Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Az alkotmányos keretek újragondolása

2009.10.24. 14:04 :: Saman

Hack Péter ismét előállt egy javaslatsorral azügyben, hogy mi is a baj az alkotmánnyal.

Gyorsan bemásolom ide a kommetnjeimet, mielőtt kimoderálják a Népszabadság szerkesztők.

Beszédes miről hallgat Hack Péter.

Arról hallgat, hogy az ideiglenesen regnáló 5%-os belépési küszöbre épülő választási rendszer okoz olyan politikai konstellációt, ahol az a kétpártrendszer kialakult, ami gátlástalan gőggel vitte ebbe a csődhelyzetbe az országot.

Tényleg kiüresedett ez a demokrácia. Nem működnek a demokratikus kontrollmechanizmusok és ma már nem is hinnék el az emberek, hogy bármi ilyesmi működne. Hiába adnánk szót egy felsőházban több embernek.

A sajtónak meg van arra a lehetősége, hogy most is szót adjon másoknak. Olyanoknak, akik nem a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia szekerét tolják.

Sajnos a sajtó aszisztál a korlátozott nyilvánosság működéséhez.

Veszélyes játékba kezdett a politikai elitünk, mert lábbal tiporta el a fiatal magyar demokrácia polgári alapjait. Eleve intézményességtagadó a kultúránk, mi vagyunk a világ második leg individualistább népe, kudarcfélő, vagy bizonytalanságtűrő, vagy a sok más attitűdben borzasztó eredmények mutatják, hogy mennyi tanulni valónk van még a társadalmi, vagy akár csak a kisközösségi együttműködések világában.

Nem hogy erre érzékenyen nem reagált a politikai elit, de inkább rá tettek egy lapáttal. Ma nehezebben lehet bevonni az embereket a közösségi életbe mint a rendszerváltáskor.

Elveszett a bizalom.

Ez olyan súlyos rombolás, mint a Kádár-i hazugságok és defektes hatalmi mechanizmusok károkozása.

Sok időbe telik majd, amíg kiheveri a nép ennek az elitnek a tevékenységét. Ha egyáltalán elindulunk valamiféle gyógyulás felé.

Betegek vagyunk Tőletek! ...és ezt nem lehet néhány jogszabállyal helyrerakni. Még egy új és bármilyen korszerű alkotmánnyal sem!

 

A reszvetelidemokracia.blog.hu-n írtam egy cikket "individuum képző társdalmak" címmel arról, hogy hogyan herélték ki a hazai demokratikus kontrollt, mint olyat.

Az angolszász választási rendszerben létezik a visszahívható képviselő intézménye. A választókörzetben egy-egy kis közösség is neki tud állni annak a munkának, hogy el erodálja a megválasztott képviselő kivívott elfogadottságát, ettől a képviselők nem nagyon mernek erőteljesen a közjóval szembe helyezkedni.

Nálunk a sikeres érdekérvényesítést általában jedi lovagok hajtják végre. Ez egy olyan jelenség, amikor egy egymagában álló személy térdre kényszerít egy nagyrendszert a puszta kinyilatkoztatásával. Sajnos ez csak nagyon ritkán fordul elő és nincsenek intézményes formái. Olyan nincs, hogy egy civil érdekcsoport hatékonyan megtámad egy politikai kört.

A mi demokráciánkban az a kérdés, hogy mindenféle intézményes háttér nélkül, mondjuk jövő hét szerdára el tudom-e erodálni egy egy parlamenti párt kivívott elfogadottságát. Ugyan is ők tudnák elvileg kontrollálni az embereiket. De valójában ők sem. Nekik is csak annyi hatalmuk, hogy rátesznek-e valakit a listájukra. Az után, mondhatja a pártjának, hogy "....."

Megint egy kulcspont, ahol a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia úgy szeretné orvosolni egy alkotmányos reform esetén a bajokat, hogy alapvető ügyet nem érint.

Az egyéni választókerületekben meg kellene teremteni a visszahívhatóság intézményét. Ez kulcsügy! Ha marad a pártlistás rendszer, akkor a maffiapolitikusok továbbra is az arcunkba röhögnek, amikor a demokratikus kontrollokról beszélünk.

Igaza van Dr Patrosnak, hogy az internet korában olcsón mérhető valaminek a kivívott elfogadottsága és bármekkora tömegű információ odaszervezhető a döntés előkészítési folyamat mögé. Az internetes térben felépíthető az a kultúra, ahol nem mondhatja a pártokrácia, hogy azért nem tudja egy döntés előkészítési folyamatban bevonni az érintetteket és a szakértőket, mert nincsenek ott.

Persze ez véget vetne a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia maffiahatalmának.

De az ország milliárdokat nyerne vele! Meg elindulnánk a jóléti társadalom modell felé. Ahogy a 89-es alkotmány azt célként kitűzi.

Jelzem a svájciak minden törvényükről népszavazáson döntenek. Van már ilyen!

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr391471771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása