Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A KülTüKör alapítói nyilatkozata

2010.12.30. 13:04 :: Saman

A KülTüKör egy olyan fórum, amelynek szerzői az interkulturális tanulás szemszögéből alkotnak véleményt.

Célunk, hogy cikkekkel , tanulmányokkal, előadásokkal segítsük a társadalmi párbeszédet.

Meggyőződésünk, hogy a fontos kérdésekben olyan döntés előkészítési folyamatokat kellene lefolytatni, amelyben az érintettek részt vehetnek a róluk szóló döntésekben, ezért felemeljük a szavunkat a kirekesztést erősítő közéleti folyamatokkal szemben.

Ahhoz, hogy a demokratikus Magyarország egy fenntartható és polgárbarát irányba fejlődjön, sokkal szélesebb körű, elmélyültebb társadalmi tervezésre van szükség.

A KülTüKör tagjai más országokban élő vagy más kultúrákban élet tapasztaltot szerzett civil aktivisták, akik készek a kulturális élményeket a közös tanulás érdekében megosztani másokkal.

 

Főként apró benyomásokon – konkrét példákon keresztül szeretnénk alternatívákat felmutatni, mert magunk is megtapasztaltuk, hogy egy másik kultúrával való találkozás segít mélyebben megérteni a saját értékeinket, vagy adott esetben segít átlépni a kultúránkból következő korlátokkal.

 

Ugyanakkor látnunk kell azt is, hogy az eddigi visszacsatolásaink jól láthatóan kiállnak az emberközpontú megoldások mellett, tendenciózusan megakad a szemünk a hazai közélet egyik vakfoltján. Egy angol nyelvű része is lesz a KülTüKörnek, amely odahaza mellőzött és méltatlanul margóra szorult úttörő tevékenységet végző hazai mozgalmak tevékenységét mutatja be a nemzetközi közönség számára.

 

Látjuk, hogy a humanisztikus gyökerű civil kultúrák nem hiányzanak a hazai közéletből, egyszerűen csak nincs kapcsolat a közügyeket befolyásoló csoportok és ezen körök között, így a számos országban jól működő polgárbarát megoldások rendre elgyengülnek a hazai terepen.

 

Építeni fogunk számos nemzetközi kultúra összehasonlító vizsgálat adataira, különös tekintettel a magyar kultúrakutatás eredményinek bemutatására.

 

A rendszerváltás alap társadalmi szerződésébe vetett bizalom megrendült. 1989-ben arra szerződtünk, hogy demokrácia lesz, nyílt piacra épülő szabad verseny lesz, és kiépülnek majd a jóléti társadalom intézményei.

 

Ehhez képest a hazai közélet szélsőségesen kirekesztő, a piac a keresőképes felnőttek felének nem biztosít munkát és a magas minimálbérre és magas foglalkoztatottságra épülő jóléti társadalom modell is puszta álom maradt.

 

Visszacsatolásaink ezért különös gondot fordítanak arra, hogy ezen területeken bemutassuk más országok szisztematikus építkezését.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr482548160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása