Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Éber polgár

2009.07.10. 15:49 :: Saman

A szabadságom alatt 4 tréninget tartottam, ebből kettőt helyi LMP csoportnak. Ígéretet tettem arra, hogy újra összefoglalom, hogy mi az amit javaslok három éve, azaz milyen módszert követve tartom elképzelhetőnek, hogy egy civil bázisra épülő folyamat magához ragadja azt a hatalmat, aminek kövtekeztében többé a hazai polgárok nem hagyják magukat kirekeszteni a döntéshozatali folyamatokból.

A Rézvételi Demokrácia Hálózatban Civil Mandátum Program-nak hívjuk azt a koncepciót, amely helyi közösségek társadalmi tervezés aktivitásához biztosít mószertani kereteket.

Demokrácia klubokat kellene meghirdetni, minimum 300 településen, és megszokni, hogy normális a polgároktól, beszélgetni a közügyekről.

A mérlegelő vita a legalkalmasabb keret ahhoz, hogy hatékonyan végig lehessen beszélni különböző ügyket, kb. 20 téma ki is van dolgozva. Ha azzal kezdenénk a demokrácia klubokat, hogy néhány kevésbé érzékeny témát egy-egy délután rejéig napirendre tűz a csoport, akkor alapéményt szerezne a fórmokra eljáró helyi közösség arról, hogy "lehet más a politika". Jelen esetben ez abban különbözik a jelenlegi politikától, hogy alkotó - értékelő folyamatba vonja be az embereket.

Ha az LMP nem fogja a saját működésével demonstrálni, hogy miként vehetünk részt a sajátsorsunk alakításába, azaz nem részvételi alapokon rakja össze a párt szervezeti kultúráját, akkor elveszíti a hitelességét ezügyben előttem.

A Civil Mandátum Programban szereplő koncepció alkalmas arra, hogy az egyéként részvételi értékeket hangsúlyozó párt egyszerre kiálljon a civil részvétel intézményességének helyreállításáért, és egszerre gyakorloja a saját mozgalom építő tevékenysége közben a participációt elősegítő technológiákat.

Az új pártoktól mindkettőt elvárjuk. Valahogy meg kellene oldani, hogy a pártoktól független erők végre valóban belebeszélhessenek a közügyekbe, azaz állítsuk helyre társadalmi szintű kommunikációs terek működését. 

Ehhez demonstrálni kell, hogy az LMP és a JOBBIK milyen egyeztetési - mandátum képzési teljesítményre képes. Mit kezd azzal, ha a nép beszél. Mit kezd azzal, hogy másokkal kell egyeztetni - vitatkozni. Legfőképpen megegyezni.

A vitakörökön megerősödött helyi csoportok később más civil technikákat is megtanulnának és helyi ügyek megoldásában is elkezdenek gondolkodni.

A Program módszertani támogatásához elegendő 20-30 tréner, akik képesek 300 település fórumain levezetőként segíteni. A helyi szevező munka is komoly integációs teljesítmény. Több olyan pontja van ennek a komplex programnak, amely olyan érzékeny pontokon tesz javaslatot a közbeszéd körüli problémák megoldására, amely megcsinálható, gyorsan összeállítható. A jelenlegi közéleti problémák ellenére megszervezhető. 

Örülök neki, hogy a szerdai tréningen végre sajtát élményt szereztek az LMP aktivisták arról, hogy mit javasolgatok évek óta, így mostmár szabadon mondhatnak nemet vagy igent. Ha úgy mondanak nemet, hogy nincsen tapasztalatuk arról, hogy mire, az aggodalamra adott volna okot. 

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr471238860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása