Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Légy REGISZTRÁLT álláskereső, ha tudsz!

2007.12.10. 17:02 :: RDH

A kormány megszorításai után elhatároztam, hogy felkeresem az illetékes munkaügyi központot, hiszen manapság már vérre megy ha valaki nem fizet TB-t, és adókat. Így kezdődött minden…

Egy csendes napon interneten felkerestem nemes célomhoz a ÁFSZ weboldalát, mivel előtte hiába kerestem a régi munkaügyi központokat, számtalan „fejlesztés” alatt felirat után minduntalan oda jutottam. Nagy nehezen meg is találtam a Közép-magyarországi munkaügyi központ lapját, amin semmi infó nem volt azon kívül, hogy most már a régi weboldal helyett ez van.

Némi dühös kattintgatást követően visszakanyarodva a Google nevű hatásos keresőhöz, onnan sikerült megtudnom hogy én mint XVII. kerületi lakos valójában a XVI. kerülethez tartozom. Még szerencse, mert oda aztán lehetetlen tömegközlekedéssel eljutni… na mindegy, de legalább már tudom hova kell menni. Azt még ekkor nem tudtam, hogy első alkalommal totálisan feleslegesen látogattam meg a hivatalt, ugyanis 4 évre visszamenőleg kérnek minden iratot. És amúgy is mivel évekkel ezelőtt már jártam egy szintén Közép-magyarországi régióban található kirendeltségükön, nem tudnak velem mit kezdeni, mivel át kell kérniük a korábbi adataimat.

Így kb. egy héttel később visszarendeltek, vittem minden papírt. Ám az adatok még nem kerültek át a másik kirendeltségről. Szóval látszólag rögzítettek valamit. És menjek vissza később. Majd hívnak.

Néhány nappal később jött a hívás, megérkezett az előzményem menjek be!

Megérkeztem. Mivel most vagyok itt harmadjára és még mindig volt olyan papír amit korábban nem mutattam be (egy banki kivonat melyben igazolom a bediktálni próbált bakszámlaszám hitelességét, a nálam lévő bankkártya és egy átutalási megbízás erre nem volt elég), szóval naivan megnyomtam a hiánypótlás gombot a számsorosztó masinán. Több sem kellett a közelben lévő ügyintézőnek, kitépte kezemből a sorszámot, és közölte hogy én új vagyok. Hiába mondtam hogy kolleganője telefonon hívott ide, időpontra, soron kívül stb… nem számít és ÚJ vagyok!

Mikor bejutottam ÚJ révén kezdtem elölről, nagy nehezen meglettek a papírok, mindent újra megkérdeztek… 3 nap alatt ez volt a 4. ügyintéző, de itt már pötyögni kezdett a gépbe és jöttek a kérdések is.

Már az adategyeztetésnél megakadt a dolog. Van a lapon olyan hogy lakcím, postacím és ideiglenes lakcím. Mivel én szerettem volna postacímet megadni, így voltam bátor ezt beírni, mire kijelentette az ügyintéző hogy olyan nincs! Csak azt a címet adhatom meg értesítési címnek ami a lakcímkártyámon van! (Törvényi előírás!!!)

Na jó… akkor már kezdtem pipa lenni, mert nem volt olyan kérdése amire én válaszolhattam volna. Ekkor jött a telefonszáma kérdés. Gondoltam, ha már harmadjára vagyok itt, és már fel is hívtak, csak tudják a számom. Hát nem. Mondtam akkor nincs is… Erre a nő elviharzott, majd előszedte a korábbi anyagom, amin egy vidéki szám szerepelt. Kérdezte hogy akkor ott miért van szám? Elmagyaráztam neki hogy azt is beírhatja. Na most jött a legjobb indoka… ezt nem veszi be a gép, ez hamis szám!!! Javasoltam tárcsázza a számot mielőtt hazugsággal vádol… de itt megint elrohant. Nem írta be a számot.

Ezen a ponton márt tényleg hülyén éreztem magam, de az csak a kezdet volt.

Arra a kérdésre hogy tagja vagyok -e valamely gazdasági szervezetnek kategórikus nemmel válaszoltam, de megemlítettem hogy egy egyesületnek tagja vagyok. Erre figyelmeztetett, hogy nem lehetek tagja gazdasági szervezetnek, és tudatába vagyok -e hogy büntetőjogi felelőségem tudatában nyilatkozom!?

Jöttek az iskolák. Ügye már kétszer bevittem az összes bizonyítványom. Így elvileg mindent tudott. Na de azért megkérdezte milyen munkát keresek. Mondtam hogy ha már van érettségim akkor olyat amihez az jó, meg vannak OKJ-s képzéseim, azt is használhatnánk.

Itt sietett megjegyezni, hogy ezek nem szakmák, ezeket nem tudja felrögzíteni! Csak a középiskolai szakmámat – amiben soha nem dolgoztam. Visszakérdezem hogy ügye csak viccel? Mi van ha én nem akarok villanyszerelő lenni ha az elmúlt 10 évben teljesen mással foglalkoztam. A válasz – mivel nincs szakképesítése általános iskolai végzettségnek megfelelő állást fog keresni… Több sem kellet… itt már én is kénytelen voltam pár kedves sót szólni az ügyintézőhöz.

A válasz… ha nem hiszi el, olvassa el a vonatkozó törvényt!

Aztán még több kérdés elhangzott, szinte egyikről sem tudott felvilágosítást adni, például arra a kérdésére sem amiben afelől érdeklődött hogy pályázatok segítségével szeretnék e állást keresni. Itt ismét megemlítettem, hogy talán az egyesülettel nem lenne hülyeség valamilyen támogatást szerezni a bérkeretemhez (Közhasznú foglalkoztatás arra amit a Munkahelyteremés.hu Programban önkéntesként csinálok, azt esetleg lehetne egy minimálbérért) stb… de itt már konkrétan lehülyézett!!! Mondván mit képzelek én, ilyen nincs! És egyébként se fárasszam a hülyeségeimmel.

Szó szót követett, majd elküldött egy 2 napos képzésre! Bosszúból! Utóbb kiderült csak engem az aznap regisztráltak közül. A képzésen résztvevő 20 emberből mindössze 4 főnek volt kötelező elmenni. Biztos csak az ilyen akadékoskodóknak mint én.

A képzés meglehetősen tanúságos volt. Hogy a végén kezdjem, a drága ügyintéző nem értette mi az hogy érettségi bizonyítvány – ám mint az ÁFSZ megbízásából tartott képzésen kiderült, az ügyintézők végzettsége nem más mint érettségi bizonyítvány!

A képzés nagyon hasznos volt, de hogy csak a személyes érintettségem kapcsán felmerült dolgokat említsem:

Az én ügyintézőm 2 napon belüli munkába állást jelölt az Álláskeresési megállapodásban, holott én 2 hetet mondtam. Ő ezt törvényre hivatkozva elutasította. Az ÁFSZ ellenben 30 napot engedélyez.

Ingázás vállalása. Itt is nemet mondtam, mivel ezzel akár egész Pest megyében elhelyezhetne. Itt is törvényre hivatkozva utasította el kérésemet. Az ÁFSZ ezt a kérdést szabályozza. Nem vagyok köteles naponta 90 percnél többet utazni!

Az ügyintéző kereseti igényemet nem kérdezte, a megállapodásba viszont minimálbért írt!

Persze a ÁFSZ is ismeri a törvényt, így jogom lett volna postázási címet megadni, nem csak azt, ami lakcímként szerepel a lakcímkártyámon.

A szerződés 6-os pontja az ÁFSZ mintáján tartalmazza az útiköltség térítést. Ezt az Én szerződésem nem tartalmazza! Direkt kérdésemre is elutasították eme igényemet már a megállapodásban rögzített igények szintjén!

A szerződésben ugyanakkor az is benne van, hogy az ÁFSZ-nek nem feladata számomra állást találni, ám ha mégis kiközvetít azt köteles vagyok elfogadni, még akkor is ha én azt nem jelöltem meg keresendő területnek!

Az csak hab a tortán, hogy eddig kb 10.000 Forintomban van ez a hercehurca, és a mai napig nem vettek nyilvántartásba! Szóval ember legyen a talpán, aki ma munkanélküliként regisztrálni akarja magát…

UI: A képzést vezető viszont megnyugtatott, hogy az semmi hogy engem lehülyéz az esetleg képzetlenebb ügyintéző, őket ugyan így elküldik melegebb éghajlatra, pedig egy csapatban dolgoznak.

2 komment

Címkék: oktatás civil eu társadalom demokrácia központ foglalkoztatás munkaügyi

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr77259315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atom_hfgjghjghj 2007.12.12. 21:53:59

Sajnos nekem is el kell majd látogatnom e csodás intézménybe. Párszor már voltam, de legutóbb megbeszéltem az ügyintézővel hogy ha se munkát nem tudnak ajánlani, se továbképzésre, tanfolyamra nincs lehetőség, akkor meg felesleges azt az 1500Ft-ot és 3-4 óra időt/alkalom kidobnom az ablakon(persze hogy az örs vezér tértől újpest központhoz kell járnom) és inkább foglalkozzanak azokkal akiknek a szakmájában van munka vagy segéjért mennek. Most a TB miatt megint járkálhatok, hurrá.
(Viszont velem normálisak voltak, már ha az normális hogy segíteni nem tudtak)

hunostor 2012.08.21. 21:32:56

Én is jártam, egy tonna végzettségemhez nem tudtak a 9 hónap alatt egyetleneggy, azaz egy munkát sem ajánlani.
süti beállítások módosítása