Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Tegnapi termés a "struktúra által támogatott szabályszegés" területen

2010.06.18. 11:10 :: Saman

Ezeket a témákat elspejzoljuk későbbre.

Nincs kedvem kutatóintézeteset játszani és napi 4témát feldolgozni ezen az altruista tudásmegosztás blogfelületen, ugyan akkor nem mehetek el szó nélkül emellett a témák mellett.

1. Az orvosi apparátusi érdekcsoport kiiktatja a panaszkezelő intézményrendszert az egészségügyből.

Nem semmi ez a történet.

Asszem már elég ombudsmanintézményesség megpusztult ahhoz, hogy el kezdjük vizsgálni az ombdusmannintézmények emancipációjának kérész életét.

A magyar kultúra be van oltva értékelés ellen.

A magyar kultúra be van oltva higgadt panaszkezelési eljárások ellen.

Mi azt szeretjük, hogy ha a rendszerek a szabályszegőket védik meg a panaszt tevők ellen.

Épp erre a jelenségre alapítottuk meg itt a nol-on a KülTüKör blogot.

Feltűnt nekünk külföldök élőknek, hogy más népek fordítva ülnek a lovon.

A hülye angolszászok vagy az agylágyult skandinávok a kisközösség, a helyi tevékenység hangsúlyát keresik, tehát nem annyira állam mániásak és sose a szabályszegést igyekeznek támogatni, inkább azt büntetik. Preferálják ezzel szemben a jogkövető magatartást, úgyhogy náluk még az orvos se akar önkényurat játszani.

Kulturális alapon feltűnő volna ez az embereknek, no meg az állami szerveknek is.

2. Az eddig beterjesztett FIDESZ törvényeknek rendre az a döntés előkészítési kultúrája, hogy már a kormányapparátussal sem folytatnak egyeztetést, figyelmen kívül hagyják az ezzel kapcsolatos szabályokat:

„Jogszabályt akkor kell alkotni, ha a társadalmi-gazdasági viszonyok változása, az állampolgári jogok és kötelességek rendezése, az érdek-összeütközések feloldása azt szükségessé teszi” – olvasható a jogalkotásról szóló törvényben. Az 1987-ben elfogadott, tehát igencsak elavult szabályozást egy alkotmánybírósági döntés ugyan december végével hatályon kívül helyezi, ám addig érvényben van az a rendelkezése is, amely szerint a jogalkotási folyamat során „elemezni kell a szabályozni kívánt társadalmi-gazdasági viszonyokat (…), meg kell vizsgálni a szabályozás várható hatását és a végrehajtás feltételeit”

3. A rendőrség nem indít eljárást egy közösség elleni izgatás esetben, ahol ráadásul 8 napon túl gyógyuló sérülés is keletkezett. Mindkét ok olyan, ami miatt hivatalból vizsgálódniuk kellene.

Egy skin head felpofozott valakit az utcán azzal a felkiáltással, hogy "buzi". Az eset igen érdekes lesz mert számomra rávilágít arra, hogy itt nem csak a pártmaffiák törvényszegő mentalitását szolgáljuk ki ennek a célszerűségnek alárendelt törvényekkel és eljárás szabályokkal, hanem ebben a rendőri jelenlétben a felpofozhatóság, vagy a tyúktolvajlás szintű ügynél kerül a reflektorfénybe a rendszer által támogatott szabályszegés kérdése.

Mielőtt megalapítottuk a KülTüKör rovatot, rájöttünk Elisával, hogy a jóformán az összes cikkünk ráhúzható arra a skálára, ami struktúra által támogatott szabályszegő mentalitás kontra a bázisdemokráica avagy a hétköznapi kultúra által támogatott emberközpontú rendszer fejlesztés.

Bevallom töredelmesen, hogy ez előtt az esetpélda előtt ilyen aspektusból még sose gondoltam bele a hazai valóságba, pedig ez nem egyedi jelenség.

Itt a rendőrségi napi gyakorlat megvédi a skin head mozgalmat, az ő főtevékenységében.

Az csak egy politikai hab a tortán, hogy ez egy ex meleg bár előtt történik, amit a skin head mozgalom politikai szárnyának egyik nagy karizmája kibérelt. Számára ez egy nagyon jó marketing. A skin headek szeretnek olyan helyekre menni, ahol kedvenc tevékenységeiket gyakorolhatják csoportban.

Az is egy pikáns dolog, hogy egy nem meleg embert vernek meg azzal a felkiáltással, hogy "buzi", majd a sajtó is bekavar a képbe azzal, hogy eladja melegnek, mert így mégiscsak kerekebb a történet.

Mellesleg épp az ügyben vált tavaly pikánssá a jogrendünk, hogy asszem, hogy az a tényállás, hogy ez elhangzott, feljogosítja bármelyik meleget arra, hogy elindítsa az eljárást, úgy hogy beléphetnek a jogvédők anélkül, hogy a sértettnek kellene nyakába venni a procedúrát.

Azért látok rá halovány esélyt, hogy ez lassan lassan változik majd, de egyenlőre a skin head mozgalom erősödött meg, annak az értékvilágnak van 80%-os többsége a parlamentben, konkrétan már olyan törvény is született, ami pénzjutalmat ad azoknak, akik "Gyurcsány takarodj!" movement oszlopos tagjai voltak és utcai zavargások során a rendőröktől sérelmeket szenvedtek el. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr722091073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása