Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Recseg-ropog az LMP

2012.01.15. 11:44 :: Saman

Schiffer az alapító karizmája az LMP-nek. Egészen biztos vagyok abban, hogy túl korai lenne ha hátralépne.

Ehhez szerintem még nem nőtt fel a szervezet.

Ugyanakkor már eltelt annyi idő, ami megmutatja, hogy az alapító karizma elképzelésének hol vannak a korlátai.

Az LMP nem tárta eléggé szélesre a kapuit a civil közegben felnőtt és rendszerkritikus értelmiség előtt. Egy elképesztően szűk körre építette a pártcentrumot.

A közvetlenül a centrum emberek körül dolgozó közösségfejlesztő kollegákkal ha beszélgetek, inkább csalódottak lettek, mint elégedettek.

Az irány amit Schiffer vezényelt, az inkább háttal van annak a kihívásnak, ami a párt előtt van, mint arccal.

Ez a csapat nem tud felnőni akkorára, hogy akár csak a következő választási kampány kopogtató cédula gyűjtését teljesíteni tudja.

Az egy totál másik sztori, hogy az ellenzéki oldalon össze kellene fogni két emberevő törzsiességgel. Azokkal, akik nyíltan egy fasiszta demagógiára építik a jövőképüket és azokkal, akik zsákmányszerző hálózatokként pörögnek a politikában.

Ennek az az alternatívája, hogy felépítsenek két frontot. Az egyik az, hogy eb ura fakó, a civilgyilkos zsákmányszerző párttitkárkasztnak vége van. Nem rehabilitálunk DK-kat és MSZP-ket, mert ők a FIDESZ-szel együtt leszerepeltek a nép előtt. Ezesetben a Civil Mozgalommal, a 4K-val, a Szolidaritással kellene szövetkezni és ütni ezt a tamtamot. Ha a JOBBIK európai civil társadalom képpel bír,akkor befér ebbe a koalícióba. Mondjuk Varga Géza lehet ebben tolmács, hiszen ő egy zöld civil a JOBBIK soraiban.

Egy másik lehetséges koalíció hogy a hagyományos jobb-bal törésvonalon állnak fel a seregek a csatára. Ezesetben az MSZP és a DK magával ránthatja a pártot, vagy visszaállítják az a duális erőteret, ami az MSZP és a FIDESZ maffiát még hosszan a választási rendszer keretei között tartja.

Én totálisan csalódott vagyok az LMP-ben azért, mert egyáltalán nem építették fel a közbeszédben a részvételi demokrácia alternatívát. Pont ugyan olyan messiásként beszélnek, mint a civilgyilkos zsákmányszerző párttitkárkaszt szokott. Semmiféle mandátum képzési forradalom, vagy egyáltalán új kommunikációs minta nem jött ki a kezük alól.

Egy olyan remény volt bennem, az LMP megjelenésével, hogy ennek a civil gyökerű körnek könnyű dolga lesz, mert a civilgyilkos zsákmányszerző párttitkárkasztnak nem erőssége a mandátum képzés.

A FIDESZ fatális, pökhendi önkénye feladja a labdát az ügyben, hogy akarnak-e az emberek kirekesztettséget fokozni. Akarnak-e társadalmi kontroll pozíciókat veszíteni? Kell-e ennek a durván kirekesztő bagázsnak még több civilgyilkos jogosítvány? Kell-e növelni a párttitkárkaszt kirekesztéshez való jogait? Miért gondolják így, hogy ez a közjó, azok, akik ebbe az irányba ható törvényeket fogadnak el napi szinten? Honnan kapott a FIDESZ parlamenti frakciója mandátumot ehhez az őrültséghez?

Nekem úgy tűnik, hogy az LMP azért mulasztotta el pozicionálni ezt a témát, mert az elején megesküdött, hogy "normális" lesz. Nem akarja a közbeszédet non stop fasisztázással és kommunistázással terhelni, mert azt már unjuk.

Na ehhez képest az LMP gyengének és erőtlennek tűnik, mert lényegében alig-alig verte orrba azt kormányt, amely világ méretekben feltűnő kirekesztőgépet alkotott.

Gyakran számon kértem rajtuk, hogy a részvételi demokrácia? Hol van a civilgyilkos zsákmányszerző párttitkárkaszt mandátum képzési kultúráját megszégyenítő érdek egyeztetés? Miért nem mutatják meg, hogy a kirekesztésnek, a személyi kultusznak az érdekegyeztetés reális alternatívája?

iii simán kifejtette, hogy az ilyesmi akkor kezdődhetne csak, ha esetleg kormányra kerülnének.

Ha nem bújnak ki a szalonpolitizálás kultúrájából, ha felöltik a régi stílusú politikusok ruháját, akkor megértem, hogy bekerülnek a rap énekesek bazmeg listájára.

2 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr763548539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.01.15. 14:17:03

December 23 után nem mondhatod azt az LMP-re, hogy "nem bújt ki a szalonpolitizálás kultúrájából".

Hidd el, hogy az LMP-ben folyamatosan ott van a részvételi demokrácia iránti igény, ezt azonban hatalom és erőforrás hiányában nem tudja megvalósítani, ez utópia. Most például egy 25 fős különítmény fog Abára látogatni, ahol a helyi modellt fogjuk megvizsgálni. Nem csodát kell várni az LMP-től, hanem részt venni benne. Mindenkinek, aki az alapelvekkel egyetért.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2012.01.15. 19:33:17

Én pl. tartottam 3 tréninget részvételi demokráciából LMP tagoknak.

Te mit tettél kedves iii?

Ertsey Kati blogbejegyzéséhez ezt kommenteltem:

Itt az a kérdés, hogy a közösség, a vonatkoztatási csoport túlél-e?

Személyként át lehet vészelni ezeket a cunamikat. Megmaradhatsz az árral szemben egy darabig.

A kérdés az, hogy az az ügy milyen sérüléseket szenved?

Ez nem független a személyektől. Csak Ti, a felkent képviselők vagytok abban a helyzetben, hogy a nyilvánosság figyelmét magatokra vonva oda koncentráljatok témákra.

Az LMP és annak civil hátérrel rendelkező képviselői határozottan azt a látszatot keltették, hogy Veletek a civil hang megjelenhet.

Szerintem azért stagnál a párt támogatottsága, mert nem teszitek ezt.

Nem mutatjátok meg, hogy a döntés előkészítési folyamatokba be lehet vonni civil szereplőket.

Nem látom a párt körül azt se, hogy az intézményesült állampolgári önszerveződések hangja felerősödne és azt sem látom, hogy a párt az "állampolgári tanács" nevezetű civil technika alkalmazásával mezei polgárok véleményét kérné ki a "róluk szóló" döntéseknél.

Nem vagytok a "mi" szószólóink.

Nem hoztatok új színt a poshadt szagú magyar közéletbe.

Nem tudjátok felmutatni, hogy alapvetően új alapokra lehetne helyezni az érdek artikuláció ügyét. Nem tudom elhinni rólatok, hogy erre képesek lennétek kormányon.

Már korábban is töréspont volt iii és köztem, hogy a részvételi demokrácia alapú döntés előkészítési mintát most kell felmutatni, vagy ráér ez akkor, ha esetleg a kormányprogramban ez megjelenik?

Tyúk vala és az produkála egy tojást, vagy tojás vala és abból lőn a tyúk?
süti beállítások módosítása