetetlen számlák aránya megközelítette a 80 százalékot. A kifizetések késedelme pedig - írják a számvevők - nehéz helyzetbe hozta a támogatottakat, akik hitel felvételére kényszerültek. 2007-ben elindították a "nagytakarítás" programot, ennek eredményeként tavaly őszre egy százalékra csökkent a 90 napon túli tartozások aránya."

A dolog hátterében az áll, hogy leállt az egész EU gépezet. Az NFT II azzal kezdődik, hogy azok a szervezetek, akik stábot toboroztak egy-egy hiánypótló humánszolgáltatás megszervezéséhez, két évig a nemlétező tartalékaikbók tartsák már fenn ezeket a stábokat!

Nem osztanak semmilyen EU forrást, még ki sincsenek írva  a TAMOP pályázatok, ehhez képest elkezdi azzal verni a mellét a kormány apparátus, hogy lám-lám megszüntek a késedelmes kifizetések, meg 4-5 hónapos csúszással történő szerződés megkötési anomáliák!

Ez nem semmi arcátlanság!

Megint megtizedelik a nonprofit humánszolgáltató szektort, és erről megint az jut az eszükbe, hogy ezügyben feltétlenül a saját glóriájukat kell fényezgetniük!

Nem tűnik fel senkinek, hogy az EU forrásokból egy kulcsfontosságú humán szolgáltató intézményrendszernek kellene kiépülnie. Nem azért, hogy ezt is kipipálhassuk, hogy ilyenünk is volt, mégse lett itt kánaán...

Hanem azért mert ezekre az intézményekre szükség van!

Nálunk nem csak annak az aktív korú, de a munkaerőpiacon meg nem jelenő 50%-nak kell szociális munkás, nem csak a munkerőpiacon ugyan megjelenő, de a kilátástalanságtól ettől még nem szabaduló 1-2 millió embernek, hanem még a paraszt politikusoknak is szociális munkásra van szükségük!

Az sem semmi, hogy az arcátlan sajtómunkások ezt úgy eszik, mint kacsa a nokedlit! Ez a cikk arról szól ugye, hogy a ribanc politikusok gyakorlatilag kommunikációra és a pénzosztó appartus fenntartására költik az EU forrásokat.

Ennek pedig ez az eredménye: a pénzosztás leáll, meg elképesztő irányokat vesz!

A sajtó meg ezt kommunikálja, a valóságot meg nem! Tavaly 7 mti jelentésben kínáltuk fel a segítségünket, azügyben, hogy a "munkahelyteremtés" témában lefolytatott országos társadalmi vita, meg a Munkahelyteremtés.hu Program weboldala alkalmas arra, hogy az újságok leegyszerüsítő logikája szerint átláthatóvá tegyék az ilyen irányú fejlesztéseket és forrásokat, de erre a felajánlásra 0 sajtórorgánum reagált!

Tessenek összerakni, hogy az öszödi beszédben ott a "kerek perec" : majd leülünk a sajtó képviselőivel..." ebben a cikkben me ott van a 6-8-20 milliárd Ft amit a kormány kommunikációs számlákkal számol el Brüsszel felé!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr61622539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása