Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Bogár László-féle összesküvés elmélet

2008.01.07. 12:25 :: RDH

A nagytőke el akarja pusztítani a magyarokat? Vagy mi vagyunk szerencsétlenek?

Az EchoTVHírTV igen gyakran hangot ad Bogár László azon elméleteinek, hogy a nemzetközi nagytőke és annak kollaboráns helytartója az SZDSZ és a többi párt tudatos stratégiával rendelkezik arra, hogy hazánk elnéptelenítésére, ebből a logikából érthetők a törvényeink.

Találkoztam már a fenntartható fejlődés konferenciákon és EU konferenciákon is a Bogár – féle megközelítéssel.

Ebben a blogban írtam már ennek az elméletnek a népi változatáról, az egyik kisváros szociális rendszerének vezetőjénél találkoztam ezzel az logikával, mint nyíltan antiszemita modellel.

Én magam nem hiszek ebben a faji alapú háborúskodásban, bár kétségtelen, hogy a háborús szembenállásra ilyen ideológiák alkalmasak. Hazánkban a belpolitikai megosztottság szerves része ez az ideológia, mi egymással szeretnénk háborút vívni, és ehhez alkalmas eszköz az antiszemita kártya. A két világháborút előidéző puskaporos hordó ismét létezik a Kárpát medencében.

Érdekes, hogy a jobboldalon 6-8 hónappal ezelőtt fordulat következett be ezügyben, letett a FIDESZ a nyílt antiszemitizmus felvállalásáról, mégis folyamatosan fönntartják a jobboldali televíziók a témát.

Abból a szempontból kellene megvizsgálni ezt a felvetést, hogy vajon ezekben az alkufolyamatokban nem-e a hazai mandátum hiánya illetve a tárgyaló delegációk alkalmatlansága a hatás specifikus tényező. Nálunk nincs aki védje a hazai piacokat. Amikor egy nyugati országba amerikai énekes koncertezik, akkor az USA köteles fogadni egy ottani sztárt. A mi országunk nem alkalmazza ezt a gyakorlatot. A hazai könnyűzene piaca nyitott a külföldi bandák előtt, ők meg védik tőlünk a piacaikat.

A hazai történelemben különösen a közelmúlt történelmében meg kellene vizsgálni a nagy alkufolyamatokat. A Bogár-féle nézőpontból is, meg más nézőpontokból is. Szerintem mi egy fejletlenebb kultúra vagyunk és azért vagyunk gyarmatszerűen elfoglalhatók sok-sok piaci szegmensben. Olyan ez mint a reciprocitás világában élő afrikai törzsek üveggyöngyért országot „kereskedelme”. Mivel a hazai elit fejében max az ipari társadalom világa van benne, így nem értik, hogy miként működik az információ alapú vagy a tudás alapú gazdaság. Ahogy a törzsi társadalom nem érti, hogy a föld érték, úgy mi nem vagyunk hajlandók belátni, hogy az országban rendelkezésre álló ügyféltőke azokban a piaci szegmensekben, amelyek alapvetően információból vannak (bank, mobiltelefon, internet, tudásmegosztás) nem érzékeljük, hogy ingyen odaadtunk értékeket. Azok akik a nevünkben tárgyalni mennek a mi érdekeinkkel ellentétes érdekeket képesek képviselni, vagy ami még rosszabb, nem ismerik fel, ha a tárgyaló fél ilyet képvisel.

A legnagyobb volumenű brókerkrízis, a Trianoni béke diktátum volt, ahol nyelveket nem beszélő tárgyaló delegáció nézte tátott szájjal, hogy miként darabolják szét az országot körülöttünk.

Hasonló alkuképtelenséget mutat a hazai fejlesztéspolitika. Mind az NFT I., mind pedig az NFT II. olyan mértékben rombolja az ország modernizációs verseny feltételeit, hogy utólag úgy tűnik, a hazai kormányok képesek az ellenkező irányba vezényelni a fejlesztéseket.

Az EU költségvetése 80%-át költötte olyan agrártámogatásokra, amely elpusztította a kelet európai mezőgazdaságot. Technológiai versengésben már régen lemaradtunk, a szolgáltatások tekintetében lehetett volna alakítani valamit. A szlovének például, az első 8 évben nem engedték be külföldi bankokat, a gazdaság és a jövedelem szint piaci viszonyokhoz szervesen illeszkedő fejlődése hamar lezajlott, a bennszülöttek tulajdonosi pozícióban vannak, pár éven belül megteremtették a 450.000 Ft-os minimálbért, ami a nyugati kultúrához szervesen illeszkedő életmódot teremt.

Nálunk a bankok, épp az első 8 évben nem adtak hitelt a kisvállalkozásoknak, és a közepes vállalkozásoknak. Sorra adtuk el a kereskedelmi csatornákat, a mezőgazdasághoz kötődő feldolgozóipart, az állami szolgáltatókat, legutóbb a MÁV Cargo privatizációjával ennek talán utolsó darabja került értékesítésére.

Az NFT II nagy tragédiája, hogy ignorálja a humán szolgáltató szektor kiépülését. A mezőgazdaság és az ipar eltartó képessége drasztikusan csökkent, más országokban a szolgáltató szektor szívta fel a szabaddá vált munkaerőt. Nálunk a kormány inkább ellenséges a tudásintenzív szervezetekkel.

A két nagypártnak inkább arra van stratégiája, hogy miként pusztítsa az amúgy is csökevényes nonprofit szektort.

A jobboldal ugyan szájal arról, hogy ha ő lenne kormányon, akkor megvédené a nemzeti érdekeket, de az Orbán kormány alatt is csak a szakmai alkalmatlanságot láttuk a legfontosabb kérdésekben (munkahelyteremtés, nonprofit szektorhoz való viszony, média és a tudományos discurzus felszámolása).

Az előcsatlakozási tárgyalásokon, a mezőgazdasági támogatások fogadására irányuló felkészülés vezetésénél ugyan azt a tárgyalási infantilizmust láthattuk, mint korábban. Most sincs olyan felkészülés egyik politikai oldalon sem, amely a saját munkájukat az információs társadalomhoz vagy a tudás alapú társadalomhoz szervesen illeszkedő szintre fejlesztené a stratégia alkotás, a fejlesztés politika területeken. Ebben a tudományos discurzusnak nagy a felelőssége. Könnyű a nagytőkére rákenni azt, ami valójában a köztünk élő politikusok felelőssége. Könnyű a pártfinanszírozás felemlegetésével felmenteni a politikusokat a köztörvényes rablás bűne alól. A jövőt élték fel! 1000 milliárdos kamatterhe van az adósság állománynak és az 1000 milliárdos EU-s forrásokat nem fektetjük be olyan módon, hogy abból fellendülés legyen.

A kilentúra építésen és a sajtócsatornák kontrollálásán kívül semmire nincs a politikusainknak stratégiája. Ezt pedig nem lehet úgy alkalmazni például a fejlesztéspolitikai tárgyalásokon, hogy ebből gazdasági fellendülést lehessen elérni.

Szerintem a nemzetpusztító alkuszok képe sokkal inkább értelmezhető az autokratikus politikusainkra, akik folyton csak rögtönöznek, és mindegy nekik, hogy milyen a bankszektorunk, elpusztul e a hazai ipar, mezőgazdaság, szolgáltató szektor, túrizmus.

Sokkal inkább arról lehet szó, hogy a köznépi sorból kikerülő politikusaink olyan közlegelőnek tekintik a pozícióikat, ahol a magánérdeküket bármikor a közérdek elé helyezhetik. Ebben vastagon benne van a hallgatag tudományos discurzus és a harmat gyenge civil társadalom.

Állítólag van egy New Yorki közmondás, amely szerint, ha van egy magyar barátod, nincs is szükséged ellenségekre.

7 komment

Címkék: oktatás kampány politika kutatás konferencia társadalom demokrácia

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr22287816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

suomi 2008.01.08. 05:21:36

Tévedsz.
"A legnagyobb volumenű brókerkrízis, a Trianoni béke diktátum volt, ahol nyelveket nem beszélő tárgyaló delegáció nézte tátott szájjal, hogy miként darabolják szét az országot körülöttünk."
A magyar delegáció vezetője a nagytudású politikus gróf Apponyi Albert,véleményét anyanyelvi szinten,franciául,angolul és olaszul mondotta el.

suomi 2008.01.08. 05:26:31

Természetesen,véleményéhez hűen,az okmányt nem irta alá,hanem demonstrálando egyet-nem-értését,-lemondott és hazautazott.
M.o. kénytelen volt két jelentéktelen kormányzati tisztviselőt küldeni,hogy a BÉKEDIKTÁTUMOT aláirja.

Fractional Reserve · http://www.mises.org/Books/mysteryofbanking.pdf 2008.01.08. 12:07:30

Mindekire aki a pénzuralmi rend diktátumai ellen felemeli szavát, azonnal az antiszemitizmus vádját próbálják rámosni. Sajnos e cikk írója is kezdi összemosni azokkal akik tényleg faji alapon gondolkodnak. Szerintem téves, már csak azért is mert épp elegendő hajtóerő van az úgynevezett "antiszemitizmus" pajzs mögött. Nem kellene besorakozni ide is.

Ezen kívül a cikk kezd súrolni néhány jó gondolatot is, bár nem igazán találja meg az ok-okozati összefüggéseket.

Figyelemre méltó megállapítás a következő:
"A szlovének például, az első 8 évben nem engedték be külföldi bankokat, a gazdaság és a jövedelem szint piaci viszonyokhoz szervesen illeszkedő fejlődése hamar lezajlott, a bennszülöttek tulajdonosi pozícióban vannak..."
A bankok privatizációjának szekerét elsősorban a törpepárt tolta előre. Miután túlprivatizálták a bankszektort olyan helyzetben amikor a világban a részleges tartalékrátával megteremtett óriási pénzszivattyú mechanizmussal tolja át az értéket a pénztulajdonosokhoz, tehát kvázi pénzhamisitásként üzemel a kétszintű bankrendszer, akkor a négyévente megválasztott politikusok szinte teljes mértékben tehetetlenek. Ez esetben elegendő egy százaléknyi komprádor politikus, és az őt támogató globális médiapropaganda, a már általunk is ismert forgatókönyv szerint működik minden.

"A jövőt élték fel! 1000 milliárdos kamatterhe van az adósság állománynak..."
Vajon miért történhez ez meg? Mondhatjuk azt, hogy Magyarországgal ez megtörténik mert ........ No de mi van az USA-val? Ott miért van úgyszintén hatalmas adósságcsapda?! Az oka ugyanabban gyökerezik. Ha már itt senkinek sem sikerült teljes és átfogó magyarázatot találni, akkor nézzétek meg miről beszél amerikában Ron Paul. Ő az egyetlen elnökjelölt aki mögött van olyan tudás amit nekünk is érdemes átgondolni, még akkor is ha minden szempontját nem kell készpénznek vegyük. Elegendő ha csak a jelenlegi bankrendszer működéséről szóló kritikát áttanulmányozzuk. Máskülönben önmagában mit sem ér a megállapítás, hogy "A jövőt élték fel!". Hogy is van ez?!

Bogár László elemzései abból a szempontból jók, hogy az egész társadalomra mérve kimutatja a kifosztási ráta növekedését. Vagyis hiába dolgoztunk többet mégis kevesebb maradt.

Akkor meg hogy is éltük fel a jövőt??!! Nem véletlenül másról van szó? Aki felélte a jövőt, az legalább jobban él. Na de ez nem így van.

Kár, hogy Bogár sem megy tovább a jelen pénzrendszer kifosztó mechanizmusainak elemzésébe... Nem is értem miért nem teszi ezt.
Nekem csak ennyi a problémám vele.

RDH · http://sexchat.hu?ref=1822 2008.01.08. 13:27:11

Kedves Fractional!

Akár azt is el tudnám képzelni, hogy publikálj ezen a portálon. Az a célja ennek a portálnak, hogy elemzgessünk, írjunk jelenségekről, tisztázzunk fogalmakat. A "föléljük a jövő" az a Pál Tamás életművének az egyik fő üzenete. Ő ifjúságkutatóként dolgozott,és a generációs adósság elméletében figyelmeztett erre a jelenségre. A jelenség földcsuszamlás szerűen bekövetkezett, hazánk iskolapéldája lett ennek a jelenségnek. Arról szól, hogy ha egy aktív korosztály megvonja a felkészülés lehetőségét a fiatal korú inaktív korosztályoktól, akkor számíthat arra, hogy ha majd ők lesznek aktív korosztály, akkor nem lesz nyugdíjuk, mert a korosztályokon belül olyan nagy tömegben termeli ki az inaktív rétegeket, hogy nem fog tudni eltartani inaktív öregeket, vagy újra nem fektet be a fiatal korosztályokba.

Fractional Reserve · http://www.mises.org/Books/mysteryofbanking.pdf 2008.01.08. 14:38:40

Kedves RDH.

Köszönöm a tippet. Eddig még nem ismertem Pál Tamásnak ezen életművét, de kiváncsivá tettél.
Értem amit írtál és teljesen igaz a felvetés. Tehát nem csak pénzrendszerbeli hibák okozta torzítással lehet adósságot teremteni ami majd visszaüt, hanem a társadalom egyéb funkcióit is ellátó rendszereiben.
A társadalmi méret, vagyis az önállóan cselekvő emberek sokaságának az egymásra hatása adja azt a közeget amit az emberiség még mindig nem kellő hozzáértéssel kezel.

RDH · http://sexchat.hu?ref=1822 2008.01.08. 17:39:02

Kedves Fractional Reserve!

A mi fogalomrendszerünkben különbséget teszünk kultúrák között asszerint, hogy ipari társadalom, információs társadalom vagy tudástársadalom stádiumban járnak éppen. (Domschitz Mátyás) Megvan a tudás rég a centrumországokban, ott egyre többen értik is, és úgy szavaznak. Vagy legalább felismerik, hogy ha valaki tartósan visszafelé húzza a szekeret.

Sajnos nálunk egy rég lejárt lemezről leszedett dallamot hozott a rendszerváltás. Ráadásul a hazai politikai elit kinyírta a civil discurzust, ellopja a foglalkoztatási pénzeket, vagy minimum eltéríti a tudásintenzív fejlesztések elől. Ettől sülyedünk a többi keleti országhoz képest. Sok cikkben kifejtjük ezt a blogban.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.01.10. 00:55:00

A Bogár turné egyik állomásán
ujgen.blog.hu/2008/01/05/kedvencunk_bogar_laszlo
nekem megakadt a szemem, sőt úgy keveredtem megint ide, hogy azt hittem a gugli az én posztomra mutat
süti beállítások módosítása