Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A játékelmélet és a részvételi demokrácia

2010.04.28. 10:38 :: Saman

Tiszta víz nagyon jó meglátásokat írt a Zorbán és a játékelmélet cikkhez, most sokfelé cikáznak a gondolataim.

Kedves Clear - wather, ha van kedved, csináljunk egy olyan blogot, ahol a játékelmélet szempontjából könyveljük, hogy mi történik az országban!

Elkezdtem gyakorlati szempontból végig gondolni, hogy miért szoktunk mi vesztes-vesztesben gondolkodni.

Egy lényeges részvételi demokrácia korlát a win-win helyzet megteremtéséhez, hogy miként viszonyulunk a tárgyalásos úton történő megegyezésekhez.

Az intézményességtagadó mentalitás ebben a gyakorlati helyzetben azügyben jelent korlátot, hogy mi megveszekedetten hiszünk a mandátum-képézés-tagadás fontosságában és a megállapodás-tagadás fontosságában.

Ha az az ember, aki a Halász - Zuschlag paktummal halálra ítélte és kiirtotta a politika független civil mozgalmakat, egyszer csak nyílt tárgyalást kezdeményez, akkor ugyan ki fog azon megjelenni? MIlyen mandátummal? Kikkel tud szóba állni és milyen mélységű az a kommunikáció?

Elhiszi-e, hogy nem dekorációs célzatú agyagedény szerepben lett megszólítva, hanem most kérdezni fogják arról, hogy ők ugyan mit akarnak tenni?

Képesek-e végiggondolni, hogy mit?

Képesek-e tárgyalni és tárgyalásos úton megegyezésre jutni?

Elhiszi-e, hogy ennek most tétje van? Megteszi-e a saját hátországában, hogy eztán bevonunk és integrálunk másokat és nem pedig kirekesztünk és leigázunk?

Pál Tamás alapvetően abban látta a késő Kádári rendszer összeomlásának fő okát, hogy az akkori reformkommunisták belátták: a demokrácia azért fejlettebb rendszer mint a diktatúra, mert ha nem vonják be az érintetteket a döntésbe, akkor azok élnek a passzív hatalmukkal. A dolgok egyszerűen a tehetetlenségüknél fogva elszabotáltatnak.

Mivel mi nemigen láttunk integrációkat, így számunkra ismeretlen terep a mandátumképzés. Még a pártok számára is ismeretlen. Nekem döbbenetes élmény volt, amikor a gyakorló HR-es osztálytársaim számára ismeretlennek bizonyult. Megdöbbentő. hogy Szanyi Tibornak mennyire ismeretlen. Döbbenetes, hogy a helyi önkormányzatokban akár nyílt FIDESZ - MSZP nagykoalíciót vált ki az, ha egy civil szereplő megjelenik a közösségi térben. A zsákmányszerzők ellenségesen viselkednek, ha mandátumképzés jelenik meg, mert ez szembesíthetné az embereket azzal, hogy létezik nem kirekesztő és versenykorlátozó alternatíva is. A tisztességes hozzáállás elképesztő mértékű indulatot vált ki pártokráciából.

Az, hogy a hétköznapi ember mennyire lesz itt integrálva munkaerőpiacra, a bérünk jóléti társadalom és paicgazdaság konform szintre, mennyire leszünk integrálhatóak a társadalmi tervezés fórumain, ahhoz tényleg forradalmi változásnak kell bekövetkezni. Orbán azt mondja, hogy ő most isten uccse mást fog játszani.

Nincs más esélyünk, belepusztulunk ha azt játsszuk, amit eddig, de nem látom, hogy akár Orbán  igazat beszélne.

A játékelmélet gyakorlati tréningjén gyakorta előfordul, hogy hazudnak a küldöttek, vagy nem hazudnak, de a csoportjuk utólag változtat ahhoz képest, ami lehangzott a képviselőjüktől és akkor utólag derül ki, hogy hazudtak.

 

8 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr421958540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clear-water 2010.04.28. 12:59:03

Csao ismét.

Felkérésedet nagyon megtisztelőnek tartom, de komolyan. Viszont nem érzem magam a blogíráshoz elég kitartónak. Karakteremből kifolyólag mindig is megmaradtam ötletadónak, és a vezetést átengedem másnak :) Ezért inkább egyelőre megjegyzéseimmel inspirállak téged.

A blogod kivételesen tetszik, és rettentő sok olyan dolog van benne, amit én nem ismerek, és gőzöm sem volt hogy ilyen létezik. Nálad látom, hogy itt egy tudományról van szó.
A játékelmélet érdekel, abból kifolyólag, hogy az emberek tudatosan, vagy tudat alatt a játékelmélet szabályai szerint döntenek, attól függetlenül, hogy tudnának ezen szabályokról. Ez a tény kb annyira megdöbbentett, mint amikor az emberek jelleme alapján megpróbáltam kitalálni a születési jegyüket, és kb. 30-40 % os találatig fejlődtem. Itt a hangsúly azon a tényen van, hogy létezik kapcsolat a jellem és a születési jegy között.

Summa summársum, a lényeg az, hogy egyelőre megjegyzésekkel inspirállak.

Clear-water 2010.04.28. 13:07:15

"...mert ha nem vonják be az érintetteket a döntésbe, akkor azok élnek a passzív hatalmukkal. A dolgok egyszerűen a tehetetlenségüknél fogva elszabotáltatnak."

Érdemes összevetni ezt a passzív szabotálást a
szocialisták reformkísérleteinek elszabotálásával 2006-2008 között. Ezek szerint a szocialisták ott rontották el a reformjaikat, hogy "nem vonták be az érintetteket a döntésbe"???

Hogyan áll ez egy olyan ellenzékkel, aki nem is hagyja magát bevonni a döntésbe?

Keresztül lehet-e vinni egy reformfolyamatot egy ellenséges ellenzékkel szemben. A fentiek alapján nem.

Vagyis, követve a fenti gondolatsort, Gyurcsány kísérlete már akkor kudarcra volt ítélve, mikor el sem kezdte: ugyanis az ellenzék kijelentette, hogy nem fog tárgyalni a reformokról. Kérdés ezek után, mit is kellett volna tennie Gyurcsánynak?
Azonnal másik választást kiírni, és átadni a hatalmat?

Clear-water 2010.04.28. 13:14:37

Mégegyszer elolvasva az írásodat, felmerül bennem egy kérdés:

Vajon mennyire tud egy kormányzat a független civil mozgalmakkal operálni, amennyiben a politikai ellenzék ellenséges.

Tényleges alternatívát jelentenek-e a civil mozgalmakkal az ilyen esetekben?

Lehetségesnek tartod-e hogy a Halász - Zuschlag paktummal a szocialisták saját maguk sírját ásták meg, mivel az ellenséges parlamenti ellenzék egyetlen lehetséges alternatívájukat fojtották meg?

Clear-water 2010.04.28. 13:15:35

javítás

Lehetségesnek tartod-e hogy a Halász - Zuschlag paktummal a szocialisták saját maguk sírját ásták meg, mivel az ellenséges parlamenti ellenzék egyetlen lehetséges alternatívájukat fojtották meg?

helyesen

Lehetségesnek tartod-e hogy a Halász - Zuschlag paktummal a szocialisták saját maguk sírját ásták meg, mivel az ellenséges parlamenti ellenzék egyetlen lehetséges alternatíváját fojtották meg?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.04.28. 13:19:09

@Clear-water: Én abban hiszek, hogy kultúrálisan már az információs társadalom világában járunk. A Wenenberger videofelvétel óta egész sor youtobos video osztott le pofonokat konkrét pártoknak és magának a nyilvánosság kirekesztő struktúráknak.

Legutóbb a Kuurc info által bereklámozott és közzé tett Kubatov felvétel ügye tündökölt az ATV-n.

Egyszerűen heti 5 óra TV műsorral át lehetne hidalni a részvételi demokrácia deficiteket.

A demokráciának a polgár szereplője.

A civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia szerint nem az.

Én ha kormány lennék, nagy ívben tojnék az ellenzék szabotálására. Attól én még kommunikálhatnék asszertiven, hogy Orbán agresszív kismalacot játszik.

A demokrácia a kivívott elfogadottságokról szól. A nyilvánosságnak kényszerítő ereje van. Még Orbán sem képes ellene menni ezeknek a természeti törvényeknek.

Van erről egy szép dráma, a Gladiátor. Ott egy rabszolga térdre kényszeríti a császárt és a császárságot magát. Pont a nyilvánosság hatalma miatt.

Császár ide vagy oda... a hatalom kényes egyensúly kérdése.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.04.28. 13:36:34

"Lehetségesnek tartod-e hogy a Halász - Zuschlag paktummal a szocialisták saját maguk sírját ásták meg, mivel az ellenséges parlamenti ellenzék egyetlen lehetséges alternatíváját fojtották meg? "

Valójában két rovat, vagy blog - nézőpont jár a fejemben.

A játékelméleten túl érdemes a Sun Cu szempontjait behozni. Az MSZP retorikai szinten olyan területre tévedt, ahol előtte felégetett már minden nyaláb füvet. Nem lehet a demokrácia legfőbb védelmezője az, aki teljesen egyeztetés nélkül, a reformok kivívott elfogadottságának felépítése nélkül, az ötlet szintjén erőszakkal le akarta tolni a torkunkon a kórházprivatizációt. Rögtön egy zsákmányszerző civilgyilkos területtel nyitottak. Én normálisnak tartom, hogy ez társadalmi ellenálláson megbukott. Ezügyben Schiffer Andris nagyobb szabötőr mint Orbán, de a közfigyelem Orbán számlájára írja az egészet. Persze igaz, hogy Orbán állt elő népszavazás kérdésekkel, de azok beadhatatlanok voltak.

Az MSZP végjátékában ezerrel bizonygatta, hogy ők itt a modernizáció, ők a demokrácia mintapéldányai.

Itt nem egyszerűen arról van szó, hogy a nincsen alternatív elit rekruitáció. Nem csak arról van szó, hogy nehezen léphet fel így alternatív ellenzék (épp most keletkezett 2 új belépő, pont a nyilvánvaló kirekesztés miatt).

A civil állampolgári önszerveződések kiirtása miatt irányíthatatlansági problémák lépnek fel.

Olyan figurák ülnek a minisztériumokban tömegesen, akik totál rutintalanok egy-egy területen. Teljesen zöldfülüek.

Ez az ára annak, ha ideológus érdekcsoportok harcává válik a közélet.

Ők nem tudnak olyan figurákat találni, akik értenek az adott területhez.

Óriási öngyilkosság az ország számára, hogy nincsen harmadik szektor se a döntés előkészítéseknél sem pedig érdekképviseleti helyzetben.

Emiatt ki vagyunk szolgáltatva karizmatikus őrültek vízióinak.

Gyurcsány sem volt piskóta ebben a műfajban, de most jön a közélet fő primadonnája ezügyben.

Clear-water 2010.04.28. 13:36:53

Hát, és is nagyon kíváncsi vagyok a fejleményekre, hogy vajon Orbán rékényszerül-e a civil szervezetekre, a nyilvánosságra egy ekkora politikai hatalom birtokosaként.

Én inkább azt hiszem, hogy Orbán a megvásárolt médián keresztül fogja manipulálni a nyilvánosságot. A civil szervezetekre nincs szüksége, bár a kérdés felvetődik, hogy egy ilyen diktatórikus elemekkel operáló pártnak mi oka volt a Polgári Körök hálózatának létrehozására?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.07.17. 23:49:12

@Clear-water:
- a Polgári Körök egyértelmű KAMU volt:
"hogy együtt mozduljunk, ha mozdulni kell" - egy "országos koordinátor" intésére - piha!
Mellesleg a GÁRDA 1:1 ilyen parancsra mozgósítható segédcsapat, csak cukormáz nélkül.

Ami a "civilekre" való rákényszerülést illeti:
- ezt a célt szolgálta VOLNA (B-tervként;) a Fitz Tamás által vezet(tet)ett C(ivil)Ö(sszefogás)F(fórum), amely az "előrehozott választás" követelésének hívószavával "kovácsolódott" össze.
Egy aktivistájuktól tudom, hogy azzal kecsegtették őket, hogy a tagszervezeteik hatással lehetnek majd a leendő kormány politikájára (továbbá részesednek a forrásaiból is:).
Ezt azonban okafogyottá tette az "A-terv" sikerülése...
süti beállítások módosítása