Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A KülTüKör alapítói nyilatkozata

2010.12.30. 13:04 :: Saman

A KülTüKör egy olyan fórum, amelynek szerzői az interkulturális tanulás szemszögéből alkotnak véleményt.

Célunk, hogy cikkekkel , tanulmányokkal, előadásokkal segítsük a társadalmi párbeszédet.

Meggyőződésünk, hogy a fontos kérdésekben olyan döntés előkészítési folyamatokat kellene lefolytatni, amelyben az érintettek részt vehetnek a róluk szóló döntésekben, ezért felemeljük a szavunkat a kirekesztést erősítő közéleti folyamatokkal szemben.

Ahhoz, hogy a demokratikus Magyarország egy fenntartható és polgárbarát irányba fejlődjön, sokkal szélesebb körű, elmélyültebb társadalmi tervezésre van szükség.

A KülTüKör tagjai más országokban élő vagy más kultúrákban élet tapasztaltot szerzett civil aktivisták, akik készek a kulturális élményeket a közös tanulás érdekében megosztani másokkal.

 

Főként apró benyomásokon – konkrét példákon keresztül szeretnénk alternatívákat felmutatni, mert magunk is megtapasztaltuk, hogy egy másik kultúrával való találkozás segít mélyebben megérteni a saját értékeinket, vagy adott esetben segít átlépni a kultúránkból következő korlátokkal.

 

Ugyanakkor látnunk kell azt is, hogy az eddigi visszacsatolásaink jól láthatóan kiállnak az emberközpontú megoldások mellett, tendenciózusan megakad a szemünk a hazai közélet egyik vakfoltján. Egy angol nyelvű része is lesz a KülTüKörnek, amely odahaza mellőzött és méltatlanul margóra szorult úttörő tevékenységet végző hazai mozgalmak tevékenységét mutatja be a nemzetközi közönség számára.

 

Látjuk, hogy a humanisztikus gyökerű civil kultúrák nem hiányzanak a hazai közéletből, egyszerűen csak nincs kapcsolat a közügyeket befolyásoló csoportok és ezen körök között, így a számos országban jól működő polgárbarát megoldások rendre elgyengülnek a hazai terepen.

 

Építeni fogunk számos nemzetközi kultúra összehasonlító vizsgálat adataira, különös tekintettel a magyar kultúrakutatás eredményinek bemutatására.

 

A rendszerváltás alap társadalmi szerződésébe vetett bizalom megrendült. 1989-ben arra szerződtünk, hogy demokrácia lesz, nyílt piacra épülő szabad verseny lesz, és kiépülnek majd a jóléti társadalom intézményei.

 

Ehhez képest a hazai közélet szélsőségesen kirekesztő, a piac a keresőképes felnőttek felének nem biztosít munkát és a magas minimálbérre és magas foglalkoztatottságra épülő jóléti társadalom modell is puszta álom maradt.

 

Visszacsatolásaink ezért különös gondot fordítanak arra, hogy ezen területeken bemutassuk más országok szisztematikus építkezését.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr642548160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása