Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A nemzeti együttműködés nyilatkozat és a valóság

2010.07.05. 11:34 :: Saman

A nemzeti együttműködés nyilatkozata egy penetráns részvételi demokrácia demagógia.

A civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia addig-addig toldozgatta foldozgatta a kirekesztő és versenykorlátozó rendszert, hogy az emberek érzékelni kezdték a kirekesztettségüket. A legfontosabb nemzeti ügyek listáján a "politikusok elszámoltathatósága" letaszította a trónról az örök listavezető "munkanélküliséget".

A verseny annyira hiányzik a piacról és a közéletből, hogy az "értelmiségiek" által uralt közhangulat azt hiszi a liberalizmusról, hogy az valami homályos népnyúzó ideológia.

Ezt a nyilatkozatot sorozatosan követték a nyilatkozat szellemiségét sárba tipró "döntés előkészítési" procedúrák.

Nem vártam mást a FIDESZ-től.

A predátor rendszer (kirekesztő és versenykorlátozó), mindig is a fő irányvonaluk volt. Ez a nyilatkozat a viselkedésükkel ellentétes irányú "fügefalevél". Demagóg módon a szöges ellenkezőjét hangoztatja annak, amit csinálnak.

Ha valóban közéleti és gazdasági integrációban gondolkodnak, mint ahogy a nyilatkozatból kiderült, akkor építenének a részvételre és nem a kirekesztő mechanizmusokat építgetnék tovább.

A héten 3 napra haza megyek Magyarországra. Asszem szerkeszteni fogunk néhány vicces plakátot a nemzeti együttműködés nyilatkozatról.

Szíjártó egyenesen odáig megy, hogy ilyeneket nyilatkozik: "az emberek akaratának megfelelő ütemben halad a nemzeti együttműködés felépítése."

A FIDESZ ugye azzal kezdte az érdek artikuláció forradalmát, hogy a következő programot hozta nyilvánosságra: link. Hosszú ideig nem hoztak nyilvánosságra semmiféle programot.

A később nyilvánosságra került dokumentumok és a kormányprogram szövege is azt a látszatot keltik, hogy a FIDESZ tudatában van annak, hogy a közéleti kirekesztettség zsákutca a rendszerváltás történetében.

A rendszerváltás társadalmi szerződése ennek a szöges ellenkezőjéről szól.

A rendszerváltás egy olyan forradalmi átmenet volt, amelyet az a remény táplált, hogy végre részt vehetünk a saját sorsunk alakításában.

A kirekesztő mechanizmusok tömkelege miatt szépen lassan elveszítettük a hitünket ebben. A kirekesztő és versenykorlátozó rendszer kiterjesztésében élen járt az előző FIDESZ kormány, és a demagógia ellenére a mostani kormány is ebben a szellemben tevékenykedik.

Mind a procedúrák, mind pedig az elfogadott törvények, mint produktumok ezt mutatják.

 

3 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr162130498

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi különböztet meg minket a Balkántól? 2010.07.05. 16:29:11

A Fidesz a középületeket is kormányépületeknek tekinti. Azok dolgozói azonban a köz szolgái, nem pedig a kormány emberei. Az ellenzék hihetetlen felháborodással, a sajtó nagy része pedig gúnnyal fogadta azt a kormányrendeletet, mely előírja, hogy mi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clear-water 2010.07.14. 10:40:39

Szia
Mondd csak, mi lesz ezzel a kis országgal? Mára feladtam minden reményt, hogy valaha is élhető országunk lesz. Mindaz a remény, jövőbe vetett hit, amit az emberek szemében láttam 94-95 körül, mára elhalt.
(Nem tudom, én változom-e, a világnézetem, hogy egy élhető országban lakom ímmár 5. éve, vagy kis hazánk pusztul ilyen ütemben de a változás kézzel fogható és elborzasztó)
Ugyanazt a kedvtelen apátiát látom az embereken, a rokonságomban, amit a 80-as évek elején. Lassan feladom a reményt, hogy valaha is hazaköltözöm.

Üdv: Tamás

Clear-water 2010.07.14. 10:44:27

Folyt.

Persze a gondolkodásom logikus oldala mindig is azt mondta, már 6. éve, hogy még túl kell élni egy traumát, csöppcézárunk hatalmi örjöngését, a magyar népnek meg élnie, hogy ne dőljön be semmiféle mézesmázos ígéretnek, anélkül nem megy. Még egy embernek buknia kell. Most van itt ez az idő.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.07.14. 14:26:26

Amikor 3 éve elindítottam ezt a blogot,akkor még csak azt szerettem volna megmutatni, hogy a 85-95 között élt mozgalmaink tükrében milyen problémákat látok.

Közben beiratkoztam HR szakra, hogy megszondázzam, hogy a szervezetfejlesztés hozott-e fel új megközelítéseket. Alapvetően a mi tudásbázisunk egy 20 éves valami. Ennyi idő alatt akár komoly paradigma váltások is leszoktak zajlani ezen a téren.

Alapvetően jött innen új szemlélet. A Globe - Hofsede kutatási adatok, és másik 3 nemzetközi kultúra összehasonlító vizsgálat is adott új megközelítési szempontokat.

Még inkább megerősítette azt a hitemet, hogy óriási szükség lenne tudatos politikai szocializációs terápiára.

Óriási slamasztikában van a magyar kultúra.

A FIDESZ az egyetlen párt amely foglalkozott politikai szocializációs kihívásokkal. Sajnos totál az erő sötét oldalán.

Megidézték a Horthy korszak választási földrajzát a legújabb marketing köpönyegükkel. Ez nekik jó.

Az ország pedig visszasüllyedt a 20-as 30-as évekbe.

Ez katasztrófa.

Most voltam otthon 3 napot. Szomorúnak és elesettnek láttam sok sok embert az utcán.
süti beállítások módosítása