Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Kezdődik a kopogtató cédula háború

2010.02.13. 17:03 :: Saman

Az előző bejegyzés egy kicsit hosszúra sikeredett! Bocs!

Még 58 cikket tervezek, amiben Szanyi Tibor amatőr temészetfilozófus tanait tolmácsolni szeretném a blogot olvasó 50-100 rendszeres látogatóimnak. Most pihenünk egy kicsit.

Egy régi blogger barátom abbahagyta a régi blogját, de úgy tűnik elkezdett egy másikat egy új csapattal.

A csapat egyik szerzője elkezdte boncolgatni azt a témát, hogy a FIDESZ 2.000.000 kopogtató cédula gyűjtése vajon a kis pártok ellehetetlenítésére irányuló akció-e?

Olyan-e a választási rendszerünk, ami lényegében ilyen barbatrükkök sokaságával védi a politikai rendszert az új belépők megjelenése ellen?

Szerintem nagyon olyan!

Ezen kívül a kopogtató cédula játékon kívül ott van az 5%-os belépési küszöb, a pártfinanszírozási maffiaháború és a sajtó megszállása is.

Egészen más esetpéldával alá tudom támasztani a vitára bocsátott rabláselméletet.

Két dolog. A hazai választási rendszer centrifugális. Kiszorítja a legyengülőben lévőket és nem engedi meg, hogy új belépő jelenjen meg. A centrifugába menet közben kívülről nemigen lehet bedobni semmit. Pont az 5%-os belépési küszöb meg ez a szelvénygyűjtő mechanizmus garantálja ezt.

Lengyelországban és talán a Cseheknél asszem menet közben leszállították 3%-ra a belépési küszöböt, lett is nagy jövés menés, de legalább kiszorította az agyhalottakat a parlamentből a verseny. Nálunk meg ...

A FIDESZ monobirodalmi építkezése igen is a kicsik elleni tudatos terrorizmus.

Most előjövök a másik üggyel.

1998-ban szerveztem egy országos társadalmi vitát a "Fiatalok első lakáshoz jutása" témában. annak a civil kampánynak volt több mint 100 sajtója. A 2007-es "Munkahelyteremtés" témában lefolytatott kampánynak és a Munkahelyeteremtés.hu Programnak együttesen nem volt semmilyen sajtóviszhangja.

A sajtó ez alatt a 10 év alatt megtanulta heremetikusan zárni civil témákat.

Ez már alkotmányossági aggályokat is felvet.

Amikor az alapján tizedelik meg a civil szervezeteket vagy a munkahelyteremtésbe bekapcsolódni szándékozó vállalkozásokat, hogy a nyelvük gyomorszájig benne van-e a pártok seggébe, akkor fel lehet tenni azt a kérdést, hogy

ez mit jelent?

Részlet az Alkotmányból :

2.§ (2) A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja. (3) Senkinek a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni."

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr621755153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása