Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Totál civil

2009.12.30. 15:35 :: Saman

Seres Mária láthatóvá vált a sajtó számára, mint a civil köntösben megjelenő don Quihote de Lamancha.

Mint rendes magyar ember, fölvállalja, hogy egyedüli alapítója a pártokrácia civilgyilkos és zsákmányszerző mentalitását firtató mozgalomnak. A társadalmi szerződést úgy lehet aláírni, hogy Seres Máriával kötök szerződést, akár sziplma szimpatizásként akár OGY képviselő jelöltként szerződök. Mivel mi vagyunk a világ leg indivdualistább népe, ezért alapvetően semmi bajom ezzel a kutyabetyár tempóval. Egymagam meghirdetek egy rendszerváltást.

Amikor 2-3 hete valaki belinkelte a honlapjukat, azt írtam nekik, hogy szurkolok, mert én is ezek mentén az értékek mentén tevékenykedek (saját magamat is be tudnám állítani ugyan olyan sültbolondnak, vagy amatőrnek), és én is komolyan gondolom, hogy ez egy létező törésvonal a hazai közéletben.

Ha valaki felbukkan azzal, hogy a pártokrácia ebben a formában tolvaj banda és reális alternatívát kínál ehhez képest, annak szerintem is működni kell a választásokon.

Számomra az Élőlánc vagy az LMP egy-egy hasonló integrációs törekvés volt, amelyeknek azt képviseltem anno az a alapítás körüli civil sürgés forgásban, hogy ha a civilek legjavát csatarendbe állítjuk, akkor sem vagyunk még elegen még egy látványos gerillaharchoz sem.

A parlamenti küszöb átlépéshez óriási mozgalmi offenzívára van szükség. A jelenleg mozgósítható erők párt alakzatba történő átstuktúrálása még ebben a történelmi helyzetben sem biztos, hogy elegendő, amikor az egyik Góliátpárt térdre rogyott.

Nagy fájdalmam, hogy sem az Élőláncosok, sem pedig az LMP-sek nem hisznek ebben a logikában. szerintem bármelyik formáció nyerhetett volna, ha a véges energiákat mozgalomépítési munkára koncentrálja.

Seres Mária kezdeményezése az előző kettőnél spontánabb ha úgy tetszik amatőrebb állampolgári tiltakozási megmozdulás, hiszen nem is akar civil intézményességi rutinokra támaszkodni. Egy asszony a puszta hitével elő akarja hívni ezt az új politikai alakzatot.

Korábban is kerestek már meg olyanok, akik arról győzködtek, hogy egy új párt felállítása pusztán azon múlik, hogy találsz-e minden választókörzetben képviselőjelöltet.

Konkrétan abban hitt az illető, hogy egy weboldal segít meggyőzni az ezügyben együttműködőket arról, hogy már elegen meglépték ezt és már csak pár körzetben kell egy-egy igazi hazafi és a pártokrácia ellenpólusa megjelenik a semmiből.

Ez a világkép az információs társadalom filozófiából táplálkozik. Aki ilyesmit gondol, az úgy tekint a világra, hogy a világ (benne az ember) rendszerezett információból van. Ebben a világképeben azért nem szerveződött még meg a köztudottan elkurvult civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia ellenpólusa, mert az emberek nem tudtak arról, hogy már csak az ő aktivitásuk hiányzik. Ha ezt tekintjük gyökérproblémának, akkor elegendő rendszergazda tipusú szupportot teremteni az új rendszerváltáshoz. Heti négyszer 20 perc bütykölés az interneten, és a rendszer megborul.

Az ezen kívüli pártépítéssel kapcsolatos ügyeket majd elintézik azok, akiknek az a mániájuk. Jelentkeznek majd képviselőjelöltek meg plakátragasztók meg titkárnő hajlamúak és mindenféle szükséges történet a munkaügyi miniszternek valótól a potenciális agrárminiszterig.

Az ekkora fokú naivitást úgy szoktam hívni, hogy népies természetfilozófia arról, hogy miként működik világ, ezesetben a párt alapítás mint folyamat. Ha a társadalmi szerződés pontjaiba beleolvasunk, akkor ott olyanokat találunk, hogy

"1. Nem mondvacsinált demokráciát, hanem valódi népképviseletet akarnak.

2. A pártok és a politikusok mindenhatóságának megszüntetése érdekében egy erős civil társadalmat hoznak létre.

3. Eltörlik a pártok állami támogatását és módosítják a képviselők gátlástalan javadalmazási   rendszerét.

4. Elszámoltatják az ország állapotáért, a gazdaság összeomlásáért és a társadalom elszegényedéséért felelős személyeket.

5. Civil kontrollt és társadalmi részvételt hoznak létre a közélet minden területén.

6. Egy erős államot szeretnének, amely segíti állampolgárait és megvédi, képviseli az érdekeit.

7. Megszüntetik az elszámoltatás és következmények nélküli felelőtlen irányítást és vezetést, ezzel párhuzamosan csírájában fojtják el a korrupciót.

8. Mindenki számára érthető, átlátható és azonos elbíráláson alapuló igazságos jogrendszert alkotnak.

9. A társadalmi élet minden területén megszüntetik a kiváltságokat.

10. Felszámolják a túlzott bürokráciát, és hozzáértő felelősök által irányított átlátható intézményrendszert alakítanak ki.

11. A Parlament létszámát lecsökkentik és bevezetik az országgyűlési képviselők visszahívhatóságát.

12. Megszüntetik a végkielégítések felháborító, pazarló és korrupt rendszerét."

Seres Mária kezdeményezése teljes mértékben megspórolta a civil előszobában eltöltött évtizedeket, sőt kifejezetten azt az arculatot vette magára, ő az a fajta civil életvilág, ami még a civil intézményesültség előtti állapot.

Nem arról beszélünk, hogy Védegyleteztünk már 10 évet és fákat és bazsarózsákat és halakat mentettünk meg NATO a kormány és a korrupt helyi politikusok karmai közül. Seres Mária anya. Nem több.

Nincs szüksége a civil szervezetiesség intézményesültségének rutinjaira. Akkor hiteles az emberek szemében, ha még a civilek intézményesültségének a sara sem tapad rá. Erre értem én ezt, hogy totál civil. Az amatőr, a hamvas szűz képe teremthet hitelességet számára.

Ez a kép teljes mértékben elismeri a kultúrának az intézéményességtagadó mentalitáshoz való jogát. Lehetne ez a részvételi demorkácia programjuk:

Kedves Emberek! Utáljátok csak teljes erőből a politikusokat, mert mind elkurvultak. Olyan emberekre van szükség, akik soha semmi ilyesmivel (azaz még a civil közéletiséggel sem) szennyeződtek be. Pusztán a személyek lecserélése teljes garancia a változásra.

Csakhogy a kutya ott van elásva, hogy az elkurvult politikusok meg az intézményességtagadó nép egy szerves egységet alkot. Hiába váltjuk le az egyiket.

Éppen ezért csak azt tartom valóságos próbálkozásnak, ha egy szervezeti kör a saját emberi viszonyainak KORSZERŰ megfogalmazásával készül fel erre a választási kihívásra.

Számomra az LMP teljes mértékben elvesztette ezügyben a hitelességét. Teljesen elresztette még a civil mozgalmakkal való párbeszéd képességét is.  Zöldpárt ügyben építi az arculatát, de részvételi demorkácia irányban és antikorrupciós irányban valami miatt nem.

Seres Mária kezdeményezése bejöhet ebbe az űrbe, de teljesen elkésett. Ahhoz még az integrálható civil erők együttes ereje is kevés lehet (egy-két évnyi előkészítő munkával), hogy minden választókörzetben kiépüljön egy-egy olyan alapszervezet, amely nem széled szét az első ütközet után. Az, hogy egy internetes felhívásra ilyesmik jelentkezzenek kellő számban, az elég érdekes elképzelés. 

 A társadalmi szerződés szövege egyértelműen a pártokrácia és az állam dolgává teszi ezeknnek az intézményesültségeknek a védelmét. Az volna a rendszer reformja, hogy a zsákmányszerző pártokráciát mint személyeket elkergetjük, de a rendszer marad. Ugyan úgy a pártok és a köztisztviselők kezében lesz a gyeplő, csak most nem elkurvult és dilettáns politikusok lesznek.

Odáig sem jut el a Civil Mozgalom, hogy a civil kontrollnak önmagában azaz a pártokrácia elismerése nélkül is létjogosultsága van a demokráciában.

Erről beszélek, amikor 400 cikken keresztül sírok azügyben, hogy a kultúra intézményességtagadó korlátai miatt nem tűnik fel nekünk, a különbség a demokrácia és a hazai rendszer között.

Még a rendszer reformjának igényével fellépő erő is az alapszerződésében jóváhagyatja, hogy ezeket a demokratikus elemeket az államnak és a pártokráciának kell megteremtenie.

Én azzal is megelégednék, hogy ha a pártokrácia nem indítana írtóhadjáratot a független civil mozgalmak ellen.

Az a bajom ezzel a "teremtő erővel", hogy vélhetően a Góliátpártok teljesen ebben az ópiumgőzben élnek. Ők megteremtették itt a civil discurzusokat és már minden készen is van. Persze vannak hitetlen gyaurokis, de ők csak ellenség kémjei, rájuk se hederítsen senki. Vélhetően Orbán nagyon sikeresnek tartja magát ebben és a másik csapat elhitte Stumpf Pistának, hogy van ilyen saját háttérországa. ( az akkor még jobbrólszűz FIDESZ 1998-as állapotához képest akkor még volt is)

Ha otthon lennék, akkor menten lekezdeném támogatni a Seres Mária féle don Quihote kezdeményezés tagjait, hogy készüljenek fel a tényekkel.

Mondják el az emberknek, hogy mit művel a pártokrácia.

Hiszek abban, hogy ha jönne egy párt, amelynek elege van rendszerváltó pártok dilettantizmusából, akkor szépen higgadtan elmondanák az emberknek hogy mit művelnek ezek az urak.

Kifejezetten szimpatikus ennek a pártkezdeménynek a női erő arculata. Tényleg ráférne a hazai közéletre, ha a férfias "harcoljuk le egymást" elmúlt 20 éves korszakát felváltaná a "tegyünk már rendet" tipusú közéleti paradigma. Nem beszélve arról, hogy az elmúlt 20 év a szociális érzékenység negatív tartományainak mélységeit hozta elő. Már már felülmúlja a Horthy rendszer ilyen jellegű "sikereit". Hátha az asszonyok lázadása elsöpörné ezt a csúnya világot.

Láttam már ilyesmit. Épp Nyíregyházán, be akarták zárni a 20-as iskolát, ami főként az aglomerációban élő gyerekek gyűjtőiskolája volt. Oda 5-10 km-es körzetből járnak a gyerkek. A nagynéném berágott, bement a polgármester asszonyhoz, és a maga kúúrvaistenfaszázós stílusában elmagyarázta neki, hogy ha a másik 4 olyan iskola közül zárnják be valamelyiket, amelyek 5-600 méteres körzetben vannak, akkor azoknak a gyerkeknek csak kicsit változik meg napi közlekedési helyzete. Pár utcával arrébb kell menni ezesetben. Ezek a gyerekek meg bicikliznek meg buszoznak eleget ehhez az iskolához is. Végül nem ezt az iskolát zárták be. Megváltoztatta az önkormányzat a döntését.

Már azt is elhiszem, hogy elég felhúzni a zászlót egy jó magas póznára és azonnal beindul a folyamat. Talán tényleg mindenki látja már, hogy semmi jót nem várhatunk a régi elitektől. Talán maguk is belátják már, hogy ők sem várhatnak semmi jót a csapatuktól. Talán bekerülnek ezek az újak a parlamentbe és megerősödnek, vagy nem kerülnek be de mégis megerősödnek mert ez az elit csak a saját hitelességét rombolja nap mint nap. Orbánnak nem kell már csak a kormányrúd, hogy úgy földig rombolja a felépített szentember imázsát, mint ahogy Gyurcsány produkálta a karizmatikus rögtönző esetét az irányíthatatlan pártamőbával. 

 Öt éve tartottam egy 3 napos tréninget a strucctenyésztő egyesületeknek. Arról akartam győzködni őkte, hogy az az úttörő munka amit ők végeznek altruista mozgalomként, az igen is fontos dolog, mert nálunk a munkahelyteremtési úttörő kezdeményezések a hitelességükkel ki tudják küzdeni helyüket a magyar valóságban.

Levetítettem nekik a Gladiátor című filmet, abban van drámai módon kifejtve az a kérdés, hogy ha valaki megnyerte a tömeget, az bármilyen kisemmizett vert helyzetből veszélyt jelent egy diktatórikus hatalomra. Megvédhették volna magukat a struccosok, ha nekiállnak megvédeni a munkahelyteremtéssel kapcsolatos intézményességeket a saját esetpéldájuk mentén.

 Saul Allinsky amerikai közösségfejlesztőtől olvastuk "Radikálisok Kiskátéja" művében, amit a rendszerváltáskor a Demokratikus Ellenzék hálózataiban gyakran forgattak még a magam fajta középiskolások is, hogy az egy forradalmi helyzet, amikor a hatalmon lévők beszédét másképpen dekódolja a nép. Ha jön valaki, aki a nép nyelvén szól, de azt a nyelvet nem használhatja már a hatalom, akkor annak a hatalomnak a napjai meg vannak számlálva. Ehhez persze jönnie kell valakinek.

Hátha Seres Mária által hangoztatott igény, hogy demokrácia nem létezhet élő civil kontroll nélkül értő fülekre talál!

Bár úgy lenne!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr601632922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.12.30. 20:42:42

Seres Mária felsorolt javaslatai szinte egytől-egyig baromságok. Már ott kezdődik a hazudozás, hogy aki a Parlamentbe akar jutni, az párt, hiába nevezi magát civilnek. A modern demokrácia a pártokon alapszik, ennek állami finanszírozását megszüntetni öngyilkosság és lehetetlen is. Az emberek nem fogják eltartani a pártokat, hanem azok így végképp tőkések kezébe kerülnének. Persze, elindulni el lehet, ahogy az LMP is megteszi, amit tőle telik, de hosszútávon lehetetlen magánpénzből fenntartani egy pártot.

A képviselőknek nemhogy csökkenteni, de legalább kelet-európai szintre kell emelni a fizetését, hogy legyen érdekük megtartani politikusi létüket, ne legyenek (annyira) korrumpálhatók.

A képviselői visszahívhatóság szétzilálni a parlamenti munkát, lenullázná a választások felelősségét, semelyik demokráciában nem létezik.

Amik nem baromságok, azok evidensek és eddig is megvoltak.

Más: az LMP a korrupció elleni küzdelemben aktívan résztvesz, nagyon csodálkozom, hogy ezt nem látod. A részvételi demokrácia is szerepel a célkitűzései között, kétségtelenül ezzel nem foglalkozott sokat.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.02. 03:57:10

"Seres Mária anya. Nem több."

De még ANNYIRA nem több, hogy még csak nem is "feleség"!

Vagy szerintetek lehet tudni, hogy ki a férje?
(-és vajon miért akkora titok a személyazonossága???)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.03. 18:04:24

Seres Mária 176 "egyéni" képviselőt akar állítani.

KÉRDÉS, hogy miért kell neki ehhez egy PÁRT?!
((gykv. a "Civil Mozgalom" fedőnév pártot takar))

2009.10.27-én még arról győzködött minket, hogy a pártok ne kaphassanak kv-i támogatást:
"Kapjanak-e a pártok állami támogatást az adózók pénzéből? Jön a népszavazás?"
seresmaria.hu/index.php?ac=read_news&cim=Kapjanak-e%20a%20p%C3%A1rtok%20%C3%A1llami%20t%C3%A1mogat%C3%A1st%20az%20ad%C3%B3z%C3%B3k%20p%C3%A9nz%C3%A9b%C5%91l?%20J%C3%B6n%20a%20n%C3%A9pszavaz%C3%A1s?#top
(bocs!)

Ha Seres ellenzi a párttámogatást (és ugyanígy a pártlistát is!) akkor minek alapított PÁRT-ot?!
(-főleg, hogy a férjének már amúgy is volt egy!)

Hiszen 176 EGYÉNI képviselőt egy valódi CIVIL szervezetként is kiállíthatott volna... (jogilag persze csak "független" jelöltekként - na és?!)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.03. 18:22:28

Seres "szélmalomharcának" a legnagyobb kockázata, hogy elveheti a kedvét még annak az igen kevés maradék demokratának is...

Már vannak jelek erre, hiszen az első 600.000-es teljesítményét azóta sem sikerült megismételnie:
1. az EP választásra nem jött össze 20.000 ajánlása
- ez még fogható a túl rövid időre (a PÁRTJA bejegyzése még így is rekordidő alatt történt meg!)
2. a második népszavazási gyűjtése (képviselő + polgármester egyszerre ne lehessen) már NEM érte el a 200.000-et sem - pedig MÁR harcedzett csapattal gyűjtött első naptól!
3. Csornára is oda tudta koncentrálni a CM "teljes" mozgósítható erejét, ami 930 ajánlásra és ez után már csak 437(!) ténylegesen le is adott szavazatra volt elég.
((gykv. a 176 körzetben átlag 1500 szavazat kellENE a LISTÁS bejutásuk eléréséhez!))

Persze az 1% fölött JÁRÓ (kb.20M/év) állami PÁRT-támogatáshoz már átlag 300 szavazat is elég lesz...
És persze közben nyugodtan lehet "küzdeni" ellene, hiszen a győzelem "kockázata" még kisebb, mint a "költségtérítési szélmalom" legyőzésének volt.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.12. 14:09:55

@1.szolo - 2014;):
AZÓTA már nem sikerült tovább titkolnia a férje kilétét, így hát "szükszégből erényt" csinálva elkezdett "büszkélkedni" azzal, akit eddig rejtegetett:
"
Arra a kérdésre, hogyan lehet a Civil Mozgalom delegáltja az OVB-ben Stekler Ottó, egy másik párt, a Magyar Szociális Zöld Párt elnöke, Seres Mária azt felelte, a politikus a férje.
„Akik velem szeretnének kötözködni, ezt szokták felemlíteni, hogy ez micsoda szégyenfolt, hogy ő az én férjem. Erre vagyok a legbüszkébb.”
Seres Mária hozzátette: a Civil Mozgalomban nem tapasztalt emberek, nem politikusok vannak, miközben a párt OVB-s képviselőjének tisztában kell lennie azzal, hogy mire kell odafigyelni, mi az, ami veszélyes, mi az ami fontos lehet a szervezet számára. Szerinte Stekler Ottó nem egy másik pártot képvisel, ő a Civil Mozgalom által felkért delegált.

Seres Mária elmondta, ő is szerepelt férje pártja, a Magyar Szociális Zöld Párt 2004-es Európai Parlamenti listáján – huszonhatodik helyen. „Hát rólam ennyit tudnak elmondani, amivel meg akarják zavarni a kedves szavazókat, hogy én nem vagyok civil. Nem tudom, hogy az alatt mit értünk, hogy egyszer valakinek a neve felkerült egy listára.”
"
(további infók: edemokracia.magyarorszag.hu/forum/posts/list/2165.page )
süti beállítások módosítása