Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Mi a bajom a FIDESZ részvételi demokrácia demagógiájával?

2010.03.30. 03:21 :: Saman

1971-ban Varga Károly részt vett egy nemzetközi összehasonlító kutatásban, ahol azt vizsgálták, hogy van-e a döntéshozatalnak kulturális meghatározottsága. Ott azt találta, hogy a magyar döntés előkészítés betegesen kihagyja az érintetteket és a kulcsfontosságú szakértőket, puccsszerű döntést hoz, ami általában úgy abban a formában végrehajthatatlan, és gyakorta újra döntés helyzetek állnak elő, azaz a végrehajtás közben újra és újra visszatérünk A döntési ponthoz, irányt váltunk, meg háromszorozzuk a költségvetést stb. Általában a döntés előkészítésből kimaradt érintettek megcsákjázzák a döntést.

Erre jó példa a Nemzeti Színház átvarázslása a Deák térről a Duna partra, vagy a 4-es metro esete.

A Nemzeti konzultáció úgy amúgy szép lenne, ha az állampolgári önszerveződéseket nem, venné kutyába a hazai demokrácia.

Az "érintettek állampolgári önszerveződései" valamifajta közellenség a FIDESZ sőt a teljes parlamenti civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia számára.

Ha jól értem ebben a modellben egyének kapcsolódnak a kommunikációs folyamatokba és azt a látszatot keltik, hogy ez valami érdemi részvételi forma.

Pécs arra is jó példa, hogy a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia hogyan tapossa meg az állampolgári önszerveződések munkáját.

Javarészt civilek dolgozták ki a "Kulturális főváros" projekt részleteit, majd, amikor a megvalósításhoz érkezett a folyamat, akkor jött a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia sógornői tagozata és a civileket Ludas Matyi módjára kitessékelték a folyamatból.

Korábban a FIDESZ hablatyolt valamit arról, hogy talán koorporativizmus féle modellt kellene követni. Ezért szokott fotózkodni kisgazda egyesületekkel, meg a Vállalkozók Pártjának retro tagozatával stb...

Egy amerikai politológus csoport lerajzolta egy diagramba, hogy mi a koorporativizmus, az egy versenyösztönző és integráló rendszer, mit ad isten, ők a kelet európai politikai berendezkedések egy részét épp az ellenkező tartományba, a kirekesztő és versenykorlátozó rendszerekbe sorolják, amit ők PREDATORnak hívnak. Innen vettem a "zsákmányszerző" jelzőt a civilgyilkos pártokrácia mellé. Látványosan ilyen egyébként Putyin Oroszországa.

A FIDESZ 12 évvel ezelőtt a Halász - Zuschlag paktummal nekilátott egy olyan demokrácia kiépítésének, amiben az állampolgári önszerveződések halálra ítéltettek. Én számos diákmozgalomban dolgoztam, ezek főként demokrácia fejlesztés jellegű, közösségfejlesztés területen tevékenykedtek, és ezeknek a mozgalmaknak írmagja sem maradt. Innen van a "civilgyilkos" eposzi jelző. Bár ez jelent olyasmit is, hogy a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia szociális érzékenysége a béka feneke alatt van.

A nemzeti konzultáció nevezetű ötlet fő területei klasszikusan azok a területek, ahol a zsákmányszerző és a civilgyilkos mentalitása a pártokráciának kiteljesedett. Ők alkudtak a mi nevünkben a közüzemi rendszerről.A Kapolyi- féle fő maffiózók milliárdos nagyságrendű vagyonokat halmoztak fel villanyszámla beszedő cég jellegű csatornákon.

Most itt megkaphatnánk azt a lehetőséget, előre be nem látható csatornákon végre interpellálhatnánk egyet egyet... Hátha walaki olyat kérdez, amitől összeborul a kártyavár, mint a Pécsi vízmű esetében ez történt.

Ettől azonban a rendszer még alapjaiban az maradna, mint eddig.

Kulcsfontosságú lenne, hogy ha lemondanának az állampolgári önszerveződések világának megnyomorításáról.

Az EU csatlakozás után volt egy EU ügyekre, már az az NFT I végére sőt az NFT II-re felkészítő tréningsorozat. Eredetileg úgy tervezte a minisztérium, hogy azokat a civileket fogja képezni, akiknek még nincsen EU projektjük de van minimum egy főállású munkatársuk. 800 ilyen civilt vártak a képzésre. Csak 80 olyan jelentkezett, amelyiknek volt akkora intézményesültsége, hogy minimum egy alkalmazott legyen és ezek döntő többségének volt már EU projekt tapasztalata. Ez azt jelenti, hogy az eredeti célcsoport szegmens kevesebb mint 5%-át tudták felmutatni! Ennyire ismerik az országot a minisztériumban.

A mostani NCA működési költségeket osztó bizottság nyertes listáján kb. 30 olyan szervezet van, amely abból a forrásból tud 1 alkalmazottat fizetni.

Ennyire van leharcova a III. szektor, mind a mai napig.

Ehhez képest jönnek ezzel a dumával...... még azt az arcátlanságot is lehetett az első nemzeti konzultáció kapcsán hallani, hogy a RÉSZVÉTELI DEMOKRÁCIA bevezetéséről van szó.

Konkrétan az a párt, amely Rákosi módjára deportálta a politikafüggetlen állampolgári önszerveződéseket, tucatjával semmisítette meg ezeket, képes a saját HR - PR tevékenységére ezt a szót elhasználni!

Mind a hiánypótló szociális szolgáltatások kiépítéséhez, mind pedig a civil érdekartikulációhoz elengedhetetlen szükség lenne magas fokon intézményesült egyesületekre alapítványokra. Nem országosan 30-ra. Megyénként 300-ra.

Meg kellene szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia sógornőinek van joga részt venni EU-s és hazai fejlesztési projektekben, vagy érdek képviseleti kommunikációs helyzetekben.

Meddig akarunk még úgy elkölteni évi 1000 milliárd EU fejlesztési forrást, hogy egy darab megteremtett munkahelyet nem bírunk felmutatni a "fejlesztés" után?

Bocsánat, hogy így elöntötte a szent szakramentum az agyamat... de mivel is kezdődik a nemzeti konzultációsok igényfelmérése?

1. hely: "Politikusok számonkérése (64 százalék)"

Talán másokat is érdekel ez a téma.

Korábban az igényfelmérésekből mindig az jött ki, hogy a "munkanélküliség" a top téma.

Ma már tudják az emberek, hogy a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia miatt van a munkanélküliség.

Megértettünk valamit.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr291879839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása