Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

KülTüKör

2010.05.25. 11:06 :: Saman

Delisával hajnalokig cseteltünk az elmúlt 2 hétben, majd egyzser csak előállt azzal az ötlettel, hogy a Svédségek blogot átalakítja szélesebb interkultúrális tanulás témájú bloggá, vagy ha a rendszer lehetővé teszi, akkor elindítünk egy önálló közösségi blogot ebben a témába.

Így született meg a KülTüKör.

Alapítói lázban égek. Teljesen szó szerint éjjel-nappal azon dolgoztunk, hogy felálljon egy csapat, akik kinti tapasztalatok tükrében írnak majd a hazai közállapotokról. Svéd és angol szempont adva van, de becsatlakozott USA és Chillei közösségfejlesztő kollega, felkértünk 2 Japánban élő barátunkat, egy Izraelben élt közéleti aktivistát és természetesen otthoni barátaink közül is lesznek csatlakozók, vagy vendégszereplők.

Egy hihetelenül gazdag, sokrétű világ az interkultúrális tanulás világa.

Én kifejezetten azért iratkoztam be HR szakra, hogy kicsit felfrissüljön a Kultúrkörös modell anyag, ami alapvetően a rendszerváltás környékén született.

Lényegében az egyetemről a Globe - Hoffstede kutatás fogott meg leginkább, ezen a blogon nyomon követhető, hogy a 61 országban lezajlott kultúra összehasonlító vizsgálta milyen új megközelítési lehetőségeket ad a társadalmi tervezés - közösségfejlesztés - politikai szocializációs szempontok számára.

Már a civil vezetőképzéseken ezt vettem elő, amikor rám bízták, hogy milyen "finomságot" veszek elő a tarsolyomból.

A Kultúrkörben nagy Domschitz hívőnek számítok. Azt gondolom, hogy a "Komplex tőke" modellje egy korszak alkotó fogalomrendszer, ami kultúrális univerzálé szintre emeli a modernizációs lépcsőfokok közötti konfliktusok kérdését. Vélhetően ebben a blogban a nagy kultúrák emberképének tükre melett ugyan olyan erősen megjelenik egy tudástársadalom szempont erőteljes tematizálása is.

Annak külön pikantériája van, hogy a svédségek blog szerzője és a részvételi demokrácia blog szerzője kezdett ennek a szükségességéről gondolkodni.

Először csak az tűnt fel, hogy elképesztő mértékben egy vágányon jár az agyunk, hasonló témákat villantunk fel a blogon. Amikor mélyebben belegondoltunk, akkor kideült hogy mindkettőnk blogja az emberközpontú szemlélet hiányát kéri számon a hazai közállapotokon. Delisának is szó szerint ugyan az a vesszőparipája, mint amit Domschitz Matyi és Pál Tamás életműve tanított nekem: szabadáság, de felelősséggel!

Cseten játszottunk egy drámajáték szerű szimulációt, ahol azon gondolkodtunk, hogy ha svéd EU bürökrata és magyar bürökrata nyílt interkutúrális konfliktust vállalna fel, akkor vajon miket vágnának egymás fejéhez.

Fantasztikus heuréka született ebből, amit vélhetően a következő hónapban a KülTüKör azóta feldúzzadt csapata prezentálni fog.

Az is egy óriási változás az életemben, hogy szót kapok egy napilap margóján.

A Népszabadság online részének blogjai között feltűnik majd a KülTüKör csapata.

Ma feltettem egy cikket.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr472029689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.05.25. 12:06:35

OFF a témához, de a bloghoz mégsem, hiszen a bloghoz nyújt segítséget

Készítettem egy hírgyűjtő oldalt, ennek a tartalmi feltöltéséhez kellene segítség, hogy használható legyen a dolog.

Szóval arról van szó, hogy ha valahol olvasol valami hírt, adatot, ami már meglévő/várható témával kapcsolatos hír, adat, akkor azt ebbe a rendszerbe vidd fel aminek a linkjét lejebb megtalálod. Így elég tisztességes hír nyilvántartást lehet készíteni melyben mindenféle paraméter alapján listázhatóak a hírek, többféle összefüggés és adattartalom alapján. (persze, csak ha ki vannak töltve a hírhez tartozó rovatok.)
Ez nagy segítség egy egy anyag összegyűjtéséhez a blogok postíróinak, és a kommentelőknek is, no meg bárkinek aki blogot vezet.
Bármilyen hírt fel lehet vinni.
A rendszerbe hír felvitel és a funkciók nagy része regisztrációval működik, a regisztráció egyenlőre nem visszajelzéses, hanem automatikus elfogadású.
A híreket nem ellenőrzi senki mi van felvíve, bízom benne, hogy nem kamu híreket, a vakvilágba mutató linkeket töltötök fel.

Tehát ha segítenétek egy kicsit az általatok olvasott blogokat vezetők munkáját, töltsetek fel mindenféle hírt amit találtok, nem nagy gond, ha egy hír több példányban is fenn van, de azért nézzétek meg, hogy ne rakjátok fel ugyanazt a tartalmat, illetve lehetőleg csak akkor, ha más forrásokra hivatkozás is van benne, mint az eredetiben.

Akinek van kedve, ideje, elhivatottsága, akár az eddigi a blogon található postokat is átnézheti, meg a postokhoz tartozó egyéb hivatkozásokat, és feltöltheti.
Egy példát csináltam, hogyan is néz ki a dolog: hirgyujto.i-honlapkeszites.hu/popup.php?sb_id=9

Az oldal elérhetősége: hirgyujto.i-honlapkeszites.hu

ON
süti beállítások módosítása