Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Az otthonszülés esetpélda és a demokrácia deficitek

2009.12.19. 15:34 :: Saman

 A Ve-Ga levlistán eljutott hozzám egy sajtóközlemény, amit az otthonszülést támogató civil szervezet adott ki a Geréb Ágit ért bírósági attak kapcsán.

 Korábban a blogon írtam egy cikket, ahol beszámoltam egy otthonszülés eset kapcsán felmerült kórházi anomáliákról. Dióhélyban annyit az esetről, hogy bábák feltételeztek egy komplikációt, ezért kihívták a mentőket. Mind a mentősök, mind pedig a kórházi személyzet láthatóan megveti a bábkat és az otthonszülést választókat. A két csoport nem az együttműködés, hanem a konfliktus útját járja.

A cikket kitette az index, így sikerült vélhetően orvos polgártársainkkal vitatkoznunk a kérdés kapcsán, sőt annyira felpiszkált a vita, hogy írtam egy javaslatot is arról, hogy a születés körüli kérdések társadalmi vitájához milyen egyéb kérdéseket javaslok civil és tudományos köröknek körbe járni. Számomra természtes, hogy a szülész nőgyógyász és a bába érdekcsoportok részt vegyenek egy ilyen társadalmi vitában, de az rajtam kívül senkinek sem természtes, hogy az ezzel kapcsoltos közbeszédnek sok más szereplője van. Kezdve a mezítlábas polgároktól, különösen azoktól, akik valamilyen sérelmet szenvedtek el a szülészeti ellátásban.
 
A blogon megfogalmazódó egyik hipotézist is alaposan körbejártam a vita kapcsán. A kommenteket vagy a hazai szülészet - nőgyógyászat körüli szervezeti kultúrával kapcsolatosan értelmeztem azt, hogy magán hordozza-e az "intézményeségtagadó kultúra" hipotézissel kapcsolatos attitűdöket az otthonszüléssel kapcsolatos nőgyógyászi és politikai érdekcsoportok viselkedése.
 
A közleményt végigolvasva megnyugodtam, hogy a felvetésem helyénvaló. Nem orvosi kérdésekről írok, hanem társadalmi tervezésről. Nem a nemlétező orvosi szakmaiságom jogán szólok, hanem polgárként. Elegendő a sajtóközleményben megfogalmazott jelenségeket összekötni a legfontosabb demokrácia deficitekkel kapcsolatos modellekkel, kiderül, hogy a születés reformja és a demokratikus kultúra állapota szorosan összefüggő kérdések.
 
A demokrácia deficitek leküzdésével foglalkozó mozgalmunk hagyományos témáit kérem számon ezen az eseten, felhasználva a sajtóközlemény témáit.
 
Most, hogy a Geréb Ágiék mozgalmiságának a saját diagnózisát olvashattam ráerősítenék néhány dolgora.
 
1. A pártokrácia azért nem képes az otthonszülés körüli társadalmi vita lefolytatására, mert a rendszerváltás utáni döntés előkészítés kultúrája ebben az esetben is magán hordozza azt a kultúrális sajátosságunkat, hogy mi nem szoktuk az érintetteket és a kulcsfontosságú szakértőket bevonni a döntés előkészítési folyamatokba. (Varga Károly)
 
2. Ez egyrészt döntés előkészítési szempontból érdekes, másrészt a cikkhez kapcsolódó kommentek szövegelemzéséből kiderül, hogy egy "hétköznapi orvos" elvitatja egy "hétköznapi polgár" azon jogát, hogy megnyilvánuljon a kérdésben. Nem egyszerűen a demokrácia deficitek konkért esetpéldájáról van szó, kultúrálisan elismerjük azt, hogy az érintettek felszóllalását szankcionálja a szervezeti viselkedés. (Pál Tamás)
 
3. Az ügy körüli szabályok a nőgyógyász érdekcsoport és a pártokrácia zsákmányszerző tipusú együttműködése, azaz kirekesztő és versenykorlátozó módon torzítja az otthonszülés körüli világot. ( Iversen, Torben, Stephens, John D.)
 
4. Az esetpélda jól mutatja, hogy a politikai paletta minden szereplője a zsákmányszerző érdekcsoport mellé áll a konfliktusban, mind a FIDESZ mind az MSZP kormány elmulasztja a gyermek érdekek vagy az alkotmányos polgári érdekek jogi normákkal történő konkretizálását. Az eljárásokban még az sem merül fel, hogy az érintett szakmai érdekcsoport megszólalhasson, az végképp nem, hogy a "harmonikus anya gyermek kapcsolathoz való jog" mint közérdek áthassa a szabályozást és a végrehajtást. A terület szabályozása, de a napi gyakorlat változásának tendenciái kitűnő esetpéldául szolgálnak a civilgyilkos mentalitásunk megértéséhez.
 
5. A rendszerváltás óta először fordul elő, hogy alternatív társadalmi mozgalom vezetőjével szemben ilyen arroganciával lép fel a hatalom. Bebörtönözni készülnek egy olyan embert, aki hiánypótló szociális szolgáltatás kiépítésének szentelte az életét. Az élet bármely területének emberközpontúbbá tétele értékként kellene, hogy megjelenjen az életünkben, tűrhetetlen a bíróság és a jogszabályalkotó fenyegető viselkedése. Fel kell emelnünk a szavunkat az emberközpontú és tudásintenzív mozgalmak szisztematikus üldöztetése ellen. Az európai kultúrkör alapvető tendenciáival és a világgazdasági versengés tendenciáival megy szembe az a rendszer, amely nem ismeri el az emberközpontú és tudásintenzív innovációk létjogosultságát. Nem viszonyulhatunk úgy az otthonszüléshez, hogy " az meg minek? ", ha mégis azt tesszük, el kellene gondolkodnunk azon, hogy mi a következménye ennek a mentalitásnak.
 
6. Az intézményességtagadó mentalitásunk teszi lehetővé, hogy felvethető legyen a bíróság által az a kérdés, hogy az élet védelmében fellépő fejlesztő szakember gyilkos-e. A szakszerű segítségnyújtás illegalizálását szabályozó érdekcsoportok birtokolnak minden anyagi és társadalmi státuszt jelentő elismerést, az altruista mozgalom tagjai pedig üldözöttek, akik ráadásul a civil társadalom védelmére sem igazán számíthatnak. Nem várható, hogy a kérdés érdemi társadalmi vitájában végre megfogalmazzuk a bajainkat, célokat tűzzün ki és elinduljunk egy emberközpontúbb szülészeti ellátás reformja felé, mert már a társadalmi vitát hatékonyan blokkolni tudja a hatalom. A kisemmizett civilek tehetlensége, a sajtó és a pártokrácia cinikus együttműködése akadályozza a kérdés rendezését. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr141609142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása