Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A választási kampányról általában

2010.04.08. 14:29 :: Saman

Alapvetően elégedett vagyok azzal ami történt.

Jól látszik, hogy a választók belátják, hogy az MSZP - SZDSZ mekkora nagy pusztítást vitt véghez és büntetik őket a modernizációs kudarcokért.

Az is tetszik, hogy a FIDESZ alapvetően becsinált a gatyájába és hallgat a sarokban.

Ez a kampány tematizálta a rendszerváltás kudarcát és a politikai elittel szembeni indulatokat.

Maguk a politikusok se tudják kikerülni, hogy a politikusok felelősségéről szó essék.

Egyenlőre senki nem mer tovább menni, mint hogy nevet adjunk a gyereknek. Ez a kampány arról szólt, hogy jelzett szintű probléma szinten címe legyen a politikai korrupciónak.

Amikor viccesen arra utaltam, hogy köpködőversenyt rendeztek a politikusok, összegyűjtöttem, hogy ki hogy hívja a politikai korrupciót.

Épp a konzervatív oldal egyik figurája, Lezsák Sándor illette rokokó ékességű jelző füzérrel a bűnöző politikus társait.

"seftelő hivatásos bandita politikai bűnözőterrorista"

Jól megmutatta ez a kampány azt is, hogy rendszer kívülről szinte bevehetetlen. Csak a JOBBIK vette biztosan az akadályt, az LMP vagy bejut vagy nem. Az meg érdekes, hogy milyen áron tudott a JOBBIK idáig eljutni.

Nagyon érdekes az LMP és a CM története is. Szép példái annak, hogy valójában civil oldalról lehetetlen pártot szervezni. Meglehet, hogy ebben a politikai földcsuszamlás jellegű helyzetben mégiscsak csodát tesz az LMP, de a történet azt mutatja, hogy alapesetben ez teljes képtelenség.

A mi politikai játékszabályaink szélsőségesen kirekesztőek és versenykorlátozóak.

Ez után a választás után ezt már Mari néninek is könnyű elmagyarázni, mert végre a nagy nyilvánosság előtt lezajlott számos kirekesztő és versenykorlátozó merénylet.

1. A FIDESZ letarolta a kopogtató cédula piacot. Visszaélt a milliárdos korrupciós bevételekre alapuló emberi erőforrás hálózatának erőfölényével.

2. A FIDESZ nem hirdetett programot. Nem tudjuk, hogy milyen mandátum alapján fog döntéseket hozni.

3. A FIDESZ berekesztette a demokratikus közbeszéd fórumait. Nem szerepel vitákban, nem lesz interaktív kommunikációs forma, ahol kérdéseket lehet intézni hozzá.

4. Az MSZP, az  SZDSZ és a FIDESZ nem fordultak szembe a Halász - Zuschlag paktum civil ellenes struktúrájával. Továbbra is csak a demagógia szintjén emlegetik a társadalmi párbeszédet vagy a szociális piacgazdaság elemeinek fontosságát.

5. A Halász - Zuschlag paktum fizikailag megsemmisítette a politikafüggetlen mozgalmak szervezeti kereteit, az NCA olyan finanszírozási struktúra, ami azzal lehetetleníti el a civil kontrollt, hogy a civilek kiéheztetett állapotban vannak. A teljes országos szervezeteknek juttatott forrás kisebb mint egy BKV végkielégítés. A civil mozgalmak alul intézményesültsége és a pártok maffia szerű gazdasági - társadalmi beágyazottsága így összességében jól mutatja, hogy mennyire reménytelen mezítlábas kiszolgáltatott állampolgárként elindulni a politikai versenyben.

A sajtó szélén, az interneten kinőttek olyan új fórumok, amelyek pótolják a civilgyilkos zsákmányszerző pártokráciához lojális sajtó kontroll funkcióját.

Az idei Pulitzer díjat Bodoky Tamás kapta, az Index újságírója, ráadásul nem is az aktuálisan fortyogó botrányokért.

Az új pártok mindegyike erőteljesen tematizálja a régi elit korruptságát és az erre épülő struktúrát.

Akármi is történik szombaton, reményteli változások ezek.

Ha megtörténik az a csoda, hogy az LMP bejut a parlamentbe, akkor bízhatunk abban, hogy a zöld mozgalmak folytatják a civil kontroll frontok kiépítését.

Az a csoda is megtörténhet, hogy a JOBBIK nem csak retorikájában lesz korrupció ellenes, hanem tényleges helyi életvilágot védő teljesítményeket fog felmutatni. Meglehet, hogy tehetségesebb figurák mint a MIÉP vezetői voltak. Meglátjuk.

Önmagában már óriási változások ezek!

Határozottan sikernek élem meg azt, ami eddig történt

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr351904603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása