Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A választási kampányról általában

2010.04.08. 14:29 :: Saman

Alapvetően elégedett vagyok azzal ami történt.

Jól látszik, hogy a választók belátják, hogy az MSZP - SZDSZ mekkora nagy pusztítást vitt véghez és büntetik őket a modernizációs kudarcokért.

Az is tetszik, hogy a FIDESZ alapvetően becsinált a gatyájába és hallgat a sarokban.

Ez a kampány tematizálta a rendszerváltás kudarcát és a politikai elittel szembeni indulatokat.

Maguk a politikusok se tudják kikerülni, hogy a politikusok felelősségéről szó essék.

Egyenlőre senki nem mer tovább menni, mint hogy nevet adjunk a gyereknek. Ez a kampány arról szólt, hogy jelzett szintű probléma szinten címe legyen a politikai korrupciónak.

Amikor viccesen arra utaltam, hogy köpködőversenyt rendeztek a politikusok, összegyűjtöttem, hogy ki hogy hívja a politikai korrupciót.

Épp a konzervatív oldal egyik figurája, Lezsák Sándor illette rokokó ékességű jelző füzérrel a bűnöző politikus társait.

"seftelő hivatásos bandita politikai bűnözőterrorista"

Jól megmutatta ez a kampány azt is, hogy rendszer kívülről szinte bevehetetlen. Csak a JOBBIK vette biztosan az akadályt, az LMP vagy bejut vagy nem. Az meg érdekes, hogy milyen áron tudott a JOBBIK idáig eljutni.

Nagyon érdekes az LMP és a CM története is. Szép példái annak, hogy valójában civil oldalról lehetetlen pártot szervezni. Meglehet, hogy ebben a politikai földcsuszamlás jellegű helyzetben mégiscsak csodát tesz az LMP, de a történet azt mutatja, hogy alapesetben ez teljes képtelenség.

A mi politikai játékszabályaink szélsőségesen kirekesztőek és versenykorlátozóak.

Ez után a választás után ezt már Mari néninek is könnyű elmagyarázni, mert végre a nagy nyilvánosság előtt lezajlott számos kirekesztő és versenykorlátozó merénylet.

1. A FIDESZ letarolta a kopogtató cédula piacot. Visszaélt a milliárdos korrupciós bevételekre alapuló emberi erőforrás hálózatának erőfölényével.

2. A FIDESZ nem hirdetett programot. Nem tudjuk, hogy milyen mandátum alapján fog döntéseket hozni.

3. A FIDESZ berekesztette a demokratikus közbeszéd fórumait. Nem szerepel vitákban, nem lesz interaktív kommunikációs forma, ahol kérdéseket lehet intézni hozzá.

4. Az MSZP, az  SZDSZ és a FIDESZ nem fordultak szembe a Halász - Zuschlag paktum civil ellenes struktúrájával. Továbbra is csak a demagógia szintjén emlegetik a társadalmi párbeszédet vagy a szociális piacgazdaság elemeinek fontosságát.

5. A Halász - Zuschlag paktum fizikailag megsemmisítette a politikafüggetlen mozgalmak szervezeti kereteit, az NCA olyan finanszírozási struktúra, ami azzal lehetetleníti el a civil kontrollt, hogy a civilek kiéheztetett állapotban vannak. A teljes országos szervezeteknek juttatott forrás kisebb mint egy BKV végkielégítés. A civil mozgalmak alul intézményesültsége és a pártok maffia szerű gazdasági - társadalmi beágyazottsága így összességében jól mutatja, hogy mennyire reménytelen mezítlábas kiszolgáltatott állampolgárként elindulni a politikai versenyben.

A sajtó szélén, az interneten kinőttek olyan új fórumok, amelyek pótolják a civilgyilkos zsákmányszerző pártokráciához lojális sajtó kontroll funkcióját.

Az idei Pulitzer díjat Bodoky Tamás kapta, az Index újságírója, ráadásul nem is az aktuálisan fortyogó botrányokért.

Az új pártok mindegyike erőteljesen tematizálja a régi elit korruptságát és az erre épülő struktúrát.

Akármi is történik szombaton, reményteli változások ezek.

Ha megtörténik az a csoda, hogy az LMP bejut a parlamentbe, akkor bízhatunk abban, hogy a zöld mozgalmak folytatják a civil kontroll frontok kiépítését.

Az a csoda is megtörténhet, hogy a JOBBIK nem csak retorikájában lesz korrupció ellenes, hanem tényleges helyi életvilágot védő teljesítményeket fog felmutatni. Meglehet, hogy tehetségesebb figurák mint a MIÉP vezetői voltak. Meglátjuk.

Önmagában már óriási változások ezek!

Határozottan sikernek élem meg azt, ami eddig történt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr11904603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása