Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Derce Tamás megint pert nyert

2010.05.11. 17:37 :: Saman

Derce Tamás a IV. kerületieket védő Don Quijote anno domini beperelte a fővárosi önkormányzatokat, hogy ugyan mutassák már be vízmű privatizációs szerződéseket.

A szerződés ugyanis " olyan díjképleteket tartalmaznak, melyek évente több milliárdos menedzsmentdíjat, illetve hasznot garantálnak a francia-német tulajdonosoknak (annak idején mindkét vállalatban 25 százalék plusz egy szavazatnyi részesedést szereztek a befektetők – a szerk.). Ezeket pedig vagy az indokolt költségeknél jóval nagyobb arányú, az inflációt sok esetben drasztikusan meghaladó évenkénti díjemeléssel, vagy a főváros költségvetéséből tudják biztosítani. Magyarán, így vagy úgy, de mindenképp a budapesti fogyasztók fizetik meg a külföldiek mértéktelen hasznát – vélekedett a polgármester."

Derce Tamás egy figyelemreméltó figura a hazai közéletben. Csak olvassunk bele egy korábbi nyilatkozatába:

„- Meggyőződésem szerint a maffiavilág nem ott kezdődik, hogy odamennek valakihez egy bökővel és elveszik a pénzét. Hanem ott, ahol a „ma nekem, holnap neked” elv uralkodik a közéletben. Márpedig ma kétséget kizáróan ennek a korrupciónak megágyazó elvnek a mentén lehet elintézni dolgokat és ügyeket, projektek és üzleti beruházások sorsát egyengetni.”…

„Nyílt titok, hogy a pártok kvótákat szabtak arra vonatkozóan, hogy adott pozícióban lévő tagjaiknak havi hány forintot kell úgymond bejuttatni a pártkasszába. Természetesen ez nem úgy zajlik, hogy az illető kivesz az önkormányzat kasszájából a közpénzt és átteszi a pártéba. Ez jóval kifinomultabb tranzakció: a közpénzekből finanszírozott beruházásoknál előre kiválasztják hogy a ki lesz a kivitelező, és a cég a beruházás megvalósításához neki juttatott közpénz egy részét befizeti a pártkasszába.

Nem merem azt állítani, hogy …”

Nyilatkozta a Vasárnapi Híreknek.

Általában a pártokrácia ellenséges a kívülállókkal szemben, vidéken úgy irtják a politikafüggetlen civil szervezeteket, mintha a kínai kulturális forradalom kezdene kibontakozni kis hazánkban. Amikor a közösségfejlesztés tréningjeimen járom az országot, találkozni szoktam helyi közösségi vezetőkkel. Beszélnek arról, hogy milyen a viszonyuk a helyi testületekkel. Kész katasztrófa ami ezőgyben a helyi életvilág.

Ennek ellenére Tamás talpon tudott maradni...

Gratulálok ehhez a törekvéshez is! Erőt és kitartást!

Az egy külön tragédia, hogy akkor sem vagyunk hajlandóak semmiféle elemi szolidaritásra, amikor nyilván valóan mindannyiónkat megvágnak.

Egy-egy ilyen szerencsétlen karizma vásárra viszi a bőrét a közérdekért nap mint nap, és sehol sincsenek az állampolgári önszerveződések ilyenkor. Most, hogy két új belépő is ott van a parlamentben, meglátjuk, hogy tényleg más-e a civil kontroll elenzéki pártként, mint amilyen a parlamenten kívüli állampolgári önszerveződések sajátos nézőpontja. A választások óta valahogy lenyugodtam. Egy óriási sikernek élem meg a két új belépő megjelenését, az MSZP - SZDSZ látványos bukását és úgy érzem, hogy sokkal kevésébé az én karmám ezen túl a hazai állapotok kérdése.

A Halász - Zuschlag paktum tárgyaló asztal egyik fele dutyiban ül.

A másik fele meg épp a "Társadalmi kapcsolatok" kormányposzt várományosa. Eddig még nem írtam le a blogomban, hogy személyesen mi közöm van Halász Jánoshoz. Anno, amikor 16 évesen civil vezető lettem, a mesterem bemutatott neki és megkérte arra, hogy segítsen ha felnőtt segítségre van szükségünk.

Talán magunk sem hittük, hogy 15-16 évesen elég felnőttek leszünk pályázatokhoz, elszámolásokhoz, a Debreceni Diákmenedzser Klub képzéseinek szervezéséhez. Utólag kiderült, hogy soha sem volt szükségünk erre a mentori támaszra.

Anno Halász János a Szép Klub egyetemista vezetője volt. Aztán később, akkor találkoztam a nevével, amikor az ex feleségem azzal jött haza, hogy ő koordinálja a magunkfajta civilek elleni hadvislést.

Eztán ez kormányzati pozíció lesz! - ha Lázárnak jók az értesülései.

Szólhattam volna neki, hogy "földi ezt nem kellene!". Vélhetően ez az ex mentori "bizalmi szál" működött volna. Megmenthettem volna az egyesületemet, meg azt a pár országos mozgalmat is. Tagja volt az egyesületemnek Csizmár Gábor, vagy Horn Gábor is, vagy Stumpf Pista is mint pártoló tag. Anno Gyurcsány, amikor pártot alapított 20 éve, akkor Schiffer Andrissal ott voltunk az alapítók között mint kölykök, pedig az egész Új Nemzedék alapító összejövetel elfért egy 30 négyzetméteres kocsmában.

Mégsem gondoltam úgy, hogy ezekkel a kapcsolatokkal be kellene tagolni walahová az egyesületemet.

"Miért legyek tisztességes, kiterítenek úgy is, mért ne legyek tisztességes kiterítenek úgy is."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr811992924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása