Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Benyomásaim az önkormányzati választásokról

2010.10.09. 20:16 :: Saman

Amíg otthon voltam, épp “tombolt” az önkormányzati választási kampány.

Nagyjából azzal a vehemenciával, mint amikor anno 98-ban a FIDESZ először került kormányra.

Az MSZP vélhetően úgy döntött, hogy jobb, ha hallgat és rejtőzködik, így tudja minimalizálni a veszteségeit. A JOBBIK szorgalmasan kampányolt az utcán, éltette a Magyar Gárdát, mint a civil társadalom nagy megmozdulását, az LMP pedig teljesen úgy vislekedett, mint, aki meg gondolta magát és úgy döntött, hogy egyáltalán nem szeretne politikai szereplővé válni. Látszik hogy az LMP-t civil közegben nevelkedett figurák csinálták. Az énerejük nem a politikába való. A kicsibe énerejével nem lehet politikai karaktereket felépíteni.

A  FIDESZ ebben a szinte néma kampányban is demonstrálta, hogy ő az úr ezen a piacon. Mindenhonnan FIDESZ bájgúnárok mosolyogtak a pestiekre.

Leginkább az esett nekem rosszul, hogy az ország szisztematikus és fokozódó mértékű kifoszátását azért kellett eltűrnünk, mert 4 évente meg szeretnénk tudni, hogy a bájgúnároknak mi a neve?

Ezért kell évi  600 - 1000 milliárd Ft-ot lopni?

Ezért kell tűzön-vizen keresztül meggátolni az évi 1000 milliárd Ft EU fejlesztési pénz társadalmi hasznosságának érvényesülését?

Kicsit nagy ár! Ezt a fajta társadalmi hasznosságot más országok tatárjárás jellegű pusztítás nélkül is produkálni tudják. Az Antal és a Horn kormány alatt még a mi országunk is normálisabban működött ezügyben.

Döbbenet volt számomra az MSZP helyi rádióban hallható hirdetése. Azzal kampányoltak, hogy ne hagyjuk, hogy pártközpontok döntsenek a fejünk felett. Miközben a Halász – Zuschlag paktum óta földig rombolták a hazai demorkácia civil felét, egyszer csak előállnak azzal, hogy még is kellene valamilyen csatorna, ahol ráláthatunk a közügyekre.

Totálisan hülyének nézik ezzel az embereket! Azt hiszik, hogy elfelejtjük, hogy a politikafüggetlen civil mozgalmak kiirtása épp az ő nevükhöz kötődik. Személyesen a legnagyobb vezetőik, Gyurcsány, Mesterházy vezették az irtóhadjáratokat. Most meg kifejezetten a részvételi demokrácia képpel takaróznának! Ettől várnák a megváltást.

Döbbenet volt számomra az LMP levitézlése is. Amikor bekerültek a parlamentbe, akkor 127 tagja volt a pártnak.

Ahhoz, hogy őszre össze kovácsolják a pártot, óriási hálózatépítő teljesítményt kellett volna felmutatni, ehhez képest úgy tűnik totálisan belemerevedtek az öt-hat évvel ezelőtti struktúrákba.

Mindneki büdös nekik, aki nem a Védegylet körül nevelkedett, max családi kötelékek mentén szavaznak bizalmat, ami rettenetesen kevés volt ahhoz, hogy kiépüljün az országos közösségi háló. Maga a részvételi demokrácia nézőpont felmerül ugyan a retorikájukban, a pesti kampányuk, ami ha jól láttam akkor az utolsó 6 napban indult el, épp arra koncentrált, hogy a FIDESZ  - MSZP fosztogató  együttműködést felmutassák az embereknek (Margit híd, 4-es metro, BKV).

A részvételi demokrácia retorikát láthattuk az MSZP-től is, az LMP-től is, de a gyakorlat az harmatgyengére sikeredett. A párt HR-eknek a párt holdudvarok megszóllítására és mozgósítására se igen van tehteségük, nemhogy arra, hogy a pártok valóban azzal az ígérettel jelenjenek meg, hogy általuk a közéleti kirekesztettség fokozódása megfordul majd, és eztán részt vehetünk a saját sorsunk alakításában.

Gondolom a pestiek kevesebb mint 4%-a találkozott az LMP plakátjaival, így gyakorlatilag meg sem próbálták tematizálni ezzel a választási versenyt. Az LMP részvételi / kirekesztés körüli retorikája egy irányú volt. Arra koncentrált, hogy a szalonpolitizálást, mint tényállást felelevenítse az emlékezetünkben, de adós maradt azzal, hogy bármit mondjon arról, hogy miként lehet más a politika.

A JOBBIK kampányának egy elemével találkoztam nap mint nap. A Blahán, amíg vártam a piros 7-esre, pár percet mindíg kaptam a JOBBIK híradójából.

Egyrészt mutogatták a parlamenti közvetítéseket. Tessék emberek! Nézzetek bele! Másrészt 3-4 kampányarcukkal építgették a pártképet.

Sokkal szelídebb hangot ütöttek meg, mint eddig. Pártjuk felfutását nagy civil cunaminak tüntették fel, ahol önkéntesek sokasága lépett be a Magyar Gárdába és a pártba azért, hogy az általuk képviselt változást előmozdítsák. A pártelnök leborult az önkéntesek sokasága előtt, a kampányfőnök a Magyar Gárdások előtt, a Nyilas Barbie a pártelnök előtt. Az egyik parlamenti közvetítésben arról beszéltek, hogy egy Spanyolországi demográfiai prognózis szerint 100 felnőttre 44 gyermek jut csak és 33 unoka.

Kipusztulunk, ha ez a modell vár ránk!

Érdemi helyi ügyek tematizálásával nem találkoztam ott létem alatt. Azzal sem, hogy Szanyi Tibor űbermozgalmár ősemeszpés, hogyan kopogtattatta végig az országot az aktivistáikkal. Megjelent nálunk egy FIDESZ-es ilyesmi, de célzottan keresett valakit a házból.

Megdöbbentem, hogy azért nem teljesen tűnt el a civil jelenlét ebből a közegből.

A kisfalvakban inkább érvényesült a civilgyilkos zsákmányszerző pártokráciával szembeni ellenérzés és a helyi vezetők hitelessége.

Zuglóban is aktív volt a helyi civil egyesület óriásplakátokon meg megakoncerten is nyomultak, nagy sztárokkal.

Megjelent egy ellenkampány is, amelyben aláírás nélkül azt terjesztette róluk valaki, hogy ez bizony az SZDSZ reinkarnációja. Gödöllőn egészen addig elment a FIDESZ, hogy azt próbálták felépíteni, hogy a polgármester buzi.

Persze így sem nyertek.

A szegedi polgármester talpon maradása külön öröm volt számomra. Nagy tisztelője a Pál Tamás féle iskolának.

Összességében annak is örülök, hogy a FIDESZ mindent tarolt.

Semmilyen döntés hozatali poszton nem kell birkóznia senkivel.

Totálisan a szervezeten múlik minden, így végre lesz egy számonkérhető felelősségű politikai kör. Nincs koalíciós partner, berekesztették a tárgyalási kényszereknek miden intézményesült formáját.

Magukra húztak minden felelősséget!

18 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr32358737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.09. 23:22:03

EgyXemem nevet, (:hátha eltemeti őket, amit magukra húztak:) a másik meg sír :)ekkora hatalommal képesek lesznek bebetonozni magukat):

MÁS:
- majd egyszer megkérdezem Tőled, hogy mi a "benyomásod" az általam forszírozott (és 2014-re épülgető) "közvetített közvetlen demokráciá"-ról...

2010.10.10. 10:14:04

A zuglói "civil" egyesület Janicsákkal... kacagnom kell. Az MSZP (és az Szdsz részben) nagyon sok helyen civil egyesületek mögé bújt.

Az LMP-nek 300 tagja volt a parlamentbe kerüléskor. Ez mára 500-ra növekedett, valóban nagyon kevesen vannak, nem akartak hirtelen növekedést. Szerintem ez nem baj. Már így is kerültek oda karrierista emberek, így például a Bp. XVII. kerületben ebrudaltak ki egyet, mert önkormányzati pozíciót szeretett volna venni.

Azt, hogy az LMP-t civil közegben nevelkedett emberek csinálják, bóknak veszem. :) Sok minden nem úgy van, ahogy látod, de neked is jogod van a személyes véleményedhez.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.10. 12:31:40

@iii: "az Szdsz részben) nagyon sok helyen civil egyesületek mögé bújt."

- másrészben meg, szintén sok helyen az LMP "mögé bújt" (és ezt is veheted bóknak;)

500 fős "részvételi" demokrácia...
- na, most meg nekem kell kacagnom! 8Đ
Az rendben van, hogy féltek a "karrierista" politikusok beszivárgásától, de különbséget kéne tenni köztük és a MEZEI tagok között!
Még ha ezek a K.P.-ok be is hoznák a saját sleppjüket, hogy szavazzák be őket valami polcra, (lásd OCÖ és SZDSZ is:) akkor is ellensúlyozni lehetne az erejüket SOK jószándékú fiatal befogadásával!
Persze lehet "paranoidnak" lenni, csak akkor nem kell "részvételt" hirdetni...
Az agyonjátszott Bibó-IDE'zet ("Demokratának lenni annyit tesz, mint nem félni...") vonatkozik a "DÉMOSZ"-ra is, attól SEM illik félnie egy "demokratának"!:)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.10. 12:41:54

"ellensúlyozni lehetne az erejüket SOK jószándékú fiatal befogadásával!"
(-bocs, ezen még gömbölyítenem kell:)

Egy "demokratikus" pártban ugye a "többség" dönt, tehát ha egy karrierista beszivárog, akkor a karrierjét valakiknek meg is kell szavazniuk ugye. Vagyis "célszerű", ha ezt nem bízza a "véletlenre", és hozza a saját "szavazótáborát" a(z alap)szervezetbe...
De csak akkor/és addig:)/ lehetnek ott ők a TÖBBség, ha/ameddig nincsenek ott MÁSOK TÖBBen őnáluk.
Tehát a megoldás vagy "létszámstop" - de "részvétel" nélkül:( - VAGY szélesre nyitás, és bizalom a tömeg öntisztító erejében.
Különben marad a 10% alatti "elitpárt" státusz, és ezt is veheted bóknak, ha tetszik!:)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.10.11. 10:53:07

Kedves iii!

Az LMP szánalmas teljesítményt nyújtott részvételi demokrácia fronton, ami azért elég érdekes ahhoz képest, hogy a 3 nagy tartóoszlop egyikéről van szó.

Elemezni kellene, hogy miként lehetne oroszlánként uralni a szavanna ezen nevű részét.

Szánalmas, az LMP számára ha a JOBBIK meg az MSZP hangosabban bömböl ebben a térben.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.10.11. 10:58:30

Kedves iii!

Az LMP nem nyújtott érzékelhető teljesítményt azon a terepen, ami a párt alapításánál a 3 startégiai főcsapás egyikeként lett felmutatva.

A szavanna ezen térfelén a JOBBIK meg az MSZP egyre hangosabban üvölt, az LMP meg néma.

Az mennyire LMP-s stílus, hogy :"A zuglói "civil" egyesület Janicsákkal... kacagnom kell. Az MSZP (és az Szdsz részben) nagyon sok helyen civil egyesületek mögé bújt".

Én nem ismerem a hátteret, de az LMP így beáll abba a sorba, hogy kit miért cimkézzünk civilgyilkos halálos ellenségnek, akivel semmmilyen körülmények között nem szabad a közbeszéd terepén szóba állni.

E blogban kirajzolódik az a diagnózis, hogy elképesztő árat fizet egy társadalom, ami ilyen mechanizmusok miatt berekeszti a közbeszédet.

Sajnálatos, hogy az LMP-től ennyi tellett!

2010.10.11. 14:23:04

@1.szolo - 2014;): Volt Szdszesek nem bújtak az LMP mögé, ez nem igaz. Biztos van egy-két jelölt, mindet nem ismerem, aki korábban Szdsz-tag volt, de ez abszolút nem jellemző. Ami jellemző, hogy 12 olyan polgármester van, aki 2006-ban még Szdsz színekben futott.
index.hu/belfold/2010/okvalasztas/szdsz_ma/

A részvételi demokrácia az nem az LMP-tagokkal működik, te valamit nagyon nem értesz vagy szándékosan keversz. A demokrácia működtetéséhez nem kell se tagnak, de még szimpatizánsnak se lenni.

Az LMP-be olyan embereket szeretnénk beengedni, akik komolyan gondolják az LMP alapelveit, a jó szándék nem elég. Vattaemberekre nincs szükség, de tagnak nem kell ahhoz lenni, hogy segítsen. A XVI. kerületben pl. a 12-ből 3 olyan jelölt volt, aki még csak nem is párttag, sőt a lista 2. helyén is egy segítő tag állt.

@Saman: Ezt nem nagyon értem. Az MSZP és a Jobbik mit tett részvételi demokrácia terén? Még szavakban is semmit. Az LMP budapesti és helyi programjaiban (vidéken is) szerepelt pl. a részvételi költségvetés elve. A részvételi demokráciát tényleges hatalom nélkül nem lehet megvalósítani. De még vitaklubok tartásához is pénz kell, valamint legyőzni a polgárok irdatlan közönyösségét.

Nem arról van szó, hogy nem állnánk szóba Janicsákkal (nem is értem, honnan veszed ezt), hanem arról van szó, hogy nem vállalják fel valódi identitásukat, mert az most nem kifizetődő.

Mert a Fidesz az kurvára sokat tett a demokráciáért, nyilván azért szavazott rá a polgárok tömege. Ne keverd össze a szavazást a teljesítménnyel. A verseny még csak most kezdődött, picit korai előre elparentálni az LMP-t. Másrészt lehetnek akármilyen szép elvei és szándékai az LMP-nek, ha a polgárok nem kérnek belőle, mert nekik jobban megfelel egy atyáskodó állam, akkor csinálhat akármit, ezek nem fognak megvalósulni.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.11. 22:59:25

@iii: "Volt Szdszesek nem bújtak az LMP mögé"

Jó, nem "bújtak", hanem nyíltan felvállalták:)
http://www1.lehetmas.hu/wiki/index.php/Rauschenberger_Péter
Továbbá finomítom annyira, hogy a volt szdszes SZAVAZÓK egy része az mLMP-be helyezte a bizalmát - ami szintén nem tilos, épp ezért nem is kellene ellenkezni miatta...
Az index-cikk amúgy elég "meggyőző":)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.11. 23:36:37

@iii: "A részvételi demokrácia az nem az LMP-tagokkal működik"

Igen akkor én valamit nagyon nem értek:
(-és ugyan miért is "kevernék"?!)

A részvételről először azt olvastam az LMP oldalain, hogy:
VEGYÉL RÉSZT!
- add nekünk a kopogtatócédulád
- szavazz ránk!
(slussz, passz...)
Később pedig azt, hogy a klf. kérdésekben (mit, hogyan stb.) a KONGRESSZUS döntött. Persze, nincs is ezzel semmi baj, csak EZ akkor a PÁRTTAGOK részvétele!

"de tagnak nem kell ahhoz lenni, hogy segítsen."

Igen, de a "segítés" az nem részvétel...

"... jelölt volt, aki még csak nem is párttag, sőt a lista 2. helyén is egy segítő tag állt."

Bocs, de ebben mi a "részvétel"?
Ha nem aszerint kell képviselősködnie, ahogy a PÁRT utasítja, akkor az az ő egyszemélyes részvétele...
Ha meg a PÁRT utasítja majd, akkor az a TAGSÁG részvétele lesz. (mint fönt)

Semmi gond ezzel, persze mondhatod:
"Mert a Fidesz az kurvára sokat tett a demokráciáért"
- csak ez nem relativitás kérdése...
(tudod, a "másodrendű frissesség" az már romlott;)

Nálam a "részvétel" az minden v. semmi alapon megy.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.10.12. 11:32:55

"A részvételi demokráciát tényleges hatalom nélkül nem lehet megvalósítani"

Ez tipikus civilgyilkos percepció.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.12. 13:58:06

@Saman: Lehet az még fogalomzavar is...

Két oldalról lehet ui. megközelíteni a kérdést ("Mi a részvételi demokrácia?").

Ha ő úgy érti, hogy országosan bevezetni, a "parlamenti demokrácia" felváltására, v. akár csak kiegészítésére, akkor igaza van, mert az ehhez szükséges módosítások (2/3-os) többséget (=hatalom) igényelnek.

Én viszont úgy értem, hogy egy párt (=RÉSZ) a "saját hatáskörében" is megadhatja a saját választói (mindegyike) számára a folyamatos részvétel lehetőségét. Elvégre az ő szavazataikkal jutott be a parlamentbe, tehát szvsz az a minimum, hogy beleszólást ad nekik az ottani munkájába...

2010.10.13. 10:18:41

@1.szolo - 2014;): Ezt a kemény 1 darabot tudtad felhajtani? Volt MDF-s és Fideszes sokkal több van, az miért nem probléma? Miért probléma egyáltalán, hogy valaki Szdszes volt? Mert nemhogy tömeges, de mutatóba is alig van volt Szdszes az LMP-be.

Ami a szavazóbázisukat illeti, az sem igaz. Egy Medián felmérés, amit a kurucinfo publikált, igazolta, hogy még a volt Fidesz-szavazók is többen voltak, mint a volt Szdsz-szavazók. A legtöbben az MSZP-ből jöttek át, illetve egyáltalán nem szavaztak korábban. Egyébként meg valóban nem kell ellenkezni, ugyanis nem a párt idomul a szavazókhoz, hanem fordítva, a szavazók választanak pártot és a véleményük a legkevésbé sem állandó. Lásd Fidesz-kétharmad.

2010.10.13. 10:33:25

@1.szolo - 2014;): A Vegyél részt! kampány nem egyenlő a részvételi demokráciával, de a politikában való részvétel is része annak.

Pártkérdésekben miért ne a kongresszus döntene? Iszonyúan kavarod a dolgokat. Az LMP-n belül jóval demokratikusabb a döntéshozatal, mint más pártoknál, ha már itt tartunk.

Az egyéni képviselő és a párt között nem ilyen éles a különbség, hanem együttműködés van, ahol mindkét fél figyelembe veszi a másikat. Nyilván olyan ember kerül a párt listájára, aki eleve elfogadja az értékrendet. Mutass még egy pártot, ahol a pártonkívüliek ilyen arányban szerepelnek a jelöltek között. (Leszámítva a Civil Mozgalom nevű amorf üzleti vállalkozást.)

Mindezek a dolgok nem a részvételi demokrácia megvalósulását jelentik, de lépések arrafelé. Ezt hatalom hiányában nem lehet megtenni, legfeljebb ösztökélni lehet, hogy tegyenek lépéseket erre.

Meglehetősen bolsevik álláspont a "mindent vagy semmit". Egyébként se létezik jól körülhatárolt részvételi demokrácia fogalom, az egy elv, ami felé el lehet mozdulni.

2010.10.13. 10:37:12

@Saman: Civilgyilkos?? Hatalom nélkül hogy tudsz bármilyen változást elérni a rendszerben?

@1.szolo - 2014;): Saját körében az LMP mindent megtesz ennek érdekében, de ez nem megy egyik napról a másikra. Én a legkevésbé se gondolom, hogy ezzel kellene felváltani a parlamenti demokráciát, de a helyi politikában nagy szerepe lehetne.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.10.13. 10:56:26

Egyszer majd írok egy cikket erről a mondatodról.

Tényleg azzal etettek bennünket a pártok, hogy már csak annyi kell, hogy parlamenti párttá válljanak.

Aztán meg azzal etetnek, hogy kormányra kell kerülni.

Na olyankor szoktak amnéziába esni, és mutogatni a kultúra adta korlátokra.

Komolyan gondolod, hogy a kormány önkorlátozó felvilágosult abszolutizmusa teremthet részvételi demokráciát ebben az országban?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.13. 17:34:42

@iii: "a szavazók választanak pártot ... Lásd Fidesz-kétharmad."

Látja? Nem látja? Na látja!

A Fidesz(+KDNP) eddig is 2,3-2,4M szavazóval volt 2. helyen, ami most "felszökött" 2,7M-ra (meg az apró:)
Ha 2,4M nem adott ki 50%-ot, akkor 2,7 hogy lehetne 2/3 ?!

(-tudom, a parlamentben, de nem erről beszéltünk:)

Az LMP választása esetén is volt "2/3" szavazó, aki csak arra a vágyra voksolt, hogy "LEHET MÁS"...
Ahogy a Jobbikot "választók" jelentős hányadát is a "jobbik" szó és a "szebb jövőt óhajtás" ragadta meg.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.13. 17:57:00

@iii: "Mutass még egy pártot, ahol a pártonkívüliek ilyen arányban szerepelnek a jelöltek között."

Kérésed számomra kívánság:
"Az IDE képviselőinek jellemzői - (munkaanyag)
kiválasztása:
- nem tagja az IDE "párt"-nak (személyi függetlenség)"
/értsd: az ÖSSZES képviselőnk párton kívüli lesz:)/
( ide-ide.hu/dokuk.html#d02 )

Na, akkor most Te "Mutass még egy pártot, ahol a pártonkívüliek ilyen arányban szerepelnek a jelöltek között."
- gykv. 100%-ban ;)))

2010.10.14. 13:41:53

@1.szolo - 2014;): És milyen eredménnyel végzett az IDE? Ne komolytalankodjunk...
süti beállítások módosítása