Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Boldog nemszületésnapot Tamás!

2013.03.17. 12:31 :: Saman

Lengyel Laci írt egy cikket amelyben a kormánynak szegez egy sor nagyon nagyon fontos kérdést.

Ennek a cikknek van egy meta üzenete is, amely felületesen szemlélve is eléggé szájbarágós, de azért én egy kicsit mélyebbre ások.

Ez egy rövidke cikk, de 62 kérdés hangzik el benne!

A közéleti kommunikációs térben a kérdés formájában megfogalmazott probléma egy dinamikusabb, már már akciófilm szerűen lendületes forma.

Ha a kérdés mellé a címzett is oda kerül, akkor onnantól kezdve egy egész történet kerekedik mögötte!

Ha a címzettnek olyankor teszik fel a kérdést, amikor nincsen jelen, akkor megteszi-e, hogy gyáva módon megfutamodik vagy veszi a bátorságot és válaszol a felvetett kérdésre.

Éppen ezért a kérdés megfogalmazása, kiélezése az egyik legfontosabb közéleti készség. Annak a megszervezése, hogy a címzett válaszoljon, egy fontos közéleti demokratikus teljesítmény.

Anno a 80-as években volt egy kutató csoport, akik 12 éven keresztül ifjuságkutatással foglalkoztak.

Különböző módszereket váltogattak. Volt benne sajtófigyelés, a Beatriche levelezésének végigolvasása, általában alternatív zenék mögötti szubkultúrák, ifúságpolitika vagy annak a kutatása, hogy a hazai szervezetekben miért nem vetnek fel szívesen problémákat az emberek /köztük a fiatalok/.

Ebből a csapatból Pál Tamás kutatta résztvevő megfigyelés, eset tanulmány, kérdőíves vizsgálatok sokaságával ezt a témát.

Az ő kutatásából kijött egy gyakorlati javalat is. Mivel a hazai szervezeti közeg szankcionálja a problémák kimondását, ezért Tamás szerkesztett egy Igazlátó Nap nevezetű fórumtechnikát, amely védettséget biztosít a probléma felvetőjének.

Abban a társadalmi tervezés módszerben a kérdés, a címzettnek neki szegezett kérdés, a legfontosabb produktum!

450 iskolában facilitáltunk ilyen folyamatot. Több tízezer problémát konvertáltak át kérdéssé főként középiskolás diákok. Tamás ilyen módon azt tette hozzá a rendszerváltáshoz, hogy kb 15.000 embernek élő tapasztalatot adott arról, milyen részt venni a körülöttünk lévő problémák megoldásában.

Az ő közösségfejlesztő munkája ellene dolgozik annak a magyar sajátosságnak, hogy az átlag magyar, a szankcióktól való félelmében inkább letesz arról, hogy a keretalkotókkal párbeszédet folytasson.

Amikor már majdnem a végén jártam annak a számolásnak, hogy akkor pontosan hány kérdés is van ebben a cikkben, akkor azt gondoltam hogy Laci egykori barátjának csinált születésnapi tortát.

Persze Pál Tamásnak nem mostanában van a születésnapja és nem 62 éves, de ötletnek tetszik.

Tamás életműve az, hogy egy nemzedék aktív fiataljait tanította arra, hogy milyen lehetne polgárként élni!

Teoretikusan is sokat tanultunk tőle, de az, hogy a gyakorlat, a megoldás nyelvére is le tudta fordítani egy társadalmi jelenség, egy kulturális hiátusunk kezelését az mindenképpen kiemeli őt a sok tudástársa közül!

Én középiskolás diákként anno azt tanultam tőle:

"Ha problémád van, ha fáj valami, ha ötleted van valamilyen probléma megoldására, vagy sérelem ért, akkor KÉRDEZZ!

Boldog nemszületésnapot Tamás!

"De Te megszületél és nem vagy se hülye se vak!

Ha már itt vagy ne hagyd, hogy leállítsanak!

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr85139293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása