Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Az anti- puccsista demokrácia

2010.04.23. 03:00 :: Saman

Egy kicsit nagyvonalúan húzza meg Hack Péter a részvételi demokrácia határait. Arról beszél, hogy a FIDESZ belső demokárciájának a korlátja is egy demokratikus kontroll.

Szerintem Orbán Viktor nem csípi a demokráciát a FIDESZ-en belül, ott nincsenek olyan szelek, amelyek bármilyen elnöki akaratnak ellen szoktak menni.

A FIDESZ egy kézi vezérlésű klónhadsereg. A yoistick OVI kezében van. Az a belső mű a demokrácia egyetlen korlátja. Ha abban a személyiségben túl sok a szabotőr (hogy Jungi személyiség megközelítéssel közelítsünk), akkor rosszul jártunk. Ez a blog annak a krónikája, hogy a megmentőnk hogyan semmisített meg bennünket. Tudástársadalom nézőpontból egyelőre ez a kép rajzolódott ki.

A lányom keresztapja egyszer előállt a FIDESZ-en belül azzal, hogy legyenek demokratikus kontrollmechanizmusok, ne legyen korlátlan teljhatalma a választmánynak.

Egy-két szünet folyosóbeszélgetései elegendő volt a Bibó szakkollégium szobatársak számára, hogy "puccsistának" bélyegezzék az alapszabály tervezet alkotóit.

A debreceni FIDESZ Táncsics csoport alapítóit mind egy szálig likvidálták a pártból a következő fél évben.

A következő pártkongresszuson már olyan vastaps köszöntötte Orbán Viktort, mint ha maga Rákosi elvtárs lépett volna a pulpitusra.

Persze az idők változnak. Talán régen nem ismerem már ki magam a FIDESZ emberi viszonyaiban, talán Orbán Viktor sem ugyan az az ember, mint 25 évvel ezelőtt volt.

Egyrészt, Orbán Viktor végül is, kimagaslóan jó stratéga, azzal is, hogy a FIDESZ-t hogyan lavírozta be ebbe az utcába és azzal is, hogy kormányon meglépte a 3 legfontosabb jóléti társadalom reform intézkedést.

A kisvállalkozói hitel intézményének bevezetése, lakáshitel intézményének bevezetése, megduplázott minimálbér.

A szakpolitikák szintjén azonban semmilyen részletes vagy akár stratégiai pontokat sejtető lépést nem láttunk. Sem az oktatásban, sem az egészségügyben, se sehol.

A politikafüggetlen civil világ kiirtása, a fejlesztéspolitika körüli korrupció eszkalálódásának bevezetése viszont többszörösét elvette annak, amit az előző stratégiai lépések hoztak a konyhára. Így lettünk éltanulóból bukott ország. Ez is stratégiai felelősség.

Az MSZP semmilyen stratégiai lépésben nem gondolkodott. Gyurcsány megnevezett ugyan stratégiai ügyeket, de ott annyi sem történt, hogy walaki a kávészünetben felemlegette  volna a témát még egyszer. Ennyire volt kontrollja Gyurcsánynak a stratégiai ügyek felett.

A FIDESZ ennél sokkal irányíthatóbb intézmény. Vélhetőleg képes arra, hogy napirendre tűzzön egy olyan dolgot, amit napirendre akar tűzni. Az MSZP ilyesmire nem képes.

Az irányíthatóság szükséges feltétele a kormányzóképességnek. Gyurcsány javaslatait egy kupleráj szabotálta el újra és újra. Az, hogy egy szervezetben a csürheség van hatalmon, vagy a rend, az vastagon vezetői felőség.

Azonban be kell látnunk, hogy a FIDESZ-ben vélhetően nem lesz olyan, hogy elszabotálnak valamit, de ez lehet félelmetes is.

Hack Péter nem aggódik. Korábban sem aggódott a hazai demokráciáért. neki tetszik ez így ahogy van. Megvannak a konstrukció maga bájai.

A XX. századi magyar történelem tele van puccsokkal tarkított vargabetűkkel. Mi állandóan kidobjuk a régi rendszert és előröl kezdjük az egészet. A nagy békeidők uralkodói is puccsal kerültek hatalomra, de később megszilárdították a hatalmat és stabilizálták a pocsolyánk körüli viszonyokat.

Orbán Viktornak most olyan konstelláció jutott, hogy ő maga dönthet arról, hogy mik legyenek a további demokratikus játékszabályok.

Az a belső mű felruháztatott korlátlan hatalommal. Mi már nem szólhatunk bele, majd a történelem ítél majd, egyszer a távoli jövőben.

Biztosak lehetünk abban, hogy ahogy eddig sem volt gátlásos félre állítani személyeket vagy akár társadalmi csoportokat, gondolok itt például a Halász - Zusclag paktumra, amely likvidálta a közéletből a politikafüggetlen mozgalmakat, erkölcsi vívódásai nem nagyon lesznek ezügyben urunknak.

Abban is biztos vagyok Hack Péterrel ellentétben, hogy érdemi ellenállás a párton belül nem tud kialakulni. Ilyesmibe a FIDESZ belehalna.

Az is egy lehetőség, hogy a FIDESZ-en kívüli rendszer átalakul-e. Ennek a csoportdinamikának része az életvilág is.

Ebben a helyzetben a kirekesztettségünk totális is lehet.

De abban a pillanatban, hogy Orbán rájátszik erre és tovább fokozza a kirekesztettséget...

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr131944296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása