Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Varázsoljunk demokráciát

2009.12.19. 12:16 :: Saman

Bitó László egyetemi tanár írt egy cikket a demokrácia körüli reménytelenségről. Szumma szummárum arra buzdít a cikkben, hogy ne adjuk fel a reményt, ne  képzeljünk patákat és szarvakat Orbánnak, inkább feltételezzük, hogy eztán demokrata lesz, és a saját belső mércénkkel hívjuk elő a FIDESZ személyiségében lévő demokrata arcot.

Egyrészt igaza van ebben a szerzőnek. Magunkban inkább tudjuk menedzselni a változáshoz szükséges újfajta hozzállást, másokban ez nehézkes és sokszor reménytelen.

Ugyanakkor állati nehéz felvenni ezt az attitűdöt.

Felejtsem el minden sötét tettét, soha többé ne hánytorgassam a szemére, hogy velejéig civilgyilkos és minden lépésében zsákmányszerző, fogladjam el, hogy az ő kezében lesz a karmesteri pálca és nekem (és a többi tíz vagy huszonmilliónak) fogja vezényelni, hogy miként másszunk ki a komplexusaink gödréből?

 

A közbeszéd számos ponton tartja a FIDESZ tetteit a demokráciára veszélyesnek. Én magam demokrácia fejlesztéssel foglalkozó ifjúsági mozgalmakban nőttem fel. Ezeket a Halász - Zuschlág paktum halálra ítélte, így szinte írmagjuk sem maradt mára.

Én egészen elmélyültnek látom a FIDESZ csapat által kezdeményezett, de a végrehajtásban az MSZP és az SZDSZ segítségére is támaszkodó pusztító tevékenységet.

Vélményem szerint a mi kultúránk vélhetően a folyton cserélődő idegen hatalmak fennhatósága miatt eleve bizalmatlan a fölül lévő intézményességekkel. Ha lenne királyunk, mi leköpnénk nap mint nap.

A FIDESZ politikai szocializációs tevékenysége ezen az intézményeségtagadó ponton sokat erősített az eleve szélsőségesen erős ilyen irányú kultúrális belállítódásunkon.

Akár kérdőívvel is meg tudnám mérni egy kultúra intézményességtagadó mélységeit, a nőies és individualista (Globe és Hofstede mérőeszközei) adják ki az intézményességtagadó szélsőséget.

Az individualizmus - kollektivizmus skálán másodikak vagyunk, előttünk egy afrikai ország, a nőies - férfias skálán harmadikak.

A FIDESZ kitartó munkával idézte meg azt a khaoszt, ami kultúrálisan előállt.

A cikket kiegészíteném egy újabb szemponttal. Vajon Orbánnak van még kedve kormányozni? Vajon innen is fel tudja majd venni a szálat? Nem fog elle fordulni a népharag, ha kiderül, hogy semmilyen csodafegyver nincs a birtokában?

 

Érdekes ez a varázsoljunk demokráciát megközelítés, de az a baj, hogy a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia fizikailag fenyegeti azokat a lúzereket, akik egyszerűen csak a saját tisztességességükkel akarnak valami optimális hatást kiváltani a környezetükből.

Geréb Ági bebörtönzésével már megvan az első olyan áldozatunk is, aki egy hiánypótló szociális szolgáltatás megszervezéséért a hatályos törévnyek alapján gyilkosnak titulálható, és lecsukható.

A civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia és a kórházi nőgyógyász érdekcsoport fel tud mutatni ilyen törvényeket és ilyen bíróságot. A többi új tipusú társadalmi mozgalom körül is fel tudom mutatni a fizikai fenyegetettséget.

Ami a leg szomorúbb az egészben, hogy ha ők nem számíthatnak a demokratikus kontrollok védelmére, akkor ki?

 

A visszahívhatóság valóban tökönragadná ezt a kérdést. Az amerikai demorkácia és a hazai akárminek az összehasonlításából azért kiviláglik, hogy miért védi a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia megveszekedetten a visszahívhatatlansághoz sőt a számonkérhetetlenséghez való Álmos vezértől eredeztethető örökölt jogát.

Az amerikai kultúrában, ha a képviselődet nem tartod egy részletkérdésben a közérdeket kellőképpen érzékelő figurának, akkor kampányolsz a civil ügy mellett és ha a közvélemény melléd áll, ez végzetes a képviselő pozíciójára nézve.

Hazánkban a részvételi demokráciának se gyökere, se infrastruktúrája nincs. A legerősebb civil mozgalmak, (vegyük példának a NOE-t.) infantilis pattogó bolhák a parlamenti prátokhoz képest. Ráadásul a hazai érdekképviseletek nem is szoktak komolyan ütközni a pártokráciával.

Néha egy-egy magánszemély felveszi a kesztyűt ésleoszt nekik egy nyaklevest.

Idehaza az a módi, hogy jedi lovagként van-e akkora varázshatalmad, hogy egy MSZP vagy egy FIDESZ jellegű dinosaurusz erejét megtörd egy társadalmi konfliktus elsetén.

Erről szól a visszahívhatóság / számonkérhetetlenbség körüli hazai huzavona.

Az érdekképviseleti sikerek esetén kizárólag ezt a jedi jelenséget tudjuk felmutatni. Ilyen például a MIÉP kigolyózása a parlamentből, vagy a népszavazás a vizitdíjról, és még sorolhatnám.

Mi vagyunk a világ leg individualistább népe. Miért-ne tekinthetnénk a képviselőkre úgy, mint személyekre?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr21608725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása