Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Éljen orbán viktor a sámánkirály

2011.09.03. 12:43 :: Saman

 Már régen tervezem, hogy kifejtem egy blog cikkben ezt a fogalmi zavart, ami az utóbbi kommentekben megjelent:

 

 

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.08.30. 10:14:05

Igen, lehetnek ostobák. 2/3-os (vagy III/III-as :-) többségű bolseViki végzett jogász ember. Bibószakkolesszel megspékelve. Nem gondolnám buta embernek. 

Akkor mégis miért csinál káoszt a visszamenőleges törvénykezéssel? Lássuk be, ez nem magyar érdek, nem Magyarország érdeke. 

Kell hogy legyen rá racionális magyarázat.
 
 

Doberdo 2011.09.03. 12:02:54

@rdos: A racionális magyarázat az alábbi. A
Fideszben korábban is volt egy jelszó : "jogunk van hülyének lenni" A mai kormányzásban a Fidesz ezt a jelszót is megvalósítja. Jól tudjuk, hogy minden egyszemélyi irányítással működik. Ez az egy személy volt viszont osztrák intézeti kezelt, akinek biztosan van a tarsolyában valamilyen felelősség mentesítő papír. Ha majd a törvény hatalmánál fogva végül el kell majd számolni,akkor lesz mit lobogtatni ?!

 

 
Ketten is olyasmit hívtok racionális gondolkodásnak, ami tipikusan mitikus gondolkodás.
 
Három féle van ebből. Van a mágikus gondolkodás, ami szerint minden egy. Az orbánizmus szerint örökkön örökké élni fog az általa felépített konstrukció, mert az emberek tudják, hogy a kommunisták gonoszak és csak ő képes megállítani a kommunista nyomulást. Ezért is lett ő az univerzum megmentője, aki nemcsak országunkat hanem még a szíriusz csillagképen lakó nyelvrokonainkat is meg gazdaságimegmenti majd.
 
Az EU-t? Simán! USA-t, fél kézzel!
 
A mitikus gondolkodás olyan, hogy ha nem tudjuk valamire a választ akkor gyártunk rá egy modellt és megnyugszunk, hogy van valami kapaszkodónk.
 
A görögök megelégedtek a nap járásával kapcsolatban azzal a modellel, hogy Panteon egy szekéren menedzseli ezt a kérdést.
 
Tipikus mitikus ötletünk az, ha azt képzeljük, hogy orbán pszichiátrai eset, gyurcsány bolond, de egyébként is valami láthatatlan manipulátor bábjai csak, ezt a szerepet egy elmeháborodott is kitűnően eljátsza jó pénzért.
 
A racionális gondolkodás könnyen kipukkansztja a mitikus modelleket, ezt pl. megpiszkálnám azzal a képpel, hogy most akkor ezek gyámság alá lettek vonva? Korlátozták a cselekvőképességüket államigazgatási döntéssel? A válasz nyilván: NEM. Sőt. Ezeknek a figuráknak nem szimplán állampolgári jogosítványaik vannak, hanem jelentős túlhatalmuk van. Sokkal nagyobb, mint egy egyszerű mezítlábas állampolgárnak.
 
Azonban mégsem tehetnek meg bármit, csak olyasmit, amit a pártjaik és az ország más demokratikus kontroll szervei nem fúrnak meg.
 
Persze a mitikus fantázinák építkezhet abba az irányba, hogy a FIDESZ-esek /előző kormányciklusokban az MSZP-sek/ vírusos agyalágyultság miatt nem ismerik fel, hogy orbán bolond, de akkor megint vissza kell térnünk arra a pontra, hogy ez most a mi magánvéleményünk, vagy vannak orvosi és államigazgatási cuccok erről?
 
Másik sztori, hogy a premodern és a korai modernizáció világképébe illő az a mitikus fantázia, hogy aki segítő szakemberhez jár az idióta.
 
Én tudástársadalom jellegű szervezetekben dolgoztam, az Egyesület a Diákönkormányzatokért kortárs segítői teamjaival vagy 8 éven keresztül voltam Csoport Analitikus Társaság által kiképzett analitikus szupervízorok "karmai között".
 
Nekem annyira használt, hogy azóta azt hiszem, hogy az a bolond, aki vezetőként vagy segítő szakemberként nem használ ilyen tükröt.
 
Ebből a szempontból persze feltűnő, hogy a FIDESZ-esek torzonborz büdös bőrruhás ősemberek, akik biztosan se tükörről se fésüről nem hallottak még. /mármint ami a személyiségfejlesztő eszköztárat illeti./
 
Na ez se tiszta kép, pl. kitüntették Csíkszentmihályi Mihályt vagy a tanuló szervezet egyik hazai hírnökét.
 
Miközben azért nagy kaszával irtják azokat a civileket, akiknek köze van a gyakorlatban az ilyesmihez.
 
A tudástársadalom nézőpontból jól fésült civil közegek sosem találkoznak ezekkel az emberevőkkel pl. a munkahelyteremtés - fejlesztéspolitika közegében.
 
Ezért az "ősemberracionalitás" a maga mágikus fantáziára épülő világával egyeduralkodó a hazai közbeszédben.
 
Néha egy-egy újságíró próbálkozik a racionális érvekkel, de...

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr223199543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása