Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Miért ível felfelé az MDF - SZDSZ torzszülött csillaga és miért bukott le az LMP csillaga?

2010.01.28. 16:28 :: Saman

Kezd világossá válni, hogy a Bokros - MDF - SZDSZ háromszögű koalíció megerősödik annyira, hogy őt nézi reális harmadik erőnek a közvélemény (itt most tekintsünk el attól, hogy a JOBBIK egy-két választáson akár náluk jobb eredményt fog produkálni), míg a szűzként, sőt civilként feltűnt LMP továbbra is játszani fogja a szellemi tetszhalottat és ez könnyen a választási bukáshoz vezethet.

Alapvetően az a két formáció közötti különbség, hogy az LMP-nek lehet olyan imázsa, hogy átverte a leg  lényegesebb ponton a választókat, míg pont ezen a ponton mutat fel valamit az MDF, mint gyűjtőpárt.

Az LMP szerintem demostrálta az együttműködés képtelenségét, és azt, hogy a "Lehet más a politika" nem jelent semmi újat. Nem jelenti azt, hogy párbeszédet folytatunk másokal. Nem jelenti azt, hogy szót értünk a civilekkel. Nem jelenti azt, hogy általunk megjelenik az az új struktúra, ami garantálja a részvétel lehetőségét a döntéselőkészítésekben.

Annyit jelent, hogy egy új ideológiával a régi módon pofoszkodunk sajtónyilatkozatokban. Építgetjük egyetlen egy ember arcát a sajtóban. Olyan "fórumokat tartunk", ahol tátott szájjal lehet hallgatni a pulpitusról beszélőket, de olyan műhelymunkákat meg nem ahol beszélgetni lehet.

Úgy gondolták, hogy elegendő az, amit eddíg felmutattak. Első ránézésre egy civil integrációnak tűnt, az első választási siker az is volt.

kongresszuson már csak 3 embert láttam, akit arcról ismerek. Inkább az volt a benyomásom az otthon létem alatt, hogy teljes mellszélességgel nekiállt az LMP egyes zöld szárnyak és egyéb rokon mozgalmak kiszorításának. A választás utáni kommunikáció is azt mutatja, hogy inkább visszazsugorodott a beszédtéma a Védegyletes tematikához és nem következett be az, hogy a pártprogram szükségszerű egyetemessége miatt inkább kiszélesedett volna az egyszerű embereket is érdeklő ügyekkel. Én például azt képviseltem az elejétől, hogy a kirekesztettség és a munkahelyteremtés körüli társadalmi integráció ügyét mutassuk fel erősen. Ez mind a civileknek, mind pedig egy új belépő pártnak elemi érdeke.

Az MDF ehhez képest összeházasodott Bokros Lajossal, akit tekinthetünk annak a figurának, aki egyedülálló módon bele mert vágni struktúrális reformokba. Meg merte metszegetni az állami újraelosztás struktúráit. A blogon felvonuló mitológia szerint ez persze semmit nem ér integrációs teljesítmények nélkül. Önmagában ez csak az a paradox, hogy egy kirekesztőmestert tekintünk nemzeti hősnek. Az SZDSZ pedig végképp magára húzta a legfőbb predátorpárt eposzi jelzőt a jobb oldali kánonban. Az MDF háromszög tagjai keresztül-kasul útálták egymást eleddig. Ehhez képest tök jó ötlet az MDF új háromszöge?

Azért az, mert ez együttműködésképesség látszatát kelti.

Radikális fordulat. Ez is vonzó benne. Az, aki felfogja, hogy nem maradhat ott, ahol van, annak van esélye arra, hogy nem hull a fejére a mestergerenda. Az MSZP, az SZDSZ és az LMP halálát az okozhatja, hogy nem mozdulnak, ha bele döglenek se. Remélem a FIDESZ se fogja ezt megúszni, de ehhez még várnunk kell egy kicsit. Talán fél évet, vagy két évet vagy ötöt? Nem tom.

Aki mozog, aki rugalmas, az fiatal, az alkalmazkodóképességről árulkodik. Aki merev, aki rugalmatlan, aki kirekesztő, aki csak a régi barátairól tudja elképzelni, hogy parnerei lehetnek az közel van a halálhoz. Jó péla erre a halott SZDSZ vagy az MSZP, akinek a választási listáján nem jelenik meg új figura. Ahol nincs új beszédtéma, ahol nincs új kommunikációs forma, ahol nincs olyan, hogy egy idegenben felismerem a rokonlelket, azt itt - most szemtédombra dobja a közvélemény.

A Bokros - MDF - SZDSZ háromszög édes - savanyú - csípős kínai spagettije ezért fogyaszthatóbb mint az LMP egyféle anyagból készült salátája.

 

4 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr91710222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.01.28. 18:00:02

Az LMP léte úgy, ahogy van radikális fordulat. Miért ne tudna az LMP tárgyalni civil szervezetekkel? Szerinted akkor hogy készítette el a Zöld Költségvetés programot vagy a pártfinanszírozás rendbetételét célzó javaslatot?

Nincs semmiféle kiszorítósdi, egyszerűen a választások előtt 2 hónappal nincs idő már műhelymunkákra. Illetve dehogyisnem, volt ilyen, például a vasúttal és a cigánysággal kapcsolatban.

A problémád, hogy az LMP nem a te vesszőparipaddal foglalkozik. Nagyon kérlek, ne folytasd tovább a lejáratásukat. Nem ez a módja a gondolataid terjesztésének.

[eon] · http://szazhetvenhat.blog.hu 2010.01.29. 00:03:20

Bocsi, de totális blödsinn, amit írsz. Az LMP programjának részleteit java részt olyan emberek csinálják, akik az adott témában jelentős civil tevékenységet is kifejtenek. Akár az LMP roma programjára gondolok (amit még nem ismerhettek, mert a közeljövőben jön ki), akár a kampányfinanszírozással kapcsolatos törekvésükre, akár a cianidos bányászat betiltásában elért sikereikre, minden alkalommal a legjelentősebb hazai civil szervezetekkel működtek együtt.

A cianidos bányászat betiltását az LMP úgy érte el, hogy az összes parlamenti párttal a jó ügy érdekében együtt tudott működni.

Adott kérdésekben, elvek mentén működik együtt az LMP bárkivel. Az MDF pedig elvtelenül, hatalmi érdekből teszi, s tevékenysége mindent magába sűrít, amiről elmondható, hogy egy normális magyar politikában nem lehet kívánatos, és amire azt a választ szoktuk adni, hogy "lehet más". Ez a különbség.

láz-ár 2010.01.29. 09:19:01

Kedves Saman!
Egyetértek vele, hogy szükséges a kommunikáció a civilek és a pártok között, meg szükség van műhelymunkákra, társadalmi egyeztetésre. Én gykorlom nap mint nap. A mostani képzésünkön eljutottunk odásig, hogy minden 2 hete minden nap ott van a képzéseinket 4-6 cigány civilszervezet képviselője! A parlamenten kivűli pártoknak azonban sem idejük, sem erőforrásaik nincsenek arra, hogy ezt olyan szinten tegyék, ahogyan hatékony lenne. Ezért azt kellene erősíteni, hogy minden parlamenten kívüli kispárt, bekerülhessen a parlamentbe. Fontos a ,,más" politika jelenléte, mert különben visszajön az egypárt rendszer. Ha megnézzük a FIDESZ és az MSZP politikáját, mindkettő ugyanaz, csak másképp kommunikálják. Segítsük elő, hogy így legyen, minden tőlünk telehető módon!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.01.29. 10:15:12

@[eon]: Kedves EON! Amikor a társadalmi tervezés technikákról tartottam tréninget LMP aktivistáknak, a fejelmhez vágta valaki, hogy miért nem ültem be abba a bizttságba, ami a civil ügy és a részvétel kérdéséről jött össze.
Akkor is az volt a válaszom, hogy ez az ügy nem 3.4 fő ötletrohamával kezelhető kérédés. Nekem az volt a javaslatom, hogy legyen 20 -30 fórumtechnikákból képzett facilitátor és engedjék beszélni ezügyben az embereket. Szembeköpném magam, ha beülnék egy 4 fős bizottságba részvételi demokráica programot írni. A dolog természetétől idegen volna.

Kedves iii.

Minden pártról írok itt kritikai hangvételben. Az LMP nagy csalódás számomra, mert arról volt hogy a három fő pillér egyike a részvteli demokrácia ügye. Úgy érzem, hogy a klasszikus (40 évvel ezelőtti) zöld témák miatt ez háttérbe szorult. Mivel minden párt csak ideologizál a részvteli demokráciáról, ezért kemény kritikával szoktam illetni a pártokat. Légyszives ne kérj tőlem olyat, hogy ne kritizáljam az LMP-t.
süti beállítások módosítása