Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Orbán elszámoltatta önmagát

2014.03.28. 15:26 :: Saman

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Orbán a választások hajrájában érthető módon végig pásztázta kormányzásának eredményeit.

Van a történetnek elszámoltatás jellege, hiszen a legfőbb kampányígéretekből indul ki.

A történet azonban sok szempontból bűzlik a penetráns demagógiától!

Nem arról van szó, hogy élő ember kérdéseket intéz a közügyeinkben megbízottként regnáló miniszterelnökünkhöz. A monológban orbán és orbán borotválkozó tükre a főszereplő. Más nem szükséges a "párbeszédhez", vagy ahogy újmagyarul kellene mondani, "társadalmi vitához".

A blogon gyakran használok egy értékelési nézőpontot, ahol egy hazai fenntartható fejlődés guru tudás társadalom nézőpontjából értékelem az eseményeket.

Domschitz Mátyás egy kultúra kritikus életművet épített fel azzal, hogy megpróbálja a történelem nagy fordulatainak kultúrára gyakorolt hatásait kibogarászni. Az ő kultúrafelfogása szerint az egyes fordulatoknál fejlődik annak a képe, hogy mimindent tekintünk eszköznek.

Az első forradalomnál, a mezőgazdasági forradalomnál megjelennek az eszközkészítő eszközök, ezzel együtt a szakmák ősei és a struktúrált társadalom. A törzsi társadalmak specializációja sokkal laposabb történet.

jolnezelki.jpg

A kulúra nagy fordulatainak egyik legutóbbi forradalmi változása, amikor az ember tömegével értékesnek talál olyan eszközöket, ami a rálátását segíti. Átvitt értelemben használt "tükrökről" beszél. A tükör is egy "rálátást segítő" eszköz, a fésülködéshez, a fizikai önképünk "rendbe hozatlához" használjuk praktikusan.

A tudás társadalom rálátás tükrei sokszor elmélyült elemzések, vagy olyan szellemi áramlatok, amelyek segítenek kalkulálni a bennünk élő ellenállásokkal. Egy-egy önismereti csoport vagy szemléletformáló tréning segít kibogarászni, hogy konkrétan nekünk milyen kötődéseink vannak, amelyek miatt azon a nyomvonalon működünk, amin.

Az ő tudás társadalom fogalma szerint az információs társadalom utáni ember nagyságrendekkel több rálátás eszközt használ, mint a korábbi korok emberképe. A középkor államvallásai kifejezetten rálátás ellenes eszköztárat kínálgatnak a politikai szocializációs térben, az ipari társadalom emberképe az empirizmussal egy fokkal jobban jár, - hajlamossá vált az ember a tényekre támaszkodni -  az ideológus érdekcsoportok által formált társadalmak emberközpontú célokkal ugyan, de mégiscsak a középkori boszorkányüldözés eszköztárát kezdik el használni, majd az információs technikai forradalom végső csapást mér az elfojtókájukat kondi terembe járató korok emberképeire.

Egyelőre ennek az ellenkezője látszik kibontakozni, de én abban hiszek, hogy ezesetben a káprázat és a valóság dimenzióban egy érdekes korban élünk.

A középkori setétség, mint politikai szocializációs egyenruha, olyannyira túlgyőzte magát, hogy ebbe bele fog pusztulni. Nem is kell erre sokat várni!

Forgács József Ausztráliában élő szociálpszichológus azt állítja, hogy amit a magyar politikusok beszélnek, azt egy nyugati polgár nemes egyszerűséggel kiröhögné! Nem hinné el hogy közéleti szereplő ilyen kirekesztő képekkel operál!

Na nézzük Orbán Viktor önleleplező kampánybeszédét:

"Tíz év alatt egymillió munkahelyet ígértek 2010-ben, most Orbán szerint 250 ezer felett tartanak, ami az időarányosnál kevesebb, de a reméltnél több. Azt mondta, a közmunkát nem választaná el a más típusú, hagyományos munkától, szerinte "a munka az munka"."

Ha orbán valóban a rádióhallgatók nagy nyilvánossága előtt ilyeneket beszél, akkor fel kell tennünk a kérdést, hogy létezik-e, akármilyen tanácsadó, szupervízor, önismereti csoport, vagy akár csak a sörszeretők baráti köre, vagy exkollégiumi szobatársak szintjén működő élő emberi háló, vagy akár csak a kedves felesége megpróbálkozik-e azzal, hogy időnként a tükör szerepét felvállalva felhívja a figyelmet arra, hogy miként landol az üzenete a vevők oldalán!

Belegondol-e abba, hogy milyen hatása lesz annak, ha az elképesztő gurításai közbeszéd tárgyává lesznek?

Mi lesz, ha kiderül, hogy a boltban kétszer annyiba kerülnek az élelmiszerek, mint pár évvel ezelőtt? Mi lesz ha kiderül ez, a közlekedés költségeiről, a lakáshitelről etc. ? Az infláció miatt a nominálisan megemelkedett összeg is vélhetően ugyan olyan életszínvonalat, mégpedig az éhezésekkel tarkított, kilátástalan, nem a kor modernizációs szinvonalát tükröző életmódot jelent ezeknek a családoknak!

Orbán azt mondta, hogy nem felel meg a valóságnak, hogy csökkentek a reálkeresetek, szerinte részben a rezsicsökkentés miatt 2013 fordulópont volt, több marad az emberek zsebében. "Azt senki sem mondhatja, hogy Magyarországon könnyű lenne az élet", de erőfeszítéseket tesznek.

A piac is teremthetne munkahelyeket! Milyen rendszerkorrekciós javaslatokkal találkoztak a piaci szervezetek?

  1. Megemelkedett adókkal! Csak azt számoljuk már ki, hogy ha az állam 25-ről 27-re emeli az ÁFÁ-t, akkor ez korlátozza-e a piaci szervezetek életterét? Ha az állam ezen a csatornán kivesz az emberek zsebéből, akkor ez a kivett pénz hiányzik e az üzleti alapon működő szervezetek zsebéből amiatt, mert a fizetőképes kereslet lecsökken! A félmillió kivándorló fogyasztása nem hiányzik a kereskedelemnek, ha a fizetőképes kereslet alakulását nézzük?
  2. Jobb-e a vállalkozások helyzete, ha a bankrendszer akkora eistandokkal kerül szembe, hogy gyakorlatilag leáll a beruházási hitelezés!
  3. Hiányzik-e a piaci vállalkozások és a nonrpofit szervezetek költségvetéséből az évi 1000 milliárdos EU forrás, amit a pártok rendszeresen eltérítenek a munkahelyteremtési céloktól és nyaralási célokra landoltatják a sógornői tagozatuknál?
  4. Mi az oka annak, hogy a cseheknél jelentős társadalmi réteg, a társadalom mintegy egyharmada él európai bérből, míg nálunk a legfelső 10%-ot kivéve mindenki alacsonyabb életszinvonalon él, mint 4 éve? A 22 ezerből meg a 44 ezerből élők családok fogyasztási szokásaira alapozva fellendült valamilyen iparágnak teljesítménye? A csirkefarhát értékesítés jobban teljesít?
  5. A befagyasztott bérből élő közalkalmazottak béréből lehetséges etetni ma egy 2 gyerekes családot?
  6. Az is csökkenti a piacon munkahelyeket kereső emberek lehetőségeit, ha a piacon elérhető cégek olyan támadásoknak vannak  kitéve, hogy egyszer csak egy rabló társaság ellopja az egész piacot. Mi oka volt az államnak elpusztítani a temetkezési vállalkozásokat és átjátszani ezeket politikusoknak? Mi oka volt az államnak földönfutóvá tenni a tarfikosokat és átjátszani ezt a piacot a pártokráciának? Mi oka volt az államnak ilyen irányban eltorzítani az építőipart, a sajtót, az energia ellátást, a hirdetési piacot, a földeket ....hosszú a lista! 

 

 "Mit loptál ma Kolbász Viktor?" - kérdezi a Puszi nevű zenekar ebben a klippben

 

"Biztosan lehet mindent jobban csinálni" - közölte Orbán, de szerinte meg kell őrizni a realitásérzéket is. A kormány eddigi munkáját tűzoltáshoz, Magyarországot pedig égő házhoz hasonlította.

"Megizzadunk, sáros is lesz a ruhánk, pernye is száll ránk, nem nézünk ki olyan jól, mint ha szmokingban mentünk volna egy partira, de hát nekünk a tűzoltás jutott, meg kellett menteni Magyarországot a pénzügyi összeomlástól. Elvégeztük. Kétségkívül lehetnénk elegánsabbak is. Majd most, a következő választás után talán tudunk új ruhát venni" - mondta.

 

Óriási szükségünk lenne válságmenedzselésben helyt álló vezetőre!

Gyujtogatóra és polgárháborús uszításra nincsen szükségünk!

Tolvajokra és hazudozókra sincs!

 Kezdetnek arra van szükség, hogy kommunikációs csatronákat találjuk arra, hogy kérdéseket tegyünk fel a politikusoknak!

Az újságíróknak legyen joga kérdéseket feltenni!

A szakszervezeti vezetőknek és a civil érdekképviseletek vezetői beszélhessnek az érintettek nevében és kérdezhessenek!

A média adjon terepet ahhoz, hogy a polgárok kérdései eljussanak a politikusokhoz!

 A mai kérdés a vastagbőr blogról, például az, hogy a 250 milliárdra tervezett metro miért került 450 milliárdba?

Az, hogy a piros hetes 35 perc alatt tette meg az utat a Keletitől Kelenföldig és ez most 10 perccel lecsökken, ez megér 450 milliárdot? Ez a társadalmi hasznosság félre tud tolni egy évtizednyi fejlesztési erőfeszítést irdatlan sok fontos területen?

8 komment · 1 trackback

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr295883071

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Észak királya 2014.03.30. 15:19:28

Intő jel lehet Orbán Viktornak és a Fidesznek a tegnap Szlovákiában lezajlott elnökválasztás második fordulója, ahol Robert Fico olyan verést kapott, hogy a Pravda is ujjongva tapsol. Kiska ugyanis elővette a régi politikai tankönyvet, amiben még világ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.03.30. 11:21:47

A diktatúrázás az megy. Mint mindig amikor nem az MSZMP utódpártja van hatalmon.
A ex-munkásőr, ex-ügynök, ex-pufajkás garnitúra ma is a fasizmussal szemben határozza meg magát, mert más önképe soha nem is volt.

Aztán meg a pontok is hazugságok kivétel nélkül.
A versenyszférában is nőtt a foglalkoztatás teszem azt.
Az államadósság csökkent.

De ettől komolyabb érv, hogy a szocik az ingyenélő megélhetési gyerekgyártókat támogatják, a dolgozó gyermeket nevelő réteg helyett (családi adókedvezmény).

Hogy az ingyen segílyen élősködő dolgozni nem akarókat, a közmunka helyett.

Hogy a "megélhetési bűnözés" fogalommal legalizálja a tulajdonunk ellopását.

Hogy ezidáig csak az MSZP veretett politikai utasításra beazonosíthatatlan karhatalmistákkal, oszlatásra alkalmatlan fegyverekkel több tízezer ellenzékit.
Amiért kitüntették a rendőr főkapitányt.

SOHA TÖBBET MSZP DIKTATÚRÁT !

Jock Ewing 2014.03.30. 11:35:01

Már csak 7,5 nap....és kezdhetitek az elcsalt választási blogok gyártását.
Gyönyörű életpálya modell. Persze el is lehetne menni tisztességes munkát is végezni, na de aki semmihez nem ért, csak mások fikázásához, annak marad ez.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.03.30. 12:40:06

Én már írtam arról cikket, hogy az orbánizmus szekértolói ott vannak mögötte.

Ha a tisztességes magyarok olyan kormányra vágynak, ahol a politikus nem esküdt ellensége a független állampolgári önszerveződéseknek, akkor ki kellene keveredni ebből a cosport dinamikai helyzetből:

Az elmúlt években az arab térség után,a törökök, vagy az ukránok, vagy a montenegróiak lázadása mutatja, hogy a nép egy ponton túl nem tűri el ezt a hazudozást, lopást, és keret alkotó dilettantizmust.
Orbán az antiszemita világkép újra élesztésekor megkezdte Magyarország háborúsítását és azóta csak fokozódó erővel tolja az országot a vesztébe.
Az új választási rendszer egyfordulós "az nyer, aki a legnagyobb" feladványa nem legitimálja őt.
Az egy egyszerű csoport dinamikai feladvány. Szimpla manipuláció! Ha ő egy kicsit nagyobb mint a második, akkor nyerni fog.
Másodikból meg "sajnos" kettő van, a történet így le is van játszva.
Így a szavazatok megoszlása miatt nem lehetséges a kormányváltó szavazatok öszpontosítása!
Főleg, ha két rohadt második van, egy oszló tetem bűzét árasztó első mellett.
Az egyik második ugyan attól a korrupciótól bűzlik, a másik meg ugyan attól a fasisztoid ideológiától!

Teljesen nyilvánvaló hogy nem ezen a választáson fog bekövetkezni az, hogy a magyar választók eltolják ezt a kásahegyet.

Kadhafinál az húzta ki a gyufát, amikor törvénybe iktatta, hogy a fia örökli a Kf-tjét, vagy országát vagy micsodát.

Nagyon remélem, hogy a magyarok nem ennyire béketűrőek és nem várják meg ezt.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.30. 13:41:58

@Jock Ewing:
A 2002-es választásra gondolsz, elvtárs?

Narancskommunista (törölt) 2014.03.30. 13:43:08

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
Ugyanezt hányadik blogba másolod, elvtárs? Orbán elvtárs nem azért adja a fizetésed, hogy csak copypaste-elj, mint Paja elvtárs.

Tizenötmillió Magyarok 2014.03.30. 13:57:37

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: "MSZMP utódpártja van hatalmon."

Az mszp nem utodpart, hanem MAGA AZ MSZMP, csak M nelkul.

anyadmajma 2014.03.30. 17:22:36

@Tizenötmillió Magyarok: te meg nettó hülye vagy. Jelen pillanatban több a volt MSZMp tag és funkcionárius a fideszben, mint az egész bal oldalon. Bár ez tény, és ezért ez téged úgysem érdekel. Amúgy nem kell sokat gugliznod, hogy megnézd, mennyi is a fidesz komcsi százaléka.

anyadmajma 2014.03.30. 17:25:28

@Saman: na, ott a gáz az elméletedben, hogy ez a kimdszong-il-ul vagy ki azt is törvénybe iktatta, hogy mindenki csak olyan sérót hordhat, mint az övé. (a kopaszokkal jól kitolt)
Na, kb a magyar birkák is ennyire aggreszívak, mint a koreai.
Bár itt sokan inkább elmennek, mert mehetnek külföldre élni.
süti beállítások módosítása