Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Kezdődik a kopogtató cédula háború

2010.02.13. 17:03 :: Saman

Az előző bejegyzés egy kicsit hosszúra sikeredett! Bocs!

Még 58 cikket tervezek, amiben Szanyi Tibor amatőr temészetfilozófus tanait tolmácsolni szeretném a blogot olvasó 50-100 rendszeres látogatóimnak. Most pihenünk egy kicsit.

Egy régi blogger barátom abbahagyta a régi blogját, de úgy tűnik elkezdett egy másikat egy új csapattal.

A csapat egyik szerzője elkezdte boncolgatni azt a témát, hogy a FIDESZ 2.000.000 kopogtató cédula gyűjtése vajon a kis pártok ellehetetlenítésére irányuló akció-e?

Olyan-e a választási rendszerünk, ami lényegében ilyen barbatrükkök sokaságával védi a politikai rendszert az új belépők megjelenése ellen?

Szerintem nagyon olyan!

Ezen kívül a kopogtató cédula játékon kívül ott van az 5%-os belépési küszöb, a pártfinanszírozási maffiaháború és a sajtó megszállása is.

Egészen más esetpéldával alá tudom támasztani a vitára bocsátott rabláselméletet.

Két dolog. A hazai választási rendszer centrifugális. Kiszorítja a legyengülőben lévőket és nem engedi meg, hogy új belépő jelenjen meg. A centrifugába menet közben kívülről nemigen lehet bedobni semmit. Pont az 5%-os belépési küszöb meg ez a szelvénygyűjtő mechanizmus garantálja ezt.

Lengyelországban és talán a Cseheknél asszem menet közben leszállították 3%-ra a belépési küszöböt, lett is nagy jövés menés, de legalább kiszorította az agyhalottakat a parlamentből a verseny. Nálunk meg ...

A FIDESZ monobirodalmi építkezése igen is a kicsik elleni tudatos terrorizmus.

Most előjövök a másik üggyel.

1998-ban szerveztem egy országos társadalmi vitát a "Fiatalok első lakáshoz jutása" témában. annak a civil kampánynak volt több mint 100 sajtója. A 2007-es "Munkahelyteremtés" témában lefolytatott kampánynak és a Munkahelyeteremtés.hu Programnak együttesen nem volt semmilyen sajtóviszhangja.

A sajtó ez alatt a 10 év alatt megtanulta heremetikusan zárni civil témákat.

Ez már alkotmányossági aggályokat is felvet.

Amikor az alapján tizedelik meg a civil szervezeteket vagy a munkahelyteremtésbe bekapcsolódni szándékozó vállalkozásokat, hogy a nyelvük gyomorszájig benne van-e a pártok seggébe, akkor fel lehet tenni azt a kérdést, hogy

ez mit jelent?

Részlet az Alkotmányból :

2.§ (2) A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja. (3) Senkinek a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni."

 

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr901755153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása