Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Piócabeszéd

2010.02.08. 15:51 :: Saman

 Az interpellációm elején határozottan felvázoltam azt a világképemet, hogy felelősnek tartom a politikai elitet a politikafüggetlen civil szektor kiirtásáért és ezért demagóg megközelítésnek tartom, ha ugyan azok az agresszorok beszédeikben a társadalmi összefogás jelentőségét hangsúlyozzák.

El is kezdtem szervezni, hogy a blognál szélesebb fórumon nyissunk vitát az interpelláció és a válasz kapcsán felmerülő civil függetlenséget érintő témákról.

 

Szanyi Tibor válaszolt a feltett kérdésekre, hiszem, hogy válasza hűen tükrözi az MSZP sőt a teljes parlamenti pártokrácia hozáállását az állampolgári önszerveződésekhez. A fenti fórumon igyekszem esetekkel, újságcikkekhez kapcsolódó meglátásokkal érvelni amellett, hogy a civil aktivitás kulcsfontosságú volna a korrupció elleni küzdelemben, a demokrácia megerősödésében, az információ alapú társadalom vagy a tudás alapú társadalom felé vezető úton. Nem rejtem véka alá azt a véleményemet, hogy a parlamenti pártok viselkedése ezzel szembe megy, szerencsére a neten lehetőség van arra, hogy a vélemények, jogértelmezések, társadalom statisztikai adatok bármilyen mértékben egy-egy vita folyamat mögé szervezhetők.

 

Arra kérlek Benneteket, hogy tegyétek közzé az interpellációt és az arra írott választ minden lehetséges civil weboldalon!

Szeretném a nonprofit szektor szélesebb nyilvánosságának a véleményét kikérni a szektor függetlenségéről a szektor finanszírozási kérdéseiről és a szektor szerepéről szóló vitában.

Az általatok fenntartott webes felületeken, vagy a reszvetelidemokracia.blog.-hu-n gyűjtenünk kellene a politikusi válasz kapcsán kibontakozó vita civil reakcióit.

Ehhez kérem a segítségeteket!

Előre is Köszönöm!

 

 

Érdekes reakció Szanyi Tibor részéről, hogy ő is úgy gondolja, hogy az általa ismert civileknél 60%-os többségben vannak a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia quvázi civil szervezetei. Pontosan elismeri azt, amivel megvádoltam!

Nagyon nagy slamasztikába kerültünk ezáltal, mert önmagában nem mondhatjuk a civilek döntéshozó platformjaira, hogy amennyiben azok elkezdenek a politikától függetelnül, önkormányzó módon működni, akkor az megtisztítja a rendszert. Annyira kisebbségben vannak már a függetlenek, hogy a pártok lobbicsoportjai akadálytalanul érvényesíthetik zsákmányszerző érdekeiket még az olyan aprópénzek kiosztásánál is, mint amikor egy-egy számítógépet osztanak, vagy ami általában az NCA forrásait jellemzi.

Talán az Országos Cigány Önkormányzat átpolitizáltságán lászik az, hogy mit jelent a pártszinek alapján szerveződő platformok groteszkbe hajló belháborúja.

Valamilyen módon mégis vissza kellene fordulnunk a normalitás felé. Valahogy el kellene kezdeni lebontani a pártkötődésekre alapuló korrupt korszak kommunikációs csatornáit.

Rehabilitálni kellene a függetlenségük miatt kipusztított szervezeteket.

Kettős döntéshozatali szintű formákkal ki kellene iktatni a "saját magunknak forrást osztunk" bizottságokat a forráselosztó rendszerekből.

Újra kellene éleszteni a demokratikus részvételt ösztönző fórummódszerek terjedését.

A társadalmi tervezést hálózatszerűen facilitáló szervezetek megerősítésével közelebb kellene vinni az állampolgári önszerveződések világához, sőt a nem intézményesült közösségiségekhez a közügyeket, helyi, országos és EU-s kérdésekben is.

Biztosítani kell a civil közösségiségek sajtómegjelenésének lehetőségét.

Szanyi Tibor válasza azért volt megnyugtató számomra, mert ő is úgy látja, hogy a pártok és civilek párbeszéde, forráselosztási közös döntéshozatali fórumaik, a célkitűző funkció közös gyakorlása, a hiánypótló szociális szolgáltatások kiépítésének és fenntartásának felelősége... stb. nem helyes, ha zsákmányszerző érdekeknek van alárendelve. Ez így nem működik.

Örülnék neki, ha élénk párbeszéd indulna be a civilek között, a civilek és a pártok relációjában is arról, hogy miként tudnánk visszatérni a szektor valódi függetlenségéhez.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr511739504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

láz-ár 2010.02.08. 17:08:48

Piócabeszéd! Igen van ilyen is! Ebben a ,,piócaszervezetben" viszont nagy az összefonódás a nagy pártok között. Történt a kultúrkörömben olyan eset, hogy a FIDESZ elnök lemondott az elnökségéről annak érdekében, hogy civilszervezete hozzájusson az állami normatívához, amit a szoci. képviselő az elnökségről való lemondás fejében megígért neki. Az állami normatíva amúgy olyan szociális ,,pótcselekvéshez" kell, mint a rehabilitációs foglalkoztatás. Ennek érdekében 2 civilszervezet jött létre a kistérségben, amikor kitalálták ezt a támogatási formát. Egyből ,,intézményesültek" és azóta nincs béke a civilek között a térégben. A 60 % azonban túlzás, mert még mindig a kielégítetlen ,,társadalmi szükséglet" a motiváló ereje a civilszervezetek létrejöttének. Nagyon nehéz egyébként tisztességesnek maradni, és ez a legrosszabb állapot. Mivel az ország bal és jobb részre van osztva, a balosok azt mondják, hogy jobbos, nem adunk neki, a jobbosok azt, hogy balos, nem adunk neki! És ez így megy évről évre, ciklusról ciklusra.
süti beállítások módosítása