Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A pártok istenkirályokat keresnek az Uniós pénzek felügyeletére!

2007.10.20. 10:30 :: RDH

A MANCS tényfeltáró cikke kiderítette, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv végrehajtását felügyelő eseti parlamenti bizottság tagjai, kimutathatóan jövedelemhez jutottak az általuk felügyelt pénztömeg 1%-ából. Olyan szervezeteket, amelyekben ők valamilyen másodállásban megbízottak, nem nehéz találni. A MANCS belenézett Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elektronikus monitoring rendszerébe.

A 7 megnevezett politikus, egyenlőbb az egyenlők között, mert az ő munkahelyeik úgy tűnik nagyobb biztonsággal nyernek a pályázatokon. Ha az ország más 7 emberét szúrnánk ki a tömegből, nem biztos, hogy mindenkinek a munkahelyén megtaláljuk a sok ezer milliárd Forint Uniós pénz 1%-át.

Az érintettek Pelczné Gáll Ildikó, az eseti bizottság Fideszes elnöke, Baráth Etele, a bizottság egyik szocialista alelnöke, valamint a jelenlegi tagok közül Szűcs Erika (MSZP), Nógrádi Zoltán (Fidesz), Szatmáry Kristóf (Fidesz), Hock Zoltán (MDF), Nógrádi László (KDNP), valamint a bizottságból már távozott Ágh Péter (Fidesz).

Gusztos Péter (SZDSZ) javasolta, hogy „minden párt képes a soraiból olyan bizottsági tagokat jelölni, akik semmilyen céges, önkormányzati-szerződéses vagy egyéb anyagi érdekeltséggel nem rendelkeznek az uniós támogatások elosztása kapcsán”.

Malajziában szokás, hogy a király, a tökéletes alattvalók közül választ magának feleséget, ezért bizonyos családok, akik erre a posztra jelölik lányukat, az udvari etikett szerint nevelik csemetéjüket, kínosan megőrzik a szüzességüket, igyekeznek magán tanítókat fogadni, hisz később a nyertesnek teljesen betölti majd a napirendjét a teljesen leszabályozott királynői életmód. Úgy napoztatják, hogy a testén semmilyen folt ne keletkezzen, mert pályázati feltétel a tökéletesség. A nyertes pályázó, aztán élete végéig járja az udvari rituálékat, eljátssza a premodern korban keletkezett médiasztár szerepet férje mellett.

Kérdés, hogy Gusztos Péter javaslata a legarcátlanabb maffia javaslat, vagy valóban az átláthatóságot és a hatékonyságot szolgálja?

Az előbbi mellett szól, feltéve, hogy az öt párt talál 7 olyan embert, aki nem halmozza a funkciókat megélhetési okokból, akkor összeáll a szeplőtelen bizottság, a politikusok a tisztaságuk mellett érvelhetnek, hogy bizony ebben a felügyelő szervben nincsenek ilyen érdekeltségek, senki nem lesz önnön szervezetének APEH ellenőre.

Mitől lenne ez valóban kontroll, ha ezeket a szeplőtelen „istenkirályokat” az az apparátusi érdekcsoport jelöli és hívja vissza, aki már szűzlyány korában is kurva volt! Akiknek a közpénzek körüli üzletszerű kéjelgés napi gyakorlata!

A politika megint a politikáról gondolja, hogy majd kontrollálni fogják egymást. Civilizált országokban szakmapolitikai kontrollok és civil érdekképviseletek kontrollálnak.

Nálunk ilyen nemigen fordulhat elő!

2 komment

Címkék: politika civil mszp fidesz eu tisztasági csomag

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr88201910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ica · http://www.erte.hu 2007.10.21. 21:42:00

Kedves Olvasó!
Életünk minden területét belepi a korrupció. A most ,,véletlenül" felszínre ,,vetett" ügyek csak a jéghegy csúcsai. Meg kell nézni, hogy milyen ,,kiválasztás" előzte meg a HVI iroda cím odaitését. Én amikor felvetettem egy pártokrata jelenlétében, hogy pályázni szeretnék e címre, kijelentette, hogy minek, mikor már minden kistérségben tudják ki lesz a nyertes.
De ugyanez történt a Leader csoportortok alakításánál. Van olyan kistérséghez, ahol alakult egy Fideszes, meg egy MSZP-és akciócsoport. A mi akciócsoportunkban például a politikusok biztosítják a politika mentességet. Miközben lenyúlják a hazai és Uniós forrásokat, magán célra, vagy a pártkasszák dagasztására, addig a civilszférának csak néhány morzsa jut arra, hogy társdalmi szükségletet kielégítő projektjeit megvalósítsa. Nem beszélre arról, ha Uniós projektetet valósít meg, több hónapra milliókat kell megelőlegeznie a magyar államnak. Jó lenne, ha felébrednénk vérge a csipkerózsika állomból, és valós párbeszédet folytatnánk, hátha egyszer felfigyel ránk a média.

tl 2008.10.30. 16:05:48

10% Feri nincs a listán?
süti beállítások módosítása