Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Világméretű magyar kínai kifőzde hálózat és egy HR káposztáskő

2010.09.29. 11:05 :: Saman

Már az előző Orbán kormány idején kacérkodtak azzal a gondolattal, hogy mi az a hungarikum, amivel meg kellene jelennünk a nyugati piacon.

A magyar éttermek elképesztő mértékben hiányzanak a nyugati piacról.

Mindenféle náció étele elérhető, a magyarhoz hasonlóan karakteres konyhák általában sok helyen elérhetők egy metropolisban, de mi valahogy nem lépünk ezekre a piacokra.

Kétszeresen is érdekes lehetne egy frenchise rendszer világméretű elindítása. Egyrészt a felesleges hazai munkaerő egy részének olyan piacokon teremtene melóhelyet, ahol a fizetőképes kereslet intéménye nem olyan borzasztó mint a hazai piacokon.

Másrészt, amennyiben rendelne magyar alapanyagokat ez a frenchise hálózat, abban az esetben ez jelenthetne pár százalékos termelési kapacitás kihasználtságot, vagy akár áttörést érhetne el a hazai élelmiszeripar piaci pozíciójában. Ha ennek nyomán elérhetővé válik, mondjuk a boltokban a debreceni páros vagy a téliszalámi jellegű termékskála.

Londonban például az én ismerőseim közel 40%-ának van Magyarország élménye és nagyon jónak tartja a hazai gasztronómia remekeit. Sajnálja, hogy Londonban ez szinte elérhetetlen.

Felmerült bennem azonban egy HR-es kérdés.

Ebben a blogban a kultúra korlátaival kezdtem el foglalkozni az utóbbi 2 évben. Kialakult bennem az a hipotézis, hogy a mi kultúránkban van egy "civilgyilkos zsákmányszerző" percepció.

Egyrészt a FIDESZ választási sikere érdekében sikeresen felépítette azt a képet az SZDSZ-ről és az MSZP-ről, hogy ők a nemzet elpusztítására szövetkezett összeesküvő idegenek.

A JOBBIK ennek a cunaminak a legnagyobb hullámain szörföl, az egész pártokráciát, sőt a gazdasági elitet az "élősködő" kategóriába sorolja.

A politikai marketing háború üzenetkonzerveiből kitekintve tegyük fel azt a kérdést, hogy véletlenül nem-e szélesebb ez a jelenség. Megáll-e az a hipotézis, hogy nálunk a vezetők és a vezetettek általában szeretnek egymásra kölcsönösen úgy tekinteni, mint zsákmányszerző csoportokra.

Zsákmányszerzőnek nézik-e a dolgozók a vállalat vezetéseket?

Zsákmányszerzőnek nézik-e a polgárok a politikusokat?

Zsákmányszerző volt-e az az adórendszerünk, ami két éve még, 70%-os elvonást eszközölt abban a sávban, ahol már diszkrecionális jövedelem jelent meg a bérben? A korrupcióval totálisan átszőtt államunkat általában tekinthetjük-e zsákmányszerzőnek?

Zsákmányszerzőnek tekitni-e a pártokrácia az állampolgári önszerveződések világát?

Zsákmányszerzőnek tekintik-e a szociális intézményrendszerre támaszkodó tömegeket és az ebből kiszorult szegény rétegeket a politikai marketing guruk?

Zsákmányszerzőnek tekitnik-e a vállalati struktúrák vezetői a magyar melóst?

Zsákmányszerzőnek tartjuk-e a nyugat népeit? A szomszédainkat? Zsákmányszerzőnek tekintenek-e bennünket azok a bécsi bolt tulajdonosok, akik elhelyeznek egy magyar nyelvű feliratot, amin a következő well come felirat vár bennünket: "NE LOPJ!"

Az a hipotézisem, hogy a civilgyilkos percepció egy összetett - sok konfliktus sok szereplő ügy, és ennek hatására az intézményességekkel kapcsolatos bizalom nehezen megalapozható.

Az, hogy elmennénék-e egy külföldi munkavállalói helyzetben magyar tulajdonú vagy adott esetben félállami céghez dolgozni, beleütközhet abba a korlátba, hogy mennyire bízunk a saját kultúránk által teremtett szervezeti kultúrákban.

Nyilván, akiben az a hipotézis, hogy nyelvi korlátok miatt jobb ha itt kezdene külföldi munakvállalási helyzetet, könynen megdőlhet ez a hipotézis, ha kiderül, hogy pár hét alatt fel lehet szedni kétezi munkához szükséges nyelvi repertoárt.

Kérdés, hogy mekkora arányban korlát a saját kultúránkkal kapcsolatos bizalmatlanság?

Hányan fordulnának el kategórikusan egy ilyen ajánlattól, vagy hányan tekintenék automatikusan csak ugródeszkának?

Érdemes lenne elvégezni egy ilyen kutatást, mert keresnünk kellene szervezeti hatékonyság számára releváns - nemzeti identitás kérdéseket érintő kérdésekre a válaszokat.

Ha újra indul a közgondolkodás arról, hogy miért nem mennek hazai vállalkozások elég nagy tömegben a világpiacra, akkor az elején fel kellene dolgozni ezt a témát!

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr432331806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása