Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

IV. Hofstede kutatási szempontjairól (3. szempont)

2008.02.16. 06:56 :: RDH

Individualizmus/Kollektivizmus: 3,53 - 60 (A 2. legindividualistább kultúra)

„Az individulaizmus – kollektivizmus (I/C: individualism - collectivism): az egyén és a közösség kapcsolatának jellemzőit írja le a társadalomban, az együttélés sajátosságaira vonatkozó értékeket tükrözi vissza. Ez befolyásolja a munkakapcsolatokat, a kulturális normákat.”

Az amerikaiakhoz hasonlóan megveszekedettül individualisták vagyunk. A különbség az, hogy ők ezt használják. Ott világos, hogy van egy minimál állam koncepció, és az egyén azzal a kérdések születik, hogy „miként lehet itt pénzt csinálni?”! Nálunk inkább ez lehetne az újszülöttek első kérdése: „Hogy lehet itt túlélni?” - ezt nálunk úgy értik,hogy egyedül.

Amikor elkezdtem 4 év szünet után újraélszteni az Önerő Képzési Hálózatot, az első nagy projektünk az volt, hogy EQUAL (foglalkoztatási ágazati összefogás - munkahelyteremtés érdekében) programot hoztunk össze a strucctenyésztőket összefogó szervezetekkel és roma szervezetekkel. Kb. 500 hazai tenyésztő próbálta ki, hogy milyen a struccot tartani. A hús a toll és a bőr igen keresett termék, a jelenlegi termelés többszörösét is felvenné a piac. A strucc alapvetően lucernát eszik, amiben jól állunk. A lucernamag termelésben például hazánk a világpiac monopol helyzetben lévő beszállítója. Tartottam egy tréninget arról, hogy a szervezeteknek az a valódi missziója, hogy legyen közös értékesítési csatorna. Egyedül, kistermelőként nem lehet stabil piaci pozíciót szerezni a nyugati piacokon.

Sajnos a kormányt soha nem érdekelte, hogy ez itt egy létező piaci rés. A strucctenyésztők a hagyományos magyar individualizmussal nem alakítottak ki közös értékesítési csatornákat, nem szerveztek hatékony  érdekképviseleti  akciókat. A romák foglakoztatási problémáinak megoldására így nem keletkezett egy 5000-20.000 új munkahelyetet teremtő új ágazat. Később megtudtuk, hogy az EQUAL programban politikai alapon osztogatták a fejlesztési forrásokat. A szakértői pontozást teljesen figyelmen kívül hagyva döntöttek a 400 milliós támogatások odaítéléséről. Állítólag olyan szervezetnek is adtak támogatást, aki egyáltalán nem pályázott. Kíváncsi vagyok, hogy ha az EU ellenőrök később átnézik a támogatásokkal összefüggő dokumentumokat, nem fogják-e visszakövetelni azt a forrást.

Az individualizmusunk miatt tűrjük el, hogy a gyári melós hazavigye a kalapácsot, az ápolónő hazavigye a kötszert, a politikus meg hazavigye az államkasszát. Az ő dolga! Mi közünk hozzá….

III. Hofstede kutatási szempontjairól (2. szempont)
II. Hofstede kutatási szempontjairól (1. szempont)
I. A Globe és Hofstede kultúra összehasonlító vizsgálati eredmények és hazai felemelkedés lehetőségei

Szólj hozzá!

Címkék: társadalom közösségfejlesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr87340102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása